Waarland

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

waarland_plaatsnaambord_kopie.jpg

Waarland is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

Waarland is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

Waarland

Terug naar boven

Status

- Waarland is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- Onder het dorp Waarland valt ook de buurtschap Slootgaard.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1665 De Waedt Polder, 1680 herdruk 1745 d'Waert polder, 1844 den Waarlandsch-polder, 1851 het Waarland.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de ligging in de gelijknamige polder, met waard = weerd 'land aan water, riviereiland, door waterlopen omsloten poldergebied', hier wel 'een door waterlopen omsloten poldergebied'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Waarland ligt NO van de dorpen Oudkarspel en Noord-Scharwoude, NNO van het dorp Zuid-Scharwoude, N van de stad Heerhugowaard, NW van de dorpen De Noord en Veenhuizen, WNW van het dorp Oude Niedorp, W van de dorpen Zijdewind, 't Veld en Nieuwe Niedorp, Z van het dorp Haringhuizen, ZZO van de stad Schagen, ZO van het dorp Dirkshorn, OZO van het dorp Tuitjenhorn en O van het dorp Warmenhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Waarland omvat ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Waarland van Toen, p/a P. Kleverlaan, Bloemstraat 24, 1738 CK, tel. 0226-421600, e-mail p.kleverlaan@planet.nl. Voor zover ons bekend heeft deze instelling nog geen website. Wij hebben er ook geen nadere inhoudelijke gegevens over kunnen vinden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Adamsland
"In een ruim en groen opgezet openbaar gebied bouwt Bouwend Waarland projectmatig elf goedkope rijwoningen en acht hoekwoningen. Daarnaast worden vier kavels uitgegeven voor twee-onder-een-kapwoningen en twaalf kavels voor vrijstaande woningen. Adamsland, zoals het nieuww wijkje is gedoopt, wordt ontsloten op de Veluweweg. De toegangsweg wordt gerealiseerd naast nummer 44. Geen doorgaand verkeer in de wijk; dat is fijn. - Bekijk hier het stedenbouwkundig matenplan. Hoe is het zo gekomen? Het dorp is van oudsher een tuindersdorp. Een loonwerker, midden in het dorp, was dan ook hard nodig. Voor velen was loonbedrijf Bruin dan ook welbekend. Mannen met diepdoorgroefde gezichten die door zon, regen en wind op hun trekkers stapten om te spitten, planten, bemesten en te rooien en zo mede bijdroegen aan goede opbrengsten voor de tuinders.

Nieuwbouwwijk Adamsland in wording is het land waar Adam Bruin in de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn tuinderij en veehouderij had. In 1950 namen zijn zoons Adam jr. en Klaas het over. Zij startten met het loonbedrijf. Klaas verliet het bedrijf, waarna Adam jr. het runde totdat hij in 1976 overleed. Toen stapten zijn zoons in het bedrijf om het bedrijf te leiden. In 2013 besloten zij hun onderneming te beëindigen. Hierdoor kwam het land in beeld voor woningbouw. Het heeft enkele jaren geduurd maar nu mag er op Adamsland een nieuw woonwijkje met 35 woningen worden gebouwd. De gebroeders Bruin zijn enthousiast over deze ontwikkeling op hun opa’s land en vinden de naam Adamsland voor het nieuwe wijkje een mooie verwijzing naar het verleden." (bron: site m.b.t. de nieuwe wijk Adamsland)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Waarland heeft 3 rijksmonumenten.

- Waarland heeft 1 gemeentelijk monument.

Molens
- Poldermolen Waarland (Hoebelaan 9) bemaalde de gelijknamige polder. De molen is waarschijnlijk voor 1571 gebouwd; op een kaart van die tijd staat al een molen aangegeven. De molen is eerst als schepradmolen gebouwd, maar is tussen 1819 en 1863 vervijzeld. In 1877 is naast de molen een stoomvijzelgemaal gebouwd ter ondersteuning. De molen is in 1949 door ruilverkaveling buiten bedrijf genomen. De bemaling van de samengevoegde polder werd overgenomen door twee gemalen. Vijzel, vijzelwiel en onderbonkelaar worden dan uit de molen verwijderd, koningsspil en bovenbonkelaar volgen in 1973. De molen is in 1965 in bezit gekomen van de gemeente, en draait nog af en toe. De molen is van mei t/m september op zondagmiddag te bezoeken.

- De Slootgaardmolen staat in de buurtschap Slootgaard en wordt daarom aldaar beschreven.

- AZ Museum Waarland is een grote verzameling van allerlei unieke AZ(’67) spullen. Binnen een tijdsbestek van 6 jaar is de verzameling zo groot geworden als hij nu is. Bezoek (alleen op afspraak) is gratis, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Kluivers.

