Nieuw-Zwinderen

Plaats
Buurtschap
Coevorden
Drenthe

zwinderen_actuele_kaart.jpg

Het dorpsgebied van Zwinderen omvat het gelijknamige dorp plus de buurtschap Nieuw-Zwinderen, wat op deze kaart van OpenStreetMap duidelijk te zien is. In de atlassen wordt de buurtschap nog altijd niet vermeld, hoewel hij toch al ca. 80 jaar bestaat...

Het dorpsgebied van Zwinderen omvat het gelijknamige dorp plus de buurtschap Nieuw-Zwinderen, wat op deze kaart van OpenStreetMap duidelijk te zien is. In de atlassen wordt de buurtschap nog altijd niet vermeld, hoewel hij toch al ca. 80 jaar bestaat...

Nieuw-Zwinderen

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Zwinderen is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Oosterhesselen.

- De buurtschap Nieuw-Zwinderen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zwinderen.

- De buurtschap Nieuw-Zwinderen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De plaatsnaam verwijst naar het feit dat deze buurtschap na 1938 als nieuwe nederzetting in het dorpsgbied van Zwinderen is ontstaan.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuw-Zwinderen ligt rond het Kanaal Coevorden-Zwinderen en aan weerszijden van de A37, maar voornamelijk Z daarvan, en ligt verder rond de Burgemeester Legroweg, het oostelijkste gedeelte van de Boerdijk en de Broekkampsdijk. De buurtschap ligt W en ZW van het dorp Zwinderen, O en ZO van het dorp Geesbrug, NO van het dorp Nieuwlande, N van het dorp Dalerpeel, W van het dorp Dalen en ZW van het dorp Wachtum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuw-Zwinderen omvat ca. 30 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Kanaal Coevorden-Zwinderen - ook wel Zwinderskanaal genoemd - is in 1938 aangelegd, als Z zijtak van de Verlengde Hoogeveense Vaart, voor de afvoer van aardappelen naar de fabrieken te Nieuw-Amsterdam en Coevorden (aldus (1)). Op een vissers-site lezen wij dat de belangrijkste reden voor de aanleg van dit kanaal de afvoer van overtollig water uit de Verlengde Hoogeveense Vaart naar de Vecht zou zijn geweest. Kennelijk zijn beide factoren hier van belang geweest. Het kanaal is ca. 22 meter breed en ca. 1,80 meter diep.

Aan weerszijden van het kanaal ontstaat kort na de aanleg al bebouwing. De bebouwing aan het noordelijkste deel, voor zover gelegen in het dorpsgebied van Zwinderen, is buurtschap Nieuw-Zwinderen geworden. De buurtschap ligt in het Zwinderse Veld, op de Franse kaart (1811-13) getypeerd als 'Swindersche Heide Grond', tegenwoordig voornamelijk bouw- en weiland naast een aantal bospercelen.

Greet Hofmans
Greet Hofmans (1894-1968) was een alternatieve genezeres en handoplegster. Ze was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana en verbleef vaak op Paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis, die bekendstaat als de 'Greet Hofmans-affaire'. Mevr. Hofmans hield in diverse plaatsen in het land 'gebedsgenezingszittingen', die in enkele dagen soms meer dan duizend bezoekers trokken. Ook in Nieuw-Zwinderen heeft ze een aantal zittingen gehouden, in ieder geval in 1956, in de boerderij van de familie Frieling, die ze kennelijk via haar vaste cliënt Cor Kars had leren kennen (aldus pagina 200 uit het boek onder de link). Helaas is daar op het internet vreemd genoeg verder niets inhoudelijks van te vinden. De 'Greet Hofmans-affaire' speelde juist in dat jaar namelijk volop (zoals je onder de link kunt lezen) en was landelijk in het nieuws, dus haar bezoeken aan deze kleine buurtschap zullen toch allicht enige opschudding teweeg hebben gebracht. Als iemand daar nadere informatie over heeft, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het Kanaal Coevorden-Zwinderen ligt de Nieuw-Zwinderse Sluis, over dit kanaal ligt de Nieuw-Zwinderse Brug.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kanaal Coevorden-Zwinderen is een populaire visstek. Zowel de oostzijde als de westzijde zijn goed te bevissen, ondanks dat er aan de westzijde meer bosserij en bomen staan. Het visbestand bestaat uit brasem, blei, voorn, zeelt, karper, snoek(baars) en baars. In 2017 zijn er door de federatie opnieuw karpers uitgezet.

Reacties

(2)

Een feitje is misschien ook dat mevrouw Greet Hofmans (bekend als alternatieve genezeres en destijds vriendin van Koningin Juliana) in een van de boerderijen op Nieuw-Zwinderen regelmatig sessies hield, bijeenkomsten die je tegenwoordig 'healings' zou noemen.

Dank voor de tip! Zeker voor zo'n piepklein buurtschapje in relatie tot het feit dat deze mevrouw juist in die tijd landelijk beroemd/berucht was, is het een lokaal belangwekkend historisch feit en verdient het dus vermelding. Ik heb er nu een alinea aan gewijd. Helaas is er op het internet niets inhoudelijks over te vinden, behalve de melding van dit feit als zodanig (wat ik ter onderbouwing ook gelinkt heb), vandaar dat ik daar hierboven een oproepje voor doe.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen