Zalné

Plaats
Buurtschap
Zwolle
Salland
Overijssel

Zalné

Terug naar boven

Status

- Zalné is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Zwolle. T/m 31-7-1967 gemeente Zwollerkerspel.

- De buurtschap Zalné valt onder het dorp Wijthmen, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Zwolle.

- De buurtschap Zalné heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zalné ligt rond de wegen Heinoseweg (het gedeelte van deze weg rond en NW van het kruispunt met de Kanaalweg, maar wel Z van de spoorweg), Kanaalweg (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 16, in NW richting), Oude Weg (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Kanaalweg) en Zalnéweg. De buurtschap ligt direct O en direct ZO van de stad Zwolle, NW, W en ZW van recreatieplas Wijthmenerplas, NW en W van het dorp Wijthmen, N en aan de W oever van het water de Nieuwe Wetering (maar voornamelijk N van dat water), Z van de Zwolse wijk Berkum, NO van de Zwolse wijk Ittersum, NW van het dorp Laag Zuthem en NNO van het dorp Windesheim.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zalné 16 huizen met 89 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Al een aantal jaren zijn Nederlandse golfclubs bezig met duurzaam beheer, zoals het verhogen van de biodiversiteit op de golfbanen. Ongeveer zestig procent van de oppervlakte van een golfterrein leent zich voor natuurontwikkeling en momenteel nemen veel golfclubs in samenwerking met natuurorganisaties extra maatregelen op dit gebied. Daarmee dragen golfbanen bij aan de oplossing van de afnemende biodiversiteit. Het duurzame beheer van golfclubs heeft grote impact omdat de Nederlandse golfbanen gezamenlijk een groot gebied beslaan (ongeveer 10.765 hectare). Versterken biodiversiteit. Een mooi voorbeeld van het versterken van de biodiversiteit vinden we bij Golfclub Zwolle in buurtschap Zalné. De golfbaan is zeventig hectare groot en daarvan is veertig hectare natuur (Inclusief water). Het versterken van de biodiversiteit door een systematisch beheer van hun golfterrein is gestart bij de uitbreiding van negen naar achttien holes in 2003. Zo zijn een aantal zogenaamde ecozones niet toegankelijk voor de golfers, ook al slaan ze daar hun balletje in. Deze ecozones worden door een gericht maaibeleid verschraald. Ook worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Wasplaten. In oktober 2020 hebben leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging een paddenstoeleninventarisatie uitgevoerd op de golfbaan in Zalné. Onder meer zijn zes soorten wasplaten (Zwartwordende wasplaat, Sneeuwzwammetje, Kabouterwasplaat, Elfenwasplaat, Gewoon vuurzwammetje en Papegaaizwammetje) gevonden. Wasplaten zijn echte graslandpaddenstoelen. Het zijn indicatorsoorten voor voedselarme, permanente graslanden die weinig verstoord worden. Onder de meest voorkomende soorten wasplaten die verschijnen bij beginnende verschraling zijn de Zwartwordende wasplaat en het Sneeuwzwammetje. Het Papegaaizwammetje daarentegen is een kenmerkende soort van schrale graslanden waar de bodem lang met rust is gelaten. Het Papegaaizwammetje is een kritische soort die zich in nieuwe terreinen pas na vijftien tot twintig jaar vestigt. De betekenis hiervan voor vermeste graslanden is dat er na een ingetreden gunstig beheer van verschraling soms tientallen jaren moet worden gewacht voordat de eerste Papegaaizwammetjes weer kunnen worden gevonden.

In die zin is het voor Golfclub Zwolle een mijlpaal in hun beheer dat er zes soorten wasplaten voorkomen, maar ook nu al het Papegaaizwammetje. Vergeleken met andere groeiplaatsen van wasplaten in Zwolle is de golfbaan samen met begraafplaats Kranenburg qua soortenrijkdom een relatieve toplocatie. Verwacht mag worden dat er in de toekomst meer typische schrale graslandpaddenstoelen zoals koraalzwammen, satijnzwammen, aardtongen en mogelijk nog meer soorten wasplaten op de golfbaan zullen worden gevonden." (bron: Nederlandse Mycologische Vereniging, november 2020)

Reactie toevoegen