Burgervlotbrug

Plaats
Buurtschap
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

burgervlotbrug_plaatsnaambord.jpg

Buurtschap Burgervlotbrug heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen, een 'bebouwde kom', met 30 km-zone. De gemeente Schagen heeft voor haar kernen fraaie portalen laten maken, met dorpsgezichtsfoto's.

Buurtschap Burgervlotbrug heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen, een 'bebouwde kom', met 30 km-zone. De gemeente Schagen heeft voor haar kernen fraaie portalen laten maken, met dorpsgezichtsfoto's.

Burgervlotbrug

Terug naar boven

Status

- Burgervlotbrug is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- De buurtschap Burgervlotbrug valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Burgerbrug.

- Buurtschap Burgervlotbrug heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een 'bebouwde kom', met 30km-zone.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1853 Burgervlotbrug, in 1858 wordt het als 2 woorden geschreven.

Naamsverklaring
Samenstelling van vlotbrug en Burger, verbogen vorm van Burg (= Eenigenburg).(1) De plaats is dus genoemd naar de ligging rond de vlotbrug (over het Noordhollands Kanaal) ter hoogte van Eenigenburg. Eigenlijk had deze plaats dus Eenigenburgervlotbrug moeten heten, maar dat 'bekt' wat lastig, vandaar dat wij ons kunnen voorstellen dat men hier (net als bij buurdorp Burgerbrug) voor een ingekorte vorm heeft gekozen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Burgervlotbrug ligt NW van Schoorl en Burgerbrug, ZO van Petten, rond beide zijden van de brug ter plekke over het Noordhollands Kanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Burgervlotbrug omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bij de aanleg van het Noordhollands Kanaal in 1825 is voor de bruggen over dit kanaal gebruik gemaakt van zogeheten vlotbruggen, een destijds nieuw type brug dat geen vaste pijlers had, maar liggers die op drijvende vlotten rusten. Logisch dat rond dergelijke strategische punten langs het kanaal nederzettingen ontstonden, doorgaans genoemd naar de brug en het nabijgelegen dorp. Zo is dus Burgervlotbrug ontstaan (en verder nog de vergelijkbaar ontstane kernen Sint Maartensvlotbrug en Stolpervlotbrug).

In 1853 heeft deze zeer kleine kern, kennelijk gezien de strategische ligging, een hulppostkantoor gekregen. In 1874 is dit kantoortje alweer opgeheven en resteerde nog slechts een brievenbus... Buurdorp Burgerbrug had in 1865 'slechts' een bestelhuis gekregen (een eenvoudiger vorm van postkantoor dan een hulppostkantoor), die in 1873 tot hulppostkantoor is gepromoveerd, en daarmee kennelijk die functie van Burgervlotbrug heeft overgenomen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Voor de gronden binnen de gemeente Zijpe golden verschillende bestemmingsplannen. Veel van deze plannen waren ouder dan tien jaar en voldeden inmiddels niet meer aan de voorwaarden die aan dergelijke plannen worden gesteld. De huidige ontwikkelingen met betrekking tot wet- en regelgeving en de behoefte aan uniforme bestemmingsplannen in overweging nemende heeft het college van Burgemeester en Wethouders in 2008 ingestemd met het projectplan Herziening bestemmingsplannen. Hierin heeft de gemeente er voor gekozen om voor de gronden binnen de gemeente Zijpe drie bestemmingsplannen op te stellen. Een van die bestemmingsplannen is het Bestemmingsplan 'dorpen langs de Groote Sloot' (2012). Dit bestemmingsplan omvat de dorpen Oudesluis, Schagerbrug, Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug, Burgerbrug en Burgervlotbrug. Dit bestemmingsplan is een zogeheten conserverend plan. Dat betekent dat het plan is gericht op het 'conserveren' van de bestaande situatie in het plangebied. Het bestemmingsplan maakt in beginsel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Burgervlotbrug heeft 2 gemeentelijke monumenten: het woonhuis op Rijksweg nr. 8 en de voormalige Doopsgezinde Vermaning uit 1869 op Pettemerweg nr. 1 (die tegenwoordig ook als woonhuis in gebruik is). Dit was een kerk van de Mennonieten of Mennisten / Menisten, waar de even naar het W gelegen buurtschap Mennonietenbuurt naar genoemd is.

- Molen L-Q is een rijksmonument. De molen is genoemd naar de desbetreffende afdelingen van de Zijpe- en Hazepolder, die in 1960 zijn samengevoegd.

- En dan heeft de buurtschap ook nog een provinciaal monument, zijnde de vlotbrug, die nog altijd in functie is, zij het in gemodificeerde vorm: tegenwoordig is het een pontonbrug. De pontonbrug uit 1959 is gebouwd ter vervanging van de in 1821/1822 door Jan Blanken Jansz. ontworpen vlotbrug. Wegens groeiend en zwaarder verkeer is tegelijkertijd de capaciteit vergroot van 2 naar 12 ton. In het Noordhollands Kanaal liggen in totaal nog 3 pontonbruggen, namelijk in Sint Maartensvlotbrug, Burgervlotbrug en ’t Zand. Zij vervangen de oorspronkelijke houten vlotbruggen, waarvan er in totaal zeker 16 in het kanaal hebben gelegen. Het principe van pontonbrug is hetzelfde als van de vlotbrug. Bij de pontonbrug is het meeste houtwerk echter vervangen door staal, en de vlotten zijn vervangen door luchtkisten, waardoor het draagvermogen veel groter is.

Helaas letten vrachtwagenchauffeurs niet altijd op de borden die de beperking van 12 ton aangeven. Zo is in 2008 een vrachtwagen van 20 ton de brug opgereden, die er niet meer af kwam en er dus afgetakeld moest worden. En ook met schepen gaat het niet altijd goed in relatie tot de brug. Zo is de brug in 2010 aangevaren door een schip, waarna herstelwerk noodzakelijk was. En in 2012 is de brug door een schip aangevaren, waarbij hij zwaar beschadigd is geraakt. Bij het herstel van de schade is de brug tegelijkertijd grondig gereviseerd. - Filmpje waar de Burgervlotbrug in werking te zien is.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Interboys is een vriendenclub van 6 liefhebbers van het tractormerk International Harvester. Sinds 2016 organiseren zij jaarlijks het Interboys Trekkertrek Event Burgervlotbrug (op een zondag eind september).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Burgervlotbrug, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Burgervlotbrug I. - Oude foto's van de buurtschap II.

Terug naar boven

Links

- Duurzaamheid: - In 2009 is Windpark Burgervlotbrug gerealiseerd, met 9 windturbines, gelegen N van de buurtschap langs het Noordhollands Kanaal, als aanvulling op het al langer bestaande Windpark Zijpe Z van de buurtschap langs het kanaal.

Reactie toevoegen