Raakeind

Plaats
Buurtschap
Gilze en Rijen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Raakeind Gilze zicht in Hoogstraat richting Gilze [640x480].jpg

Raakeind, zicht in de Hoogstraat richting Gilze

Raakeind, zicht in de Hoogstraat richting Gilze

Raakeind

Terug naar boven

Status

- Raakeind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Gilze en Rijen.

- De buurtschap Raakeind valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Gilze (= Hoogstraat), deels onder het dorp Molenschot (= Korte Hoogstraat).

Terug naar boven

Naam

- Samenstelling van raak ‘rechte strook (langs water of weg) en eind ‘uiteinde, einde, rand’. (1)

- Raak, Middelnederlands rac ‘rechte strook of streek, vooral: van land langs een water’. Met raak als tweede lid vinden wij Zigraak te Ulekoten, waarschijnlijk een raak begroeid met zeggen (voor verklaring van zegge zie bij Zegge, red.). Met raak als eerste lid treffen wij aan: Rakenberg, Raakeinde, Raaksbeemd, Raakse Westeinde en Raakstraat, alle genoemd naar het gebied de Raak onder Gilze. Als meervoudsvorm ook aldaar: t Raaks. Tegenwoordig heet een gebied op de grens Gilze/Dongen het Rek: het ligt in het noorden van Gilze, tegen de Donge. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Raakeind ligt, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in de gemeente Gilze en Rijen, niet rond een gelijknamige weg of straat maar rond de Hoogstraat en de Korte Hoogstraat, W van Gilze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Raakeind 19 huizen met 126 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 20 huizen, nu met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Op Zorgboerderij 't Raakeind wordt met liefde, zorg en begeleiding gegeven aan cliënten met een verstandelijke beperking (de hulpboeren). De dagbesteding bestaat uit het genieten van alle voorkomende werkzaamheden op een boerderij met koeien; de koeien moeten worden gemolken, het gras moet gemaaid, terwijl er genoten wordt van het prachtige landschap, de moestuin moet aangeplant en gewied, maar uiteindelijk ook geoogst en geproefd... Ook is het knuffelen van de roodbonte koeien, kipjes, pony, varkentjes etc. op zijn tijd ook zeer van belang voor zowel de dieren als voor het plezier en genot van de cliënt.

Reactie toevoegen