Hekelingen

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

hekelingen_plaatsnaambord_kopie.jpg

Hekelingen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1966. Per 1-5-1966 over naar gemeente Spijkenisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

Hekelingen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1966. Per 1-5-1966 over naar gemeente Spijkenisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

gemeente_hekelingen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Hekelingen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (© www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Hekelingen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (© www.atlasenkaart.nl)

hekelingen_dorpsgezicht_1_kopie.jpg

Hekelingen, dorpsgezicht

Hekelingen, dorpsgezicht

hekelingen_hervormde_pkn_kerk_kopie.jpg

Hekelingen, Hervormde (PKN) kerk

Hekelingen, Hervormde (PKN) kerk

hekelingen_voormalig_gemeentehuis.jpg

Hekelingen, voormalig gemeentehuis

Hekelingen, voormalig gemeentehuis

Hekelingen

Terug naar boven

Status

- Hekelingen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1966. Per 1-5-1966 over naar gemeente Spijkenisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard. Inmiddels is het dorp bijna vastgegroeid aan de nieuwbouwwijken van de stad Spijkenisse, waarvoor die stad een flink stuk van het noordelijke dorpsgebied heeft geannexeerd, maar voor de toekomst is vastgelegd dat het dorpse karakter behouden zal blijven, dat er geografisch een duidelijke scheiding zal blijven tussen dorp en stad, en dat het dorp dus niet als wijk zal opgaan in de uitbreidende bebouwing van de stad Spijkenisse.

- Wapen van de voormalige gemeente Hekelingen.

- Onder het dorp Hekelingen valt ook de buurtschap Moleneind.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1328 Hekelinghen, 1346 Hekelinghe.

Naamsverklaring
Mogelijk datief meervoud (met locatieve functie) van Hekeling, patronymicum gevormd met suffix -ing bij de persoonsnaam Hekel, ontstaan uit Hakilo*, diminutief van de persoonsnaam Hako. Dus: 'bij de lieden van Hakilo'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hekeingen ligt Z van de stad Spijkenisse, N van het water het Spui en het dorp Nieuw-Beijerland, W van het dorp Oud-Beijerland, NO van de dorpen Piershil en Goudswaard en O van de dorpen Simonshaven en Zuidland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Hekelingen 62 huizen met 435 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de polder Vriesland samen 46/326 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Putten 16/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Onderwijs
De Prinses Marijkeschool is in 1983 gesloten. In 2014 is er een reünie geweest. Onder de link vind je de Facebookpagina die in verband met die reünie is opgezet, waar je o.a. oude foto's vindt van de school en de leerlingen en leraren in vroeger tijden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Trek de Pont
Een lokaal befaamd evenement wás 'Trek de Pont' (op een zaterdag in juni), een wedstrijd voor teams om de veerpont Queen Jacqueline met de hand over het Spui te trekken, van Hekelingen naar Nieuw-Beijerland. De opbrengst was voor het goede doel (strijd tegen kanker). Met ca. 90 kramen braderie en ca. 60 attracties was er voor jong en oud ook anderszins veel te beleven op het 5 ha grote evenemententerrein. Hoogtepunten waren bijv. demonstraties met politiehonden, de tokkelbaan van de Scouting, de aanwezigheid van oldtimer voertuigen en de bijdragen van verschillende verenigingen. - Videoreportage van het evenement 'Trek de Pont' editie 2015. Na 3 edities heeft initiatiefnemer Johan Verheul in 2017 besloten ermee te stoppen, omdat er niet genoeg draagvlak meer was voor het evenement.

Initiatiefnemer Johan Verheul werd in 2012 uitgedaagd om mee te doen aan de beklimming van de Franse berg Mont Ventoux. Deelnemers zamelen daarbij sponsorgeld in voor kankeronderzoek door zo vaak mogelijk deze berg per fiets te beklimmen. Sindsdien doet hij dit ieder jaar. Om aan sponsorgeld te komen, organiseren veel teams bijzondere acties. Voor Verheul werd dat 'Trek de Pont'. Hij bedacht namelijk dat alle acties vooral met je benen werden uitgevoerd, daarom wilde hij eens iets met armen. Eerst dacht hij aan touwtrekken, maar toen besefte hij dat hij vlakbij de pont woont. En zo is het gekomen. De 1e editie bracht € 13.000,- op voor Stichting Pink Ribbon, de 2e bijna € 28.000,- en de 3e ruim € 22.000,-. Helaas heeft de organisatie in 2017 moeten besluiten "de stekker uit het evenement te trekken omdat er geen draagvlak meer voor te vinden was binnen de regio".

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Kerk
De oudste nog bestaande gesigneerde luidklok van Nederland (gesmeed in 1285) werd geluid in de eerste (niet meer bestaande) kerk van Hekelingen. Deze luidklok bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum te Amsterdam. In 1367 is er sprake van een zelfstandige parochie. Met de reformatie van 1572 wordt de kerk een protestantse kerk. In 1847 wordt de kerk wegens bouwvalligheid gesloten. In 1851 komt de nieuwe, huidige Hervormde (PKN kerk (Dorpsstraat 12) gereed. In 1962/1963 is de kerk gerestaureerd. Het orgel is in 1908 gebouwd door de firma A. Standaart (Rotterdam). In 2002 heeft de firma H.B. Scheuerman & Zoon (Rotterdam) het orgel gerestaureerd. De frontpijpen zijn toen vernieuwd en ook het pijpwerk van in totaal zes stemmen.

De kerk valt tegenwoordig onder "de kleine Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk, die niet alleen de dorpsbewoners uit Hekelingen verwelkomt maar ook bewoners van de Spijkenisser nieuwbouwwijk Maaswijk, een uitbreidingswijk van Spijkenisse, die gebouwd is op geannexeerd grondgebied van het dorp. De kerkelijke gemeente heeft al meer dan 30 jaar een samenwerkingsverband met de Hervormde Gemeente Simonshaven-Biert. Beide gemeenten zijn autonoom, vormen sindsdien een combinatie en delen de predikant. Twee gemeenschappen op de grens van stad en land die door dezelfde roeping verbonden zijn. Natuurlijk is grensverkeer mogelijk en vinden ook gemeenteleden uit andere kerkgenootschappen een open deur."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Veerpont
De huidige Veerpont The Queen Jacqueline, die veerdiensten over het Spui naar Nieuw-Beijerland v.v. verzorgt, heeft een rijke geschiedenis, waarover je onder deze link uitvoerig kunt lezen. In 1923, toen ondertussen al enkele eeuwen verbindingen over het Spui van Putten naar de Hoeksche Waard v.v. werden verzorgd, wilde de gemeente Hekelingen af van het veer en het veerrecht. Via vrije inschrijving werd het veerrecht toegewezen aan de hoogste van de twaalf inschrijvers: Jacques Jean Klok. Vanaf september 1924 pachtte hij van de gemeente het veerrecht, waarbij hij ook nog de bijbehorende kabelpont van de gemeente moest kopen. Na zijn overlijden in 1940 is het bedrijf noodgedwongen voortgezet door zijn zoon Piet Klok, die naast zijn kantoorbaan hierdoor een dubbele taak kreeg. Piet Klok is eind 1981 wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd gestopt met zijn werkzaamheden op het veer. Zijn schoonzoon Leen Hoorweg, getrouwd met dochter Jacqueline, heeft het bedrijf in 1982 overgenomen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Hekelingen van de Dorpsvereniging op Facebook.

- Dorpsvereniging: - Dorpsvereniging Hekelingen organiseert door het jaar heen diverse activiteiten voor jong en ouder.

- Dorpshuis: - Ook Dorpshuis Hekelingen organiseert door het jaar heen activiteiten zoals rommelmarkt, workshops, kaarten, vrouwenavond en nog veel meer. Ook zijn er zaaltjes te huur voor bruiloften, verjaardagen, kerkdiensten, dopingen et cetera.

- Muziek: - Muziekvereniging T.O.G.I.D.O. is in 1912 opgericht. En kennelijk was men daar blij mee, want de letters betekenen 'Tot Ons Genoegen Is Dit Opgericht' :-) De vereniging kent drie onderdelen; een fanfareorkest, een drumband en een dweilband. Ze repeteren iedere dinsdag in het Dorpshuis. Jaarlijks verzorgen zij diverse concerten en zijn ze te vinden op het Eilandenfestival van Voorne-Putten. Een greep uit hun jaarlijkse activiteiten: in het dorp: Voorjaarsconcert, Muziekfeest, aubade met Koningsdag; in Spijkenisse: aubade met Koningsdag, Avondvierdaagse. Verder nog het Orkest- en Druma festival Voorne-Putten. Naast concerten en marsen speelt de dweilband regelmatig op feesten, evenementen en partijen.

- Sport: - "Wim Schuiteman, de zoon van een kruidenier, was een van de oprichters van v.v. Hekelingen. Een clubje schooljongens dat elke middag op de wei van boer Braat voetbalde, tooide zichzelf met de naam ‘Zwaluwen’, in navolging van het voorlopige Nederlands elftal dat onder diezelfde naam oefenwedstrijden speelde. Het jongensclubje groeide geleidelijk uit tot een echte voetbalvereniging, die wedstrijden speelde tegen ZVV uit Zuidland en een ander groepje jongeren uit Spijkenisse, Blauw Wit. De oprichting van een officiële voetbalvereniging kon dus niet lang meer op zich laten wachten. De Stormvogels was in 1932 Hekelingens eerste voetbalclub.

Na de bevrijding, op 27 juni 1945, is v.v. Hekelingen opgericht. Voorzitter in die tijd was Wim Motz, die zich in 1970, bij het 25-jarig jubileum, nog levendig voor de geest kon halen wat hij dacht toen hij voor het eerst het nieuwe voetbalveld zag: "Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat voetbal daar praktisch onmogelijk zou zijn. Ik heb daarom met enkele vrienden de schop ter hand genomen en zodoende kon de openingswedstrijd tussen Oud-Beijerland en Nieuwenhoorn, weliswaar niet op een tapijt, maar toch op een behoorlijk veld gespeeld worden." Ze startten in de Rotterdamse competitie van de RVB. In het seizoen 1956/’57 werd het eerste team eindelijk kampioen. En zo was de tijd dan toch gekomen voor de overstap naar het landelijk voetbal. De club kwam in de vierde klasse van de KNVB. Het zou tot seizoen 1981/’82 duren voor promotie naar de derde klasse werkelijkheid werd. Anno nu is de grote kracht van v.v. Hekelingen dat de club met circa 750 leden weliswaar groot is geworden, maar altijd gezellig is gebleven. Natuurlijk kan dat niet zonder de hulp van de vele vrijwilligers die de club een warm hart toe dragen."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hekelingen (met foto's van alle grafzerken).

Reactie toevoegen