Nieuw-Annerveen

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Nieuw-Annerveen

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Annerveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Anloo.

- In de praktijk beschouwen de inwoners Nieuw-Annerveen en de buurdorpen Spijkerboor en Oud-Annerveen als een 'drielingdorp'. Er wordt veel gezamenlijk georganiseerd en voorzieningen worden gedeeld (zoals voorheen de school en tegenwoordig het dorpshuis). Formeel zijn het nog wel 3 aparte woonplaatsen (voor postcodeboek en gemeentelijke basisregistratie BAG, en qua plaatsnaamborden).

- Nieuw-Annerveen heeft een bebouwde kom, dus een kern met blauwe plaatsnaamborden. Komend vanuit Eexterveen is er echter eerst een dunner bebouwd deel buiten de bebouwde kom. Dat deel heeft daarom een wit plaatsnaambord.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Taalkundig hoort er een koppelteken in de plaatsnaam Nieuw-Annerveen. De kennelijk officiële spelling voor de gemeentelijke basisregistratie (BAG) is echter vastgesteld zonder koppelteken. Wij gaan er maar vanuit dat dat een 'tikfoutje' is geweest en houden daarom op onze pagina de spelling met koppelteken aan. Zo staat het ook op het witte plaatsnaambord komend vanuit Eexterveen. Op de blauwe komborden echter staat de plaatsnaam zonder koppelteken. Bij bijna-buurdorp Oud-Annerveen staat het wél goed op de blauwe plaatsnaamborden, mét koppelteken dus.

Terug naar boven

Ligging

Nieuw-Annerveen ligt ZO van Zuidlaren, NO van Annen, rond de Hunzeweg en grenst in het Z aan de rivier de Hunze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Nieuw-Annerveen heeft ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je historisch of genealogisch onderzoek wilt doen betreffende de dorpen Oud-Annerveen, Nieuw-Annerveen en Spijkerboor, kun je elke 1e maandagavond van 20.00-22.00 uur terecht in het Dorpsarchief, dat gevestigd is in Dorpshuis De Spiker (waarvoor zie hieronder bij Links).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool De Triangel is in 2015 gefuseerd met de scholen in de buurdorpen Annerveenschekanaal en Eexterveen (De Badde en De Springplank). De fusieschool is verder gegaan in Eexterveen, onder de naam De Kameleon, en de scholen in Nieuw-Annerveen en Annerveenschekanaal zijn dus gesloten. In de Drentse Onderwijsmonitor 2014 behaalde De Triangel voor de 3e keer (na eerder al in 2011 en 2012) (in categorie 1) de hoogste score op rekenen en taal. Een uitzonderlijke prestatie, en een bewijs dat ook een kleine dorpsschool wel degelijk kwaliteit kan bieden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw-Annerveen heeft 1 rijksmonument, zijnde boerderij Begeman (Hunzeweg 30). Het pand is in 2011 grondig gerestaureerd door eigenaar Het Drentse Landschap. Al vanaf 1630 staat hier een boerderij. De huidige boerderij dateert van 1813 en bevat nog een oude muurplaat uit 1680 en ankergebinten uit 1725, die van haar voorganger afkomstig zijn. In de boerderij zelf zijn nog tegeltableaus uit 1790 te vinden. Met de restauratie is de boerderij in de oude staat teruggebracht. Daarbij heeft het pand een meervoudige gebruiksfunctie gekregen. Naast de woonfunctie, mogelijkheden voor erfgoedlogies en een multifunctionele ruimte voor scholen en verenigingen, is er nu ook Informatiecentrum Egberts Lent in gevestigd.

Het informatiecentrum biedt je een blik op de wereld van het Hunzedal. Met veel aandacht voor de bever die hier sinds een aantal jaren weer voorkomt. De echte schoonheid van het gebied ervaar je natuurlijk alleen maar buiten. Vanaf de boerderij kunnen kinderen een speurtocht maken naar Breeven, het waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe. Dit is een van de gebieden in het Hunzedal waar de bever leeft. Vanaf het informatiecentrum kan ook een prachtige wandeling worden gemaakt naar onder andere natuurgebied Annermoeras.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Sport- en Spelweek is een jaarlijks evenement voor de dorpen Oud-Annerveen, Nieuw-Annerveen en Spijkerboor, dat meestal in de week voor Pinksteren wordt gehouden. De Sport- en Spelcommissie geeft samen met vele inwoners inhoud aan deze dagen vol sportieve en gezellige activiteiten voor jong en ouder. Tijdens de Sport- en Spelweek strijden 4 teams om de felbegeerde Spiker. Het team dat als laatste eindigt, neemt de Rode Lantaarn mee naar huis. Tijdens de Sport- en Spelweek hangt de sport- en spelvlag uit, en zijn de straten en wegen versierd, passend bij het thema van dat jaar.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Met steun van de gemeente Aa en Hunze heeft Stichting Veenbraand een wandeling ontwikkeld die je in ongeveer 8,5 km langs vier belangrijke historische vaarverbindingen voert: de Molenwijk (gedempt), de Hunze, de Annerveensche Mond en het Grevelingkanaal. Vaarverbindingen met bijzondere cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Je wandelt door veenkoloniaal gebied en door bijzondere dorpen met vele bezienswaardigheden. Je kunt de wandeling op 4 verschillende punten starten: bij B&B De Drenth en Restaurant en B&B Heerencompagnie in Annerveenschekanaal, Café ’t Keerpunt in Spijkerboor, en Beverinformatiecentrum en B&B Egberts Lent in Nieuw-Annerveen. Bij deze startpunten is ook de brochure met de beschrijving van de wandeling te verkrijgen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Oud-Annerveen, Nieuw-Annerveen en Spijkerboor op Facebook. - De maandelijkse dorpskrant de Sluisdeur (voor de hiervoor genoemde 3 dorpen) is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenorganisatie: - "Dorpsbelangen Spijkerboor/Annerveen heeft als doel om de belangen van de dorpen en hun inwoners te behartigen. Daarom willen wij graag weten wat er speelt in het dorp. Wat zou je graag veranderd of gerealiseerd willen zien, of waar erger je je aan? Laat het ons weten via dorpsbelangen@spijkerboor.nl en wij bespreken het in een van de maandelijkse vergaderingen en kijken wat wij er aan kunnen doen. Via het digitale loket op de site van de gemeente kun je melding maken van zaken die betrekking hebben op bijvoorbeeld de wegen, het groen, riolering en alle andere zaken die in de openbare ruimte spelen binnen onze dorpen. Via het reactieformulier op onze website kun je dit ook aan ons melden. Wij nemen je klacht of melding dan mee in onze gesprekken met de gemeente."

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Spiker is gevestigd in de voormalige basisschool van Nieuw-Annerveen (Hunzeweg 22) en is er ook voor de buurdorpen Oud-Annerveen en Spijkerboor. De grote en kleine zaal van De Spiker zijn te huur voor verenigingen en inwoners uit deze dorpen. Het dorpshuis moet sinds 2018 zelf 'de broek ophouden', net als de andere dorpshuizen in de gemeente (De Spiker had daarin tot dan toe een uitzonderingspositie). Daarvoor moet het - evenals de andere dorpshuizen - zelf activiteiten organiseren of nieuwe huurders aantrekken. De gemeente zorgt op haar beurt voor een invulling van de deels leegstaande school. De gemeente verkoopt de school niet, maar gaat het pand verhuren. Er was een echtpaar dat het hele pand wilde kopen. Zij waren bereid ruimte beschikbaar te stellen voor het dorpshuis en de kinderopvang. Dit bleek geen optie voor het dorpshuisbestuur en voor Dorpsbelangen. De gemeente gaat daarom op zoek naar een nieuwe huurder. Aldus de reactie van de gemeente op vragen van de PvdA-fractie over 'de onzekere toekomst van het dorpshuis', d.d. december 2017.

Reactie toevoegen