Vink

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Vink

Terug naar boven

Status

- Vink is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Wijnandsrade, in 1982 over naar gemeente Nuth, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Vink valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijnandsrade.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
G’n Vink.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vink ligt rond de gelijknamige weg, ZW van de dorpen Wijnandsrade en Nuth, NO van het dorp Hulsberg en NNW van het dorp Klimmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Vink 14 huizen met 64 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vink heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de 18e-eeuwse hoeve met binnenplaats - van baksteen met speklagen van mergel en vakwerk - op huisnr. 2, en de hoeve aan binnenplaats, van baksteen en vakwerk, op huisnr. 10.

- De Kapel O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand ligt aan de rand van buurtschap Vink, bij huisnr. 9. Drie lindebomen en een plantsoentje accentueren de kapel. Het is een natuurstenen kapel op viekant grondvlak met laag tentdak. De kapel is in 1930 door enkele buurtbewoners gesticht. De kapel is opgetrokken in gelijkmatige blokken natuursteen. De wanden worden doorbroken door smalle hoge ramen met rondboog. Voor de ingang is een voorhalletje aangebracht, eveneens in natuursteen, dat door een zadeldak wordt gedekt. De voorkal wordt gesloten met een zilver geverfd smeedijzeren hek, de eigenlijke toegang tot de kapel wordt met een houten deur gesloten. Boven de ingang is de naam van de kapel geschilderd. Het interieur is wit geschilderd, het houten gewelf is wit en blauw geschilderd. Boven een altaar staat een Maria-ikoon. Ook verder staan en hangen in de kapel verschillende beelden van heiligen. Bovendien is de kapel voorzien van enkele kerkbanken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De buurtschap ligt hoog en afgelegen in het veld boven de Vinkerbeek, de Wijnandsraderbeek en natuurreservaat d'r Ouwe Bösj (Het Oude Bos).

Reactie toevoegen