Nissewaard

Gemeente
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Nissewaard

Terug naar boven

Status

- Nissewaard is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten.

- De gemeente Nissewaard is per 1-1-2015 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse. Het fusiebesluit is in maart 2013 genomen.

- De gemeente Nissewaard omvat de stad Spijkenisse, de dorpen Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Hekelingen, Simonshaven en Zuidland en de buurtschappen 2e Vlotbrug, Berenplaat, Biert, De Hoek en Moleneind. Bij elkaar zijn dit 1 stad, 6 dorpen en 5 buurtschappen.

- Bij de herindeling van 2015 is ook het dorp Oudenhoorn meegekomen vanuit de gemeente Bernisse. Het was echter al langere tijd bekend dat de inwoners van dit dorp liever bij de gemeente Hellevoetsluis horen, gezien de ligging en de banden die zij daarmee hebben. Om de herindeling niet te vertragen, is echter besloten dat dit naderhand middels een grenscorrectie zal gebeuren. Dit is in 2018 geëffectueerd.

- De hoofdplaats van de gemeente Nissewaard is Spijkenisse.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
In juli 2013 hebben de beide gemeenteraden uit 1.346 suggesties van inwoners, wat 634 unieke namen opleverde, en vervolgens een shortlist van 5 namen van een naamgevinscommissie (Nissewaard, Spijkenisse, Berkenisse, Puttenisse, Bernisse) de huidige gemeentenaam gekozen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Nissewaard ligt ZW van Rotterdam, op het schiereiland Voorne-Putten. De gemeente omvat het hele grondgebied van Putten en een oostelijk deel van Voorne. De grens tussen beide delen wordt gevormd door het riviertje de Bernisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Nissewaard omvat ca. 35.000 huizen met ca. 86.000 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag in februari is er in diverse kernen van de gemeente Nissewaard 'Gluren bij de Buren', hét woonkamerfestival, waarbij woonkamers in verschillende steden en dorpen worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een wel zeer intiem karakter. Iedereen kan genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met een gouden keel tot theatermakers die je verrassen en koren die je omverblazen! Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten. Door de speciale looproutes kun je hierdoor als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken gezelliger en geeft lokale acts een podium. Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken (een vrijwillige bijdrage is welkom, en draagt bij aan het budget om de volgende editie mogelijk te maken). Beleef het karakter van jouw stad of dorp, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet talentvolle lokale muzikanten als bezoeker van 'Gluren bij de Buren'. Wil je Gluren bij de Buren ook in jóuw stad organiseren? Wil je jouw huiskamer beschikbaar stellen voor een optreden? Of wil je zelf spelen in een van de huiskamers? Neem dan contact op met de organisatie.

Terug naar boven

Beeld

- Site met heel veel recente en oude foto's, ansichtkaarten en kaarten van alle kernen in de gemeente Nissewaard.

- Roel van Deursen heeft een mooie videocompilatie gemaakt van de kernen van de gemeente Nissewaard.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nissewaard (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Nissewaard. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit (de kernen van) de gemeente Nissewaard op Facebook.

- Jeugd en jongeren: - "In 1963 werd er een oproep gedaan door een medewerker van de Esso om een padvindersgroep in Spijkenisse op te richten voor de jeugd. Burgemeester P.J. Bliek zag het wel zitten en dankzij hem kon de padvinderij worden opgericht. Deze padvinderij werd Scouting Ruwaard van Putten. In 1984 is deze scoutinggroep opgesplitst in de Hartelgroep en de Ruwaard van Putten en de waterspeltak werd Scouting Bernisse. Scouting Bernisse is de waterscoutinggroep van de gemeente Nissewaard. Waterscoutinggroep? Ja, wij doen alles op en rond het water. Zo zijn wij in de zomer vooral actief in en op het water, maar ook in de winter zitten wij niet stil.

