Midwoud

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Midwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Midwoud in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Midwoud in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Midwoud

Terug naar boven

Status

- Midwoud is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- Wapen van de voormalige gemeente Midwoud.

- Onder het dorp Midwoud vallen ook de buurtschappen Broerdijk (deels), Buurt en Wijzend (deels; één pand).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Midwoude, ca. 1338 Miderwoudt, 1395-1396 Middenwoude, 1480-1481 Mitwoude.

Naamsverklaring
Samenstelling van woud, wold 'moerasbos, zompig bos' en mid, midden 'in het midden gelegen', naar de ligging tussen Oostwoud en Nibbixwoud.(1)

Terug naar boven

Ligging

Midwoud ligt WZW van Oostwoud, NW van Hauwert en Zwaagdijk-Oost, NNO van Nibbixwoud en Zwaagdijk-West, NO van Wognum, NNO van Benningbroek, O van de A7 en Sijbekarspel, OZO van Abbekerk, ZO van Twisk, ZZW van Opperdoes en ZW van Medemblik.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Midwoud 89 huizen met 568 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 33/218 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Wijzend 6/28, De Boerdijk 2/12 en Oostwoud 48/310. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de in 2001 opgerichte Historische Vereniging Midwoud - Oostwoud (HVMO). De vereniging, die ca. 400 leden heeft, stelt zich ten doel bij te dragen tot het welzijn van de bevolking in haar werkgebied en van hen die zich daarbij betrokken voelen, in het bijzonder door het bevorderen van de kennis van de geschiedenis van de genoemde dorpen en omgeving, van het historisch streekeigen en de daarin optredende veranderingen. Op de 1e zaterdagmiddag van oktober wordt altijd het Jaarboek gepresenteerd. Niet alleen de leden uit de genoemde dorpen maar ook veel oud-inwoners, zelfs uit het buitenland, bezoeken deze dag om elkaar weer eens te ontmoeten en bij te praten. De inhoudsopgaven van alle sinds 2001 verschenen Jaarboeken zijn op de site van de vereniging te vinden.

Een andere bijzonderheid is dat de vereniging jaarlijks een Boogie uitreikt. Dit is Westfries voor ‘schouderklopje’. Het Boogie is bestemd voor een persoon, personen, een buurt of instelling, die zich verdienstelijk heeft of hebben gemaakt voor het behoud van het culturele erfgoed of die zich op een bijzondere manier heeft of hebben ingezet of zich nog inzetten voor de dorpen Midwoud en/of Oostwoud, om de schoonheid ervan te bewaren, uit te bouwen en/of uit te dragen. Het doel van het Boogie is de bewustwording te bevorderen en te benadrukken, dat de instandhouding van ons culturele erfgoed begint bij een ieder thuis en zijn directe omgeving. - Nieuwe leden zijn van harte welkom! Zie ook de aanbiedingen onder de link betreffende de Jaarboeken en DVD's die nog verkrijgbaar zijn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de jaren negentig wordt een plan uitgevoerd om de dorpen Oostwoud en Midwoud naar elkaar toe te laten groeien via de voorheen nauwelijks bebouwde weg Tripkouw, een ruim 1 km lange weg die de twee plaatsen met elkaar verbond, met daaraan gelegen de gelijknamige buurtschap. De buurtschap viel voorheen grotendeels onder Midwoud, deels onder Oostwoud. Eerstgenoemde kern is sinds de jaren negentig in die omgeving fors uitgebreid, waardoor de buurtschap Tripkouw geheel in die dorpskern is opgegaan, en de bebouwde kommen van de beide dorpen nu in het N uiteinde van die weg aan elkaar grenzen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Midwoud heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de voormalige burgemeesterswoning Mariënhof uit 1867 op Dorpsstraat 24, met koetshuis en rijk gedecoreerd toegangshek (dat zijn in totaal 3 rijksmonumenten), en stolpboerderij Jacobshoeve uit 1875 op nr. 28. Het andere rijksmonument in het dorpsgebied, de Klikjesmolen, staat in buurtschap Broerdijk en wordt daarom aldaar beschreven. In de lijst onder de link staan 6 rijksmonumenten, maar dat moeten er 5 zijn, omdat de Klikjesmolen kennelijk dubbel bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat geregistreerd.

