Nissewaard

Gemeente
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Nissewaard

Terug naar boven

Status

- Nissewaard is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten.

- De gemeente Nissewaard is per 1-1-2015 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse. Het fusiebesluit is in maart 2013 genomen.

- De gemeente Nissewaard omvat de stad Spijkenisse, de dorpen Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Hekelingen, Simonshaven en Zuidland en de buurtschappen 2e Vlotbrug, Berenplaat, Biert, De Hoek en Moleneind. Bij elkaar zijn dit 1 stad, 6 dorpen en 5 buurtschappen.

- Bij de herindeling van 2015 is ook het dorp Oudenhoorn meegekomen vanuit de gemeente Bernisse. Het was echter al langere tijd bekend dat de inwoners van dit dorp liever bij de gemeente Hellevoetsluis horen, gezien de ligging en de banden die zij daarmee hebben. Om de herindeling niet te vertragen, is echter besloten dat dit naderhand middels een grenscorrectie zal gebeuren. Dit is in 2018 geëffectueerd.

- De hoofdplaats van de gemeente Nissewaard is Spijkenisse.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
In juli 2013 hebben de beide gemeenteraden uit 1.346 suggesties van inwoners, wat 634 unieke namen opleverde, en vervolgens een shortlist van 5 namen van een naamgevinscommissie (Nissewaard, Spijkenisse, Berkenisse, Puttenisse, Bernisse) de huidige gemeentenaam gekozen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Nissewaard ligt ZW van Rotterdam, op het schiereiland Voorne-Putten. De gemeente omvat het hele grondgebied van Putten en een oostelijk deel van Voorne. De grens tussen beide delen wordt gevormd door het riviertje de Bernisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Nissewaard omvat ca. 35.000 huizen met ca. 86.000 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag in februari is er in diverse kernen van de gemeente Nissewaard 'Gluren bij de Buren', hét woonkamerfestival, waarbij woonkamers in verschillende steden en dorpen worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een wel zeer intiem karakter. Iedereen kan genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met een gouden keel tot theatermakers die je verrassen en koren die je omverblazen! Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten. Door de speciale looproutes kun je hierdoor als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken gezelliger en geeft lokale acts een podium. Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken (een vrijwillige bijdrage is welkom, en draagt bij aan het budget om de volgende editie mogelijk te maken). Beleef het karakter van jouw stad of dorp, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet talentvolle lokale muzikanten als bezoeker van 'Gluren bij de Buren'. Wil je Gluren bij de Buren ook in jóuw stad organiseren? Wil je jouw huiskamer beschikbaar stellen voor een optreden? Of wil je zelf spelen in een van de huiskamers? Neem dan contact op met de organisatie.

Terug naar boven

Beeld

- Roel van Deursen heeft een mooie videocompilatie gemaakt van de kernen van de gemeente Nissewaard.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nissewaard (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Nissewaard. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit (de kernen van) de gemeente Nissewaard op Facebook.

- Welzijn: - “Ons motto is: kennis delen is kennis vermenigvuldigen”, zo vertellen kwartiermakers AnneMarijke Tiessen en Annelies Pleit-Zappey. De Vrijwilligers Academie Nissewaard (VAN) clustert het trainingsaanbod voor vrijwilligers en organisaties in de gemeente. Lokale organisaties delen hun kennis, waardoor zij niet ieder voor zich het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Zo kan een training gastvrijheid voor diverse servicegerichte organisaties van belang zijn. Vrijwilligers leren dan ook van elkaar vanuit een verschillende werksituatie. Het scholingsaanbod van de VAN is van goede kwaliteit en gevarieerd. Van een training Invloedrijk Communiceren tot aan het beter leren omgaan met een computer. Ook coaching en inkomsten genereren via slimme sponsoring zijn onderwerpen die aan bod komen. Het is zelfs mogelijk om online cursussen te volgen. De komende tijd zal het trainingsaanbod verder worden uitgebreid. De VAN richt zich daarbij op de vraag naar scholing van de vrijwilligers zelf.

De VAN is daarnaast een fysiek en online kenniscentrum voor vrijwilligers en organisaties. Je kunt er terecht met vragen over wet- en regelgeving, voor handige tools voor bijvoorbeeld het werven van vrijwilligers, voor informatie over fondsenwerving en subsidies en allerlei handige formulieren. Alle vrijwilligers(organisaties) en organisaties die met vrijwilligers uit Nissewaard werken kunnen bij de academie terecht voor informatie en trainingen. “Van de gastvrouw in het verzorgingscomplex tot aan de penningmeester van de voetbalvereniging, de academie is er voor iedereen”, zo luidt de boodschap van de kwartiermakers. Elke dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur organiseert de VAN een informatiepunt in de Boekenberg. Je kunt er terecht met vragen over het trainingsaanbod maar ook voor informatie over vrijwilligerswerk. De VAN is tijdens het spreekuur telefonisch bereikbaar via tel. 06-40779537.

- "Iedereen kan wel eens een handje extra gebruiken. Een klusje in huis of tuin, een extra hand met de boodschappen of vervoer, samen een gezellig uitje organiseren of sportief bezig zijn. Eenmalig of voor langere tijd, alles kan en mag! Veel vrijwilligers en zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties kunnen én willen je graag van dienst zijn. Op de site 'Nissewaard voor elkaar' zie je in een oogopslag voor wie je iets kunt betekenen. Eenvoudig, gemakkelijk. Hoe werkt het? Om gebruik te maken van Nissewaardvoorelkaar.nl meld je je eerst aan. Aanmelden is vrijblijvend, gratis én het vergroot de veiligheid en betrouwbaarheid van Nissewaardvoorelkaar.nl. Het kost slechts een minuut van je tijd.

Je kunt daarna een vraag en/of aanbod vinden op 2 manieren: 1. Plaats een vraag en/of aanbod. Door het e-matchingssysteem van Nissewaardvoorelkaar.nl worden vrijwilligers en organisaties in jouw buurt automatisch van je vraag op de hoogte gesteld. Zij nemen vervolgens bij interesse contact met je op. 2. Reageer op het aanbod en/of de vraag van vrijwilligers en organisaties. Er zijn al veel mensen en organisaties die hun diensten hebben aangeboden en wachten op een vraag in hun buurt. Spreekt de vrijwilliger of organisatie je aan? Neem dan contact met hen op! Vraag en/of aanbod gevonden? Nissewaardvoorelkaar.nl zorgt voor een veilige, betrouwbare en anonieme omgeving om online met elkaar in contact te komen. Je kiest zelf hoe je daarna verder wilt. Tip van 'Nissewaard voor elkaar': een kennismakingsgesprek is een logische vervolgstap. Hierin ontdek je of het klikt en kun je elkaars wensen en behoeften bespreken."

- Veiligheid: - Politie Nissewaard.

Reactie toevoegen