Scouting Bernisse biedt leuke en spannende activiteiten waarmee stoere meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Iedere zaterdag hebben wij opkomsten. Als je tussen de 7 en 11 jaar bent, dan kun je bij ons aanmonsteren als Dolfijn. Samen met de dieren ga je op avontuur in de jungle en leer je hoe het is om te kanoën en zeilen. Ben je al te oud om aan te monsteren als Dolfijn, geen probleem. Ook bij de Zeeverkenners (11-16 jaar) is er nog bemanning nodig. Samen met de ervaren zeeverkenners ga je het water op en leer je hoe je een lelievlet op koers moet houden. En dan hebben we ook nog de groep Wilde Vaart (16-18 jaar), die hun eigen activiteiten organiseert. Ons clubgebouw is gevestigd in Heenvliet. Wij zitten aan de waterkant bij de gemeentehaven in de Bernisse (Wieldijk 2)."

- Muziek: - "Woon jij in de gemeente Nissewaard en wil je gitaar leren spelen? Neem dan gitaarles bij GuitarBeat in Spijkenisse! Mijn naam is Daniel van Eekeren. Als gitarist ben ik allround en thuis in veel genre’s, als gitaardocent pas ik me ook graag aan aan jouw voorkeuren en behoeften. Ik heb gemerkt dat elke leerling (grote) stappen kan maken, goede begeleiding en ondersteuning zijn hierin belangrijke factoren. Daarnaast pas ik mijn lessen aan aan jouw niveau en zal je proberen uit te dagen met leuke, moderne en leerzame oefeningen. Vraag vooral een gratis proefles aan! Een aantal onderwerpen die tijdens mijn lessen aan bod komen zijn: - Akkoorden(leer), gitaarpartij aanleren/spelen van verschillende liedjes; - Ritme en timing; - Basistechniek (o.a. linker- en rechterhand techniek, vingersetting, tokkelen); - Het spelen van licks en riffs; - Dynamiek, muziekinterpretatie; - Leren soleren, frasering; - Creatieve vorming (improvisatie, componeren / songwriting); - Muziektheorie (opdoen theoretische kennis, o.a. toonladders, notenschrift); - Muziekoriëntatie (o.a. verkennen meerdere muziekgenres); - Gehoortraining (ontwikkeling van muzikaliteit); - En nog veel meer!"

- Welzijn: - “Ons motto is: kennis delen is kennis vermenigvuldigen”, zo vertellen kwartiermakers AnneMarijke Tiessen en Annelies Pleit-Zappey. De Vrijwilligers Academie Nissewaard (VAN) clustert het trainingsaanbod voor vrijwilligers en organisaties in de gemeente. Lokale organisaties delen hun kennis, waardoor zij niet ieder voor zich het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Zo kan een training gastvrijheid voor diverse servicegerichte organisaties van belang zijn. Vrijwilligers leren dan ook van elkaar vanuit een verschillende werksituatie. Het scholingsaanbod van de VAN is van goede kwaliteit en gevarieerd. Van een training Invloedrijk Communiceren tot aan het beter leren omgaan met een computer. Ook coaching en inkomsten genereren via slimme sponsoring zijn onderwerpen die aan bod komen. Het is zelfs mogelijk om online cursussen te volgen. De komende tijd zal het trainingsaanbod verder worden uitgebreid. De VAN richt zich daarbij op de vraag naar scholing van de vrijwilligers zelf.

De VAN is daarnaast een fysiek en online kenniscentrum voor vrijwilligers en organisaties. Je kunt er terecht met vragen over wet- en regelgeving, voor handige tools voor bijvoorbeeld het werven van vrijwilligers, voor informatie over fondsenwerving en subsidies en allerlei handige formulieren. Alle vrijwilligers(organisaties) en organisaties die met vrijwilligers uit Nissewaard werken kunnen bij de academie terecht voor informatie en trainingen. “Van de gastvrouw in het verzorgingscomplex tot aan de penningmeester van de voetbalvereniging, de academie is er voor iedereen”, zo luidt de boodschap van de kwartiermakers. Elke dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur organiseert de VAN een informatiepunt in de Boekenberg. Je kunt er terecht met vragen over het trainingsaanbod maar ook voor informatie over vrijwilligerswerk. De VAN is tijdens het spreekuur telefonisch bereikbaar via tel. 06-40779537.