- Expeditie Waarland (op een zaterdag in juni, in 2020 voor de 4e keer) omvat 8 spelonderdelen, gebaseerd op Expeditie Robinson. Na alle spelrondes volgt de finale met onder andere over de sloot, door de sloot, over de muur en vuur maken. Na het sportieve gedeelte kunnen de deelnemers bijkomen en nagenieten met een BBQ en 'nazit'.

- Popfestival Badpop Waarland (op een vrijdag in juli) is altijd supersnel uitverkocht. De voorverkoop begint medio januari. Editie 2017 (met o.a. hoofdact de Golden Earring) was binnen een dag uitverkocht. Editie 2019 (met o.a. hoofdact Ilse de Lange) was binnen 20 minuten uitverkocht! Het festival is in ca. 30 jaar uitgegroeid van een 'verjaardagsfeestje' naar een festival dat jaarlijks 3.500 bezoekers trekt. Met het festival wordt veel geld bij elkaar gebracht voor het lokale buitenzwembad, voor welk doel het feest ooit is opgericht. "We hebben een personeelsaccommodatie kunnen meefinancieren voor het mooiste buitenbad van Noord-Holland. Er gaat dit jaar ook €15.000 naar de nieuwe sporthal", aldus de organisatie in een toelichting op editie 2019. Het is en blijft een eendaags festival: "Natuurlijk hebben we er vaker over gedacht om er een tweedaags festival van te maken, maar dat doen we niet. Daar hebben we heel veel meer vrijwilligers voor nodig en veel meer tijd. Het moet wel een feestje blijven." Ook de kaartverkoop blijft online, want het rondrijden met losse kaarten en het ophalen van geld is niet meer van deze tijd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vlindertuin Vlindorado in Waarland is een van de grootste vlindertuinen van Europa. Door de warme temperatuur, de hoge luchtvochtigheid en natuurlijk de prachtige flora en fauna die je om je heen ziet, lijkt het of je in de tropen bent. Tussen de bloeiende planten fladderen de meest bijzonder gekleurde vlinders in allerlei soorten en maten op zoek naar nectar en fruit. Vlindertuin Vlindorado kweekt in de eigen rupsenkwekerij een aantal tropische vlinders zelf. Daarnaast komen wekelijks 500 tot 800 vlinderpoppen uit Costa Rica, de Filipijnen en Maleisië naar Vlindorado. Na de lange reis worden deze poppen opgehangen in de 'poppenkast' en kunnen daar ontpoppen tot een mooie vlinder. Als je geluk hebt kun je zelfs een vlinder geboren zien worden.

In de tuin staan educatieve bordjes met veel informatie over de vlinders en bij de entree kan een fotokaart meegenomen worden zodat jong en oud zelf op zoek kunnen gaan naar de meest voorkomende soorten. Ook is er een gratis speurtocht waarbij kinderen kunnen ontdekken hoe de vlinders leven, wat ze eten en hoe ze zich voortplanten. Hierdoor is het bezoek aan de vlindertuin niet alleen een leuke, maar ook een leerzame ervaring! Naast de vlindertuin is er nog een belevenis, namelijk de Vogeltuin. Een grote inloopvolière in de vlindertuin met prachtige (sub)tropische vogels, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen en van dichtbij de vogels kunt bewonderen.

- Zwembad Waarland is in 1947 door heel veel vrijwilligers eigenhandig uitgegraven uit een oorspronkelijk stuk moeras. De beschoeiing wordt gemaakt van oude rioolbuizen uit de duinen van Schoorl die in de oorlog dienst deden als tankval. Vervolgens is met een karavaan van trekkertjes zand opgehaald uit Schoorl. De bodem wordt volgestort met zand en er wordt een mooi strandje gemaakt. En zo krijgt het dorp zijn eigen zwembad... Nog altijd beschikt het zwembad over een groot 50 meter natuurbad, natuurlijk door de jaren heen wel flink gemoderniseerd. Ideaal om flink baantjes te trekken maar ook om volop te spelen. Zo staan er 2 duikplanken, 3 meter en 1 meter hoog. Een suisbuis van 50 meter eindigt in het natuurbad en er ligt een heel grote opblaasspin in het water. In het natuurbad mag je zwemmen als je de beschikking hebt over zwemdiploma`s A en B en je minimaal 7 jaar bent.

Naast het natuurbad is er ook een 25 meter verwarmd chloorbad. Dit bad heeft een ondiep gedeelte voor de kleintjes en een diep gedeelte voor de gevorderde zwemmer. Natuurlijk ontbreekt een pierebad niet voor de allerkleinsten. Stap het zwembad uit en loop over een heerlijk grote speel- en zonneweide met allerlei speeltoestellen en een groot springkussen. Er kan gespeeld worden maar er blijft genoeg ruimte over om heerlijk te luieren in de zon. Hou je meer van schaduw dan kan je terecht onder één van de grote parasols. Honger gekregen? Haal een lekkere versnapering bij de kassaruimte en ga zitten op het terras of aan de picknicktafels. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, en dat is het ook. Niet voor niets is Zwembad Waarland in 2011 uitgeroepen tot 'Buitenzwembad van het Jaar' van de Provincie Noord-Holland. Ook het milieu staat er hoog in het vaandel. Rondom het zwembad liggen zonnepanelen voor het opwekken van stroom. Daarnaast beschikken ze over zonnecollectoren die ervoor zorgen dat ze minder hoeven bijverwarmen om het water op temperatuur te krijgen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Waarland, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Dorpsraad Waarland adviseert (gevraagd en ongevraagd) het gemeentebestuur met als doel behoud en waar mogelijk verbetering van de leefbaarheid in het dorp."

- Dorpshuis: - Bij Waarlands Dorpshuis kun je zalen huren voor je feesten, partijen, vergaderingen, cursussen, workshops en andere activiteiten. Daarbij kan desgewenst catering op maat worden verzorgd.

- Jeugd: - JASS Waarland staat voor Jeugd, Activiteiten, Sport en Spel.

- Muziek: - In 1926 wordt in ’t Veld Fanfare Sint Martinus opgericht. Ruim anderhalf jaar later wordt in Waarland Fanfare Sint Gregorius opgericht. In 1964 fuseren de orkesten tot Fanfare Samen Voorwaarts. Naast de genoemde dorpen is het korps er ook voor buurdorp Zijdewind. Samen Voorwaarts treedt o.a. op tijdens dorpsfeesten, geeft regelmatig serenades bij feestelijke gelegenheden en verzorgt ook concerten. Eens in de twee jaar gaat Samen Voorwaarts op concours om te kijken hoe het met het niveau van het orkest staat. Wanneer het orkest niet op concours gaat, wordt een festival met jurybeoordeling bezocht. Op alle instrumenten kunnen wij nog nieuwe leden gebruiken, maar op dit moment hebben wij vooral bugels en trombones nodig.Naast de fanfare is er het opleidingsorkest de Junior Stars en Feestorkest De Vrolijke Noot, dat ook jouw feest of evenement graag muzikaal opluistert.

- Sport: - Voetbalvereniging Con Zelo.

- Handbalvereniging Con Zelo.

- IJsclub Waarland.

- Noordkop Skating uit Waarland is een vierseizoenenvereniging die het gehele jaar rond een programma biedt, waarbij schaatsen in de winter en o.a. inline-skaten in de zomer elkaar afwisselen. Dit zijn activiteiten voor wedstrijdrijders zowel als recreatieve sporters van jong tot ouder. Van begin oktober tot half maart hebben ze hun thuisbasis op kunstijsbaan De Meent. Daar hebben zij een zeer actieve groep jeugd, pupillen en junioren die wedstrijdtraining krijgt en aan wedstrijden meedoet. Dit zijn zowel marathon-, shorttrack- als langebaanwedstrijden. Ook voor senioren en masters zijn er trainingsuren en de mogelijkheid om wedstrijden te rijden. Van eind maart tot eind september worden de ijzers geruild voor de wieltjes om te gaan inline-skaten. Naast inline skating worden er in deze periode fietstrainingen georganiseerd en een droogtrainingsprogramma (coördinatieoefeningen, looptraining en conditietraining).

- Al sinds 1980 worden bij VPG De Vrije Teugel in Waarland paardrijlessen gegeven voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking. Elke dinsdagavond zijn er lessen op verschillende niveaus, die worden begeleid door een groep enthousiaste vrijwilligers. Zij helpen met op- en afzadelen, op- en afstappen en tijdens het rijden. De Vrije Teugel maakt, zo nodig, gebruik van aangepast materiaal, zodat alle ruiters op een verantwoorde en plezierige manier kunnen genieten van de paardensport.

Reacties

(4)

Hallo, misschien leuk om iets over Badpop te schrijven. Dit is een jaarlijks muziekfeest van ongeveer 30 jaar oud. Wat vroeger begon als verjaardagsfeestje en nu komen er 3500 mensen op af.

Dank voor de tip! De site wil o.a. alle jaarlijkse evenementen vermelden en beschrijven dus deze hoort er zeker bij! Ik heb het toegevoegd, met jouw gegevens als basis en er nog aanvullende informatie bij gevonden.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Badpop inbreekt nog in dit lijstje.

Dank voor de tip! Had hem net toegevoegd n.a.v. een tip van iemand anders maar die reactie was nog niet zichtbaar voor bezoekers. Maar beter teveel dan te weinig melden. :-)

Reactie toevoegen