- Gevelstenen in Midwoud.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Landgoed De Knap is al sinds 2000 de sfeervolle locatie voor Tuinfair Midwoud (za/zo/ma in het pinksterweekend), de grootste tuinfair van Nederland en België. Het 4 hectare grote landgoed met de unieke boerderij, prachtige groene boomgaard en de uitgestrekte weilanden is een natuurlijk decor waar de ruim 150 standhouders met passie en veel plezier hun diverse producten etaleren. Als bezoeker kun je genieten van de mooiste brocante, de vele kramen met uiteenlopende artikelen uit heel Nederland zoals bloemen, tuinplanten, kunst en cultuur, potterie, kleding voor jong en ouder, prachtige tuindecoraties, praktische gereedschappen, creatieve kramen, curiosa maar ook heerlijke streekproducten. Beleving genoeg en voor ieder wat wils. Verder zijn er terrassen waar professionele horeca-exploitanten hun heerlijkheden presenteren. Foodtrucks met gerechten uit verschillende werelddelen presenteren hun (biologische) culinaire hoogstandjes. De organisatie bedenkt ieder jaar een ander thema zodat er altijd een nieuw beeld is voor de trouwe bezoeker. Tuinfair Midwoud trekt ieder jaar duizenden bezoekers per dag.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Zwembad - naar eigen zeggen "Het leukste zwembad van West-Friesland" - is gelegen aan de Tripkouw te Midwoud, verscholen achter de oude brandweergarage en Basisschool De Koet. Na de grote renovatie’s in 1992, 1993 en de nieuwbouw in 2000, is de ingang verplaatst van de Dorpsstraat in Oostwoud naar de Tripkouw. Het bad stamt uit 1959 en is daarmee het oudste openluchtbad van West-Friesland. In 2009 vierde het bad haar 50-jarig jubileum met een geweldig jubileumjaar. "Op het complex is heel veel ruimte om te zonnen en te spelen. Er zijn zowel zon- als schaduwplaatsen op de goed onderhouden ligweiden. Ook is er een terras voor ouders en begeleiders die zelf niet willen zwemmen. In de kiosk is koffie, thee, frisdrank, ijs en diverse soorten snoepgoed verkrijgbaar. Ook worden er ieder jaar door de activiteitencommissie veel activiteiten georganiseerd.

Er zijn drie gescheiden baden. Het ‘grote bad’ met een diepte van 1,55 mtr tot 2,75 mtr; het ‘kleine bad’ met een waterdiepte van 45 cm tot 105 cm en het ‘peuterbad’ met een diepte van maximaal 30 cm. Er is altijd gediplomeerd personeel aanwezig. Het bad drijft figuurlijk op vrijwilligers die er in de zomer voor zorgen dat alle bezoekers zich welkom voelen. Maar ook ‘s winters is het bad bevolkt door een groep 'winterwerkers', die er voor zorgen dat het bad ieder volgend seizoen weer open kan. Kortom ‘Het Zwembad’ bruist van het leven en is dus zeker een bezoekje waard!"

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Midwoud, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - "Dorpsraad Midwoud - Oostwoud (DMO) is een schakel tussen de bewoners en de gemeente. Het is een aanspreekpunt voor zowel de burger als de gemeente. Het is een van de manieren om de bewoners te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van het beleid. De gemeente gaat uit van behoorlijk bestuur en vanuit de dorpsraad beoogt men meerwaarde te hebben voor verbetering van de leefbaarheid. Een dorpsraad heeft geen beslissende maar wel een adviserende rol en we kunnen kritisch advies geven. Als dorpsraad nodigen we de bewoners dan ook uit om mee te denken. Wij kunnen die inbreng goed gebruiken. Wij beogen mede door onze website de inwoners op de hoogte te houden van de activiteiten van de dorpsraad. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid via de website zaken bij de dorpsraad aan te kaarten. Wij nodigen u uit hier enthousiast van gebruik te maken." Aldus de dorpsraad op haar site.

- Onderwijs: - Basisschool De Koet in Midwoud is volop in ontwikkeling op het gebied van onderwijskundige vernieuwingen, om het leren voor de kinderen nog aantrekkelijker en beter te maken. De kernwaarden die de komende jaren centraal staan zijn: verwondering, betrokkenheid, eigenaarschap en vertrouwen. Door verwondering raken kinderen betrokken en worden eigenaar van hun leerproces vanuit een basis van vertrouwen.

- Vrouwen: - Vrouwen van Nu afd. Midwoud - Oostwoud is een afdeling van de landelijke vereniging Vrouwen van Nu, Nederlands grootste vrouwenorganisatie. Het is een ontmoetingsplaats voor vrouwen die hart hebben voor hun leefomgeving, die hun creativiteit willen ontplooien, aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken en die hun stem willen laten horen in de maatschappij. Het is een actieve en gezellige vereniging met tal van activiteiten. Ze organiseren diverse bijeenkomsten, lezingen en uitstapjes. Vrouwen delen verschillende hobby’s met elkaar in zogeheten ‘interessegroepen’. Ze nodigen je van harte uit om eens kennis te komen maken. Je zult je snel thuis voelen. Leden van Vrouwen van Nu kunnen niet alleen gebruik maken van het aanbod in de eigen afdeling, maar ook deelnemen aan activiteiten die provinciaal en landelijk worden georganiseerd. Daarnaast krijg je 6x per jaar het ledenblad.

Reactie toevoegen