- "Iedereen kan wel eens een handje extra gebruiken. Een klusje in huis of tuin, een extra hand met de boodschappen of vervoer, samen een gezellig uitje organiseren of sportief bezig zijn. Eenmalig of voor langere tijd, alles kan en mag! Veel vrijwilligers en zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties kunnen én willen je graag van dienst zijn. Op de site 'Nissewaard voor elkaar' zie je in een oogopslag voor wie je iets kunt betekenen. Eenvoudig, gemakkelijk. Hoe werkt het? Om gebruik te maken van Nissewaardvoorelkaar.nl meld je je eerst aan. Aanmelden is vrijblijvend, gratis én het vergroot de veiligheid en betrouwbaarheid van Nissewaardvoorelkaar.nl. Het kost slechts een minuut van je tijd.

Je kunt daarna een vraag en/of aanbod vinden op 2 manieren: 1. Plaats een vraag en/of aanbod. Door het e-matchingssysteem van Nissewaardvoorelkaar.nl worden vrijwilligers en organisaties in jouw buurt automatisch van je vraag op de hoogte gesteld. Zij nemen vervolgens bij interesse contact met je op. 2. Reageer op het aanbod en/of de vraag van vrijwilligers en organisaties. Er zijn al veel mensen en organisaties die hun diensten hebben aangeboden en wachten op een vraag in hun buurt. Spreekt de vrijwilliger of organisatie je aan? Neem dan contact met hen op! Vraag en/of aanbod gevonden? Nissewaardvoorelkaar.nl zorgt voor een veilige, betrouwbare en anonieme omgeving om online met elkaar in contact te komen. Je kiest zelf hoe je daarna verder wilt. Tip van 'Nissewaard voor elkaar': een kennismakingsgesprek is een logische vervolgstap. Hierin ontdek je of het klikt en kun je elkaars wensen en behoeften bespreken."

- Veiligheid: - Politie Nissewaard.

Reacties

(4)

de gemeente Nissewaard zou bestaan uit diverse dorpskernen, buurtschappen en de "stad" Spijkenisse.
Spijkenisse heeft echter nooit stadsrechten gekregen.
De enige "stad" in deze gemeente is Geervliet - die heeft namelijk zo'n 640 jaar geleden stadsrechten gekregen (werd toen ook uitbundig gevierd).

(excuses voor mijn late reactie, wegens ziekte)
Reeds in de 19e eeuw zijn de stadsrechten afgeschaft, in die zin dat ze wettelijk geen betekenis meer hebben en ook het begrip stad geen wettelijke betekenis meer heeft. Vandaag de dag is een plaats een stad als men (gemeente, inwoners) dat zo vindt, los van ooit verleende stadsrechten ja of nee, met name als het een plaats van bepaalde grootte betreft met een regionale verzorgingsfunctie. Zoals Spijkenisse. Of vindt u Almere, Lelystad, Hilversum, Apeldoorn en Zoetermeer ook dorpen omdat ze nooit stadsrechten hebben gekregen? Dan bent u de enige die dat vindt...

Daarnaast zijn er plaatsen die vandaag de dag redelijkerwijs - gezien grootte en maatschappelijke functie in de regio - een dorp zijn, maar ooit stadsrechten hebben gekregen en daarom om nostalgische of toeristische redenen ook wel 'stadje' worden genoemd. Daar is Geervliet er een van. Daarnaast blijft een plaats niet per definitie tot in de eeuwen der eeuwen stad omdat zij ooit stadsrechten heeft gekregen. Of vindt u de buurtschap Eembrugge www.plaatsengids.nl/eembrugge nog altijd een stad omdat dat plaatsje ooit stadsrechten heeft gekregen? Dan bent u de enige die dat vindt... Over de materie stad / dorp / buurtschap zie ook https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/wat-een-plaats-en-welke-soorten-p...
Met vriendelijke groet en graag gedaan, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Dank voor de tip! Aangezien ik als oud-muzikant graag stimuleer dat mensen niet alleen passief muziek luisteren maar ook actief muziek máken, promoot ik graag muziekverenigingen, muziekscholen en dergelijke. Ik heb jouw 'ding' daarom beschreven en gelinkt op de pagina's Nissewaard en Spijkenisse.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen