Schoor (Nederweert)

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Peelland
Limburg

Schoor (Nederweert)

Terug naar boven

Status

- Schoor is een buurtschap* in de provincie Limburg, gemeente Nederweert.
* Ondanks dat het plaatsje sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw over een kerk beschikt, wordt het gezien de grootte of beter gezegd kleinte toch nog als buurtschap (en niet als dorp) beschouwd. Aangezien dit best een bijzondere categorie plaatsen is (het komt voor bij ca. 70 van de ca. 4.000 buurtschappen), hebben wij ze in een overzicht verzameld op de pagina 'buurtschappen met een kerk'.

- De buurtschap Schoor valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nederweert.

- Op het 'eiland' ingeklemd tussen de A2 in het W, de Zuid-Willemsvaart in het N en het Kanaal Wessem-Nederweert in het O, liggen als een 'nestje' vlak bij elkaar de buurtschappen Schoor, Roeven en Kraan. Omdat ze ook nog op veel gebieden samenwerken (zo is er bijv. een gezamenlijke kerk en een gezamenlijke buurtvereniging), zou je hier van een 'drielingbuurtschap' kunnen spreken.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1790 het Schoor.

Naamsverklaring
Schoor betekent 'rijbruggetje over een smalle waterloop'. In de omgeving van het nabijgelegen Sterksel wordt in 1196-1198 Scorken, 1301 Scoerken vermeld, dat wordt verklaard als waarschijnlijk dialect scheurke 'kleine brug'. Een andere opvatting vinden we bij Gysseling s.v. Schore 'in het binnenland naam van moerassen'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schoor ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Nederweert, en wordt van Nederweert gescheiden door de Zuid-Willemsvaart. De buurtschap ligt tussen de A2 in het Z en het kanaal Wessem-Nederweert in het NO.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schoor 24 huizen met 165 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Rond 1900 wordt in Schoor een wegkruis geplaatst. In 1916 wordt hier een neogotische kapel gebouwd, die in 1951 en 1958 is uitgebouwd tot de huidige O.L. Vrouw van Lourdeskerk. De kerk is op 11 december 1957 ingezegend. De oorspronkelijke kapel dient nu als ingang tot deze zaalkerk. In de apsis bevindt zich een kleine Lourdesgrot.

- In 2012 is het boek 'Schoor, Roeven en Kraan' verschenen, als deel 8 in de historische serie 'Nederweerts Verleden', uitgegeven door Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De O.L. Vrouw van Lourdeskerk is een hulpkerk van de Lambertusparochie te Nederweert en wordt gebruikt door de inwoners van Schoor en de nabijgelegen en op hetzelfde 'eiland' gelegen buurtschappen Roeven en Kraan. Officieel schijnt het een kapel te zijn, maar qua grootte (er kunnen 180 mensen in) en verschijningsvorm is het wat ons betreft een kerk. - Het boekje 100 jaar kapel Schoor 1916-2016 (62 pag.) is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het 1x per kwartaal verschijnende 't Buurtblaedje, voor de buurtschappen Schoor, Roeven en Kraan, is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Schoor is er ook voor de buur-buurtschappen Roeven en Kraan.

Reactie toevoegen