Ongeren

Plaats
Buurtschap
Texel
Kop van Noord-Holland Waddengebied
Noord-Holland

den_burg_ongeren_kopie.jpg

Ongeren, pand met de buurtschapsnaam op de gevel

Ongeren, pand met de buurtschapsnaam op de gevel

Ongeren

Terug naar boven

Status

- Ongeren is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio's Kop van Noord-Holland en Waddengebied, gemeente Texel.

- De buurtschap Ongeren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Burg.

- De buurtschap Ongeren heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes (en aan een pand met de buurtschapsnaam op de gevel, zie foto) kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1639 Ongeren.

Naamsverklaring
Wordt teruggevoerd op Ungerburen* en geduid als buren 'woningen' van de persoon Unger, maar het ontbreken van de verbindings -s- maakt deze duiding twijfelachtig.(1)
* Dat is de naam van de polder die hier begin 16e eeuw is ingepolderd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ongeren ligt rond de gelijknamige weg, N van Den Burg, W van De Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1637 omvat de buurtschap Ongeren 7 panden. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Begin 1945 wordt hier een verdedigingswerk genaamd Heeresküstenbatterie (HKB) aangelegd, overgeplaatst vanaf een vorige locatie bij paal 17, waar hij HKB De Koog heette. Die naam zou ook na de verplaatsing hetzelfde zijn gebleven. Ongeren wordt door de Duitsers geschikter bevonden dan de vorige locatie, aangezien de buurtschap precies in de aanvliegroute van de Royal Airforce (RAF) lag. Het is voor de Duitsers van belang, aangezien de geallieerden oprukken, snel en toch effectief hier de HKB in te richten. Daartoe wordt de hele buurtschap 'gevorderd' en ontruimd: de bewoners moeten elders maar onderdak zien te vinden... De boerderijen en stallen worden versterkt met beton, sommige boerderijen krijgen wand- en dakdikten van wel 1 meter. Daarnaast worden op de daken van enkele boerderijen betonnen emplacementen gebouwd, waar het verplaatste geschut van paal 17 opgesteld kan worden. Na de oorlog raakt de buurtschap weer bewoond.

Reactie toevoegen