Zandeind

Plaats
Buurtschap
Goirle
Hart van Brabant
Noord-Brabant

zandeind_straatnaambordje.jpg

Zandeind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

Zandeind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

zandeind_molenromp.jpg

De blikvanger in buurtschap Zandeind is de rijksmonumentale molenromp van de Rielse Molen. Tegenwoordig is het een woonhuis en kapsalon.

De blikvanger in buurtschap Zandeind is de rijksmonumentale molenromp van de Rielse Molen. Tegenwoordig is het een woonhuis en kapsalon.

Zandeind

Terug naar boven

Status

- Zandeind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1997 is de buurtschap als onderdeel van een grenscorrectie met het dorp Riel meegegaan naar de gemeente Goirle.

- De buurtschap Zandeind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Riel.

- De buurtschap Zandeind heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1760 Sand Einde, 1838-1857 Het Zand Einde, 1865 Zandeinde.

Naamsverklaring
Samenstelling van zand 'zandig gebied' en eind 'rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zandeind ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Goorweg, Gilzerbaan, Schootjesbaan (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de wegen Gilzerbaan en Goorweg) en Zeggestraat. De buurtschap ligt direct NW van het dorp Riel, Z van de A58, WNW van het dorp Goirle, ZW en Z van de stad Tilburg en NO van het dorp Alphen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zandeind 21 huizen met 128 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Zandeind heeft 1 rijksmonument, zijnde de Molenromp van de Rielse Molen (huisnr. 15f). De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1856 gebouwd als korenmolen. De molen is in 1927 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk zijn verwijderd. De molenromp kreeg aanvankelijk een functie als opslagruimte, tegenwoordig is het een woonhuis met kapsalon. De molenromp is zichtbaar in een vrij open omgeving. Het is een ronde conisch gemetselde bakstenen romp met daar omheen nog de berg. De uit vijf bouwlagen bestaande molenromp is voorzien van een namaak molenkap die is voorzien van een bitumineuze dakbedekking. De namaakkap ligt met de voeghouten op het muurwerk. Deze kap is niet van waarde vanuit het oogpunt van monumentenzorg. De molenromp van algemeen belang: vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit de eerste helft van de 19e eeuw; vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

In 1651-1652 krijgt Riel een houten standaardmolen. Deze brandt af in 1741. Er wordt een bestaande molen uit Terheijden gekocht en hier opgebouwd. Deze waait om in 1799. In hetzelfde jaar wordt hij herbouwd en ingericht als schors- en graanmolen. De gemalen schors was nodig voor de leerlooierijen. Ook deze brandt af, in 1855. Lambertus de Werd bouwt een jaar later een nieuwe stenen bergkorenmolen, in tegenstelling tot wat het jaartal 1837 op de molen doet vermoeden. In 1866 wordt de weg tussen de molen en het molenaarshuis doorkruist door de spoorlijn Tilburg-Turnhout. De molenaar moet daardoor in het vervolg via de overweg naar zijn molen. In 1883 verkopen de kinderen van de inmiddels overleden Lambertus de Werd de molen aan Jan de Visscher. Een jaar later bouwen ze aan de molenaarswoning een rosmolen. Nu rest op het Zandeind enkel nog de romp van de korenmolen. In 1996 is de molenromp verbouwd. De omvorming van molenromp tot woonhuis is ontworpen door architectenbureau Drijvers. Het woonhuis bevindt zich in een afgegraven deel van de molenberg. Binnen de romp is een kapsalon gevestigd. (bron: Stichting Steengoed Goirle) - Hier vind je een mooi verhaal met jeugdherinneringen aan de molen van de in buurtschap Zandeind geboren Wim Reijnders.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Tilburgse Rijvereniging 't Zandeind.

- Zorg: - "Zorgboerderij Van 't Zandeind is een kleinschalige zorgboerderij, die is opgestart in 2005. Er wordt enkel individuele begeleiding aangeboden aan kinderen met een stoornis binnen het autisme spectrum met een complexe zorgvraag. Door de intensieve een-op-eenbegeleiding kan er aangesloten worden bij de hulpvraag van het kind en kan er direct ingespeeld worden op de situatie. De basis in de begeleiding is het aanbieden van structuur, voorspelbaarheid en duidelijkheid. Vanuit een rustige omgeving waarin de deelnemer zich veilig voelt, kan er aan de gestelde doelen worden gewerkt en kunnen gedragsveranderingen tot stand worden gebracht. Zorgboerin Annelie Bruers is gediplomeerd autismespecialist en SKJ-geregistreerd. Samen met Joost en een gedreven en enthousiast team runnen zij de zorgboerderij. Op de zorgboerderij worden zinvolle, aansprekende activiteiten aangeboden, die aansluiten bij de vaardigheden, mogelijkheden en interesses van de kinderen. In 2019 is er een nieuwe zorgboerderij gerealiseerd.

De zorgboerderij is onderdeel van Belgisch Witblauwe Fokbedrijf Van 't Zandeind. Op de boerderij zijn ongeveer 80 Belgische witblauwe runderen, 15 Herefords en 35 Lakenvelders aanwezig. Er is ook wat kleinvee aanwezig, zoals ezels, kippen en geiten. Daarnaast organiseren we excursies en barbecues op de boerderij, in onze locatie “Hennie’s Veranderij”. Als verbreding op de zorgtak hebben we een speciale autismevriendelijke boerderijcamping. Deze is compleet omheind en iedere plaats beschikt over privé sanitaire voorzieningen. Op onze camping zijn gezinnen met kinderen met een speciale hulpvraag van harte welkom. Onze boerderijcamping wordt op Zoover beoordeeld met een 9,74!"

Reactie toevoegen