Heringsbosch

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Heringsbosch

Terug naar boven

Status

- Heringsbosch is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, regio Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Schinveld, in 1982 over naar gemeente Onderbanken, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Heringsbosch valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schinveld.

- De buurtschap Heringsbosch heeft geen plaatsnaamborden, zodat je ter plekke alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Op d’n Hiering.

Oudere vermeldingen
Op kaarten wordt de buurtschap Op den Hering genoemd, maar uit recente krantenartikelen begrijpen wij dat de straatnaam Heringsbosch tegenwoordig ook de meest gangbare benaming is als naam voor de buurtschap, dus houden ook wij die benaming aan.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heringsbosch ligt rond de gelijknamige weg, NO van het dorp Schinveld, tegen de Duitse grens, tegenover de Duitse plaats Niederbusch, rond grenspaal 266. De Heringsweg loopt van Schinveld naar de buurtschap. De buurtschap ligt zeer geïsoleerd ten opzichte van de rest van de gemeente en wordt van Schinveld gescheiden door de Schinveldse Bossen. De buurtschap ligt verder Z van de Duitse plaats Stahe, WNW van de Duitse plaats Geilenkirchen, NW van Airbase Geilenkirchen in Duitsland, NO van de stad Brunssum, O van het dorp Jabeek en OZO van de Duitse plaats Gangelt.

De weg vanaf grenspaal 266 richting zuiden vormt hier de grens tussen Duitsland en Nederland. Aan de westzijde (Nederlandse zijde) heet de weg Heringsbosch, aan de oostzijde (Duitse zijde) heet de weg An der Venne. Als je vanaf dit punt naar het zuiden rijdt, zie je dus aan de linkerkant Duitse plaatsnaam- en verkeersborden, en Nederlandse aan de rechterzijde van de weg. Een bijzondere gewaarwording! De Heringsweg tussen de buurtschap en het dorp Schinveld, door de Schinveldse Bossen, is overigens niet per auto of motor toegankelijk (tenzij als bestemmingsverkeer), de weg Heringsbosch wel (vanuit Nederland alleen bereikbaar van de kant van Brunssum).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Heringsbosch omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monumentje met het opschrift 'Grenztreffen Heringsbosch-Niederbusch 5-9-1999'. Niederbusch is de buurtschap die aan de Duitse kant van de grens ligt. Het monument is een aandenken aan de samenkomst op deze symbolische plek, van de gemeenten aan beide zijden van de grens. Het treffen had te maken met het openstellen van de Europese grenzen en de grensoverschrijdende samenwerking.

Terug naar boven

Voorzieningen

- Internet: - Het was de bedoeling dat buurtschap Heringsbosch medio 2018 zou worden aangesloten op een glasvezelnetwerk, waardoor o.a. snel internet mogelijk wordt. Bovendien wordt dan het probleem van het slechte bereik met een mobiele telefoon opgelost (aldus het 2e audio-fragment onder deze link). Met name inwoner Bram Doorakkers, die een eigen bedrijf heeft waar dat relevant voor is, heeft hiervoor geijverd. Maar ook voor privé-toepassingen is het natuurlijk wel zo handig. Men had hier voor het internet alleen de beschikking over een analoge telefoonlijn. Dat is tientallen malen trager dan via de kabel. "Als ik een kerstkaart wil sturen, is dat sneller per post dan per e-mail", stelde Doorakkers. Het aanleggen van een glasvezelverbinding vanuit het enkele kilometers verwijderd gelegen moederdorp Schinveld is echter een prijzige aangelegenheid; dat zou ca. 250.000 euro kosten. De overburen aan de Duitse kant van de straat hebben in 2018 snel internet gekregen. Het aanleggen van de verbinding daarvandaan kost slechts 18.000 euro. Dus daar heeft de buurtschap toen op ingezet. Het zou de eerste kabelverbinding in Nederland worden via een buitenlandse aanbieder. Sinds mei 2018 is dat wettelijk mogelijk geworden.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie was er echter niet voor te vinden: "Volgens het ministerie is het een interessante casus. Als er een Duits netwerk komt te liggen, is het ingewikkelder om die lijn 'af te tappen'. Als er een crimineel in buurtschap Heringsbosch woont, moet 'Den Haag' namelijk eerst een vergunning aan Duitsland vragen om die lijn af te mogen luisteren. Ook worden er dan Duitse ip-adressen aangemaakt en wordt het bijvoorbeeld ingewikkelder om 112 te bellen. Er zijn dus nogal wat beren op de weg", stelt wethouder Peter Salden.

De wethouder blijft zich ondanks de tegenslag hard maken voor een snelle Duitse internetverbinding in de buurtschap. "Voordat we de nieuwe gemeente Beekdaelen worden, zal er internet zijn. Het is toch waanzin dat de bewoners van Heringsbosch wel op het Duitse riool en lichtnetwerk zijn aangesloten, maar geen Duits internet kunnen krijgen?" Het ministerie heeft eind september 2018 aangegeven wel aan de proef te willen meewerken, maar dan moet er wel eerst een convenant worden gesloten met Duitsland. Betrokken partijen hebben eind 2018 wederom overlegd, en de volgende oplossing gevonden: "Er staat nu een antenne in de tuin, die het signaal oppikt van een 4G mast in Schinveld. Die wordt gekoppeld aan een router en met wat nieuwe technieken blijkt dat nu uitstekend te werken", aldus Bram Doorakkers.

Reactie toevoegen