Kraloo (Ruinerwold)

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Kraloo (Ruinerwold)

Terug naar boven

Status

- Kraloo is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Ruinerwold.

- De buurtschap Kraloo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruinerwold.

- De buurtschap Kraloo heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Kraol. Een inwoner van deze buurtschap is een Kraoler.

Oudere vermeldingen
1428 "over Crallynger marcke in den kerspele van Meppelen", 1660 Craol (doopboek), 1811-1813 (Franse kaart) Krale, 1867 Kralo, 1899 Kraloo.

Naamsverklaring
Samenstelling van lo 'licht, open bos' en kra 'kraai (Corvus corone)'.(1)

Naam komt ook elders voor
Ca. 15 km naar het NO ligt nog een buurtschap Kraloo. Deze ligt bij het dorp Pesse.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kraloo ligt rond de gelijknamige weg, Z van Ruinerwold.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kraloo omvat 6 woonhuizen. Daarnaast zijn in het pand op nr. 3 naast de reguliere woonfunctie nog 4 appartementen gerealiseerd. De buurtschap zal derhalve ca. 20-25 inwoners omvatten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op Kraloo 1 is/was een boerderij met Opfokvleeskuikenouderdierenbedrijf gevestigd. Het complex omvat(te) 5 pluimveestallen met een totale capaciteit van ca. 36.000 vleeskuikenouderdieren in opfok. Daarnaast bevinden zich op het erf een open machineberging en een agrarische bedrijfswoning. De eigenaar heeft het bedrijf met opstallen in 2019 te koop aangeboden. Of het inmiddels is verkocht en of de nieuwe eigenaar het bestaande bedrijf heeft voortgezet dan wel er een ander soort bedrijf is begonnen, is ons vooralsnog niet bekend.

- In 1990 is de woonboerderij op Kraloo 3, met daarin verschillende woonunits, geheel afgebrand. De brandweerkorpsen van Ruinerwold en Meppel konden weinig meer doen dan nablussen. Wel konden twee aanpalende schuren worden gered.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Direct ZW van buurtschap Kraloo ligt, nog net op grondgebied van de gemeente Meppel - de gemeentegrens loopt hier door de waterloop Wold Aa - de recreatieplas met strand Engelgaarde.

Reacties

(2)

Ik hoorde dat er een Havezathe in buurtschap Kraloo bestaat waar je kunt logeren. Klopt dat en zo ja, wat is daarvan het contactadres?

Ik heb het hele internet voor u afgezocht op wat er aan inhoudelijks tevoorschijn kwam op de zoekterm 'Kraloo Ruinerwold' (omdat er ook nog een andere buurtschap Kraloo is, bij Pesse) en dat hierboven vermeld. Ik heb niets aangetroffen over enigerlei overnachtingsgelegenheid, dus ik vermoed dat het door u veronderstelde niet klopt, anders was ik er ongetwijfeld iets over tegengekomen.

Ik weet natuurlijk niet of u bewust doelt op deze buurtschap bij Ruinerwold, of zich er wellicht niet van bewust bent dat er ook nog een gelijknamige buurtschap bij Pesse, die ik hierboven onder Naam heb gelinkt. Voor de zekerheid heb ik ook daarvoor het hele internet afgezocht, en in deze buurtschap - die eveneens slechts een letterlijke handvol panden omvat - heb ik ook niets aangetroffen in de sfeer van waar u op doelt. Alleen een B&B, maar die zit in een 'gewone' woonboerderij, die - ook door henzelf - niet als havezate wordt bestempeld. Zou u wellicht toch op hen doelen, kunt u ze vinden door in Google te zoeken op B&B An de Kraloërweg. Als dat niet is wat u bedoelt, gaat het wellicht om een andere plaats die hier qua naam op lijkt, dan wel een andere plaats in deze omgeving.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen