Aalsmeerderbrug

Plaats
Buurtschap
Haarlemmermeer
Noord-Holland

aalsmeerderbrug_crash_luchtoorlogs-_en_verzetsmuseum_fokker_dxxiii.jpg

In Aalsmeerderbrug is het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 gevestigd, op de zeer toepasselijke locatie Fort bij Aalsmeer.  Een pronkstuk in de collectie van CRASH is een reconstructie van een Fokker DXXI. Uniek in de wereld. (© CRASH)

In Aalsmeerderbrug is het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 gevestigd, op de zeer toepasselijke locatie Fort bij Aalsmeer. Een pronkstuk in de collectie van CRASH is een reconstructie van een Fokker DXXI. Uniek in de wereld. (© CRASH)

Aalsmeerderbrug

Terug naar boven

Status

- Aalsmeerderbrug is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

- De buurtschap Aalsmeerderbrug is een formele woonplaats met eigen postcode (1436) en postale plaatsnaam en valt formeel dus niet onder een nabijgelegen dorp, zoals bij de meeste buurtschappen in ons land wel het geval is.

- Pas sinds 2014 heeft de buurtschap ook een eigen bebouwde kom (met blauwe plaatsnaamborden = komborden). Voorheen viel het N deel onder de bebouwde kom van Oude Meer (blauwe borden Oude Meer, met daaronder witte borden Aalsmeerderbrug) en het Z deel onder Rijsenhout (met blauwe borden Rijsenhout en witte borden met de naam van de buurtschap eronder).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Aalsmeerderbuurt. De naamswijziging naar Aalsmeerderbrug heeft vermoedelijk in de jaren vijftig plaatsgevonden.

Naamsverklaring
De buurtschap Aalsmeerderbrug is genoemd naar de ligging bij de brug 'verbinding over een water' over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder op de weg naar Aalsmeer. De wisseling van buurt 'buurschap, gehucht' en brug treedt in deze omgeving vaker op, vergelijk Leimuiderbrug en Weteringbrug.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Aalsmeerderbrug ligt ZO van de stad Hoofddorp, N van het dorp Aalsmeer en Z van Luchthaven Schiphol, rond de Aalsmeerderdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Aalsmeerderbrug heeft ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1998 is in Aalsmeerderbrug hypermoderne nieuwbouw gerealiseerd voor de Levend Evangelie Gemeente (Kruisweg 55/Boeing Avenue 121) op de plek van het oude pand. Er vlakbij ligt het pand Baan7 voor het jeugdwerk. Dit bevindt zich in het voormalige Aviodome dat hiervoor is verplaatst en verbouwd.

- Molenaar Jac. Pendrecht liet in 1889 op het huidige adres Molenweg 249 in Aalsmeerderbrug een achtkante stellingmolen op een stenen voet bouwen: Korenmolen De Korenschoof. Daar de zaak niet floreerde is de molen reeds in 1897 in een openbare verkoping verkocht. De achtkante bovenbouw van de molen is in 1929 verwijderd. De romp die overbleef is de stenen onderbouw tot ca. 2 m boven de stellinghoogte, die 8,4 m bedroeg.

- "Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn enkele tientallen geallieerde, Duitse en Nederlandse vliegtuigen neergestort in en rondom de Haarlemmermeer. De geschiedenis van deze crashes is ondergebracht in een bijzonder museum. Onder de rook van Luchthaven Schiphol bevindt zich in Aalsmeerderbrug het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45. In Fort bij Aalsmeer, een fort van de Stelling van Amsterdam (uit het begin van de 20e eeuw) herbergt het museum een unieke collectie voorwerpen en documentatie over de Tweede Wereldoorlog en voornamelijk de luchtstrijd. Het museum wordt beheerd door Stichting Crash Research in Aviation Society Holland 1940-1945 (CRASH ’40-‘45).

Het verzet in de Haarlemmermeer en in Nederland tegen de Duitse bezetting heeft een prominente plek in de tentoonstelling. Wrakdelen van neergestorte vliegtuigen, vliegtuigmodellen, de verhalen van missies, maquettes van onderduikboerderijen en vele voorwerpen uit de periode 1940-1945 vormen de basis van een uniek museum. Vele geallieerde vliegers en hun nabestaanden waarderen het werk van CRASH en hebben de afgelopen jaren het museum bezocht. Jaarlijks ontvangt het museum vele honderden schoolkinderen van bassischolen uit de omgeving. Een pronkstuk in de collectie van CRASH is een reconstructie van een Fokker DXXI. Uniek in de wereld. In een aangrenzende loods staat een 1:1 reconstructie van de fameuze Spitfire. Hét boegbeeld van de luchtoorlog boven Nederland. Het museum bezit ook een jurk gemaakt van stof van een parachute, die tijdens de oorlog door geheim agent Jos Gemmeke is gebruikt.

Rond de meidagen verzorgt CRASH diverse exposities op locatie, zoals in gemeentehuizen en op jaarmarkten. Naast de permanente tentoonstelling zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Jaarlijks worden er diverse lezingen gegeven door vrijwilligers van CRASH en door gastsprekers, zowel in het museum als op locatie. CRASH bezit een eigen radio call sign “PI4C (PAPA INDIA 4 CHARLIE)” waarmee met authentieke radio’s op gezette tijden live radioverbindingen worden gelegd over de hele wereld.

Ieder jaar in september organiseert CRASH een rondrit door de Haarlemmermeer met geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, onder de naam Red Ball Express. CRASH verleent regelmatig haar expertise aan overheidsinstellingen als het gaat om onderzoek naar neergestorte vliegtuigen en blindgangers. Zowel in binnen- als buitenland. En op diverse locaties in de Haarlemmermeer en ver daarbuiten staan monumenten die in samenwerking met CRASH zijn gerealiseerd." Entree: 0-6 jaar gratis/6-12 jaar € 1,50/13 jaar en ouder € 3,50. - Reportage met Henk Verweij (1934), een van de beheerders van het museum, die o.a. in mei 1940 nog een vliegtuigcrash heeft meegemaakt in zijn woonplaats Nieuwkoop.

Anno 2018 dreigde het museum naar elders te moeten verhuizen, omdat de gemeente het fort grootschalig wilde renoveren en er vervolgens andere instellingen in wilde onderbrengen. Het pand moest een publieke functie krijgen en daar vond de gemeente het museum niet bij passen. Vele instanties waren het daar echter niet mee eens en ijverden voor behoud van het museum in het fort. Informatie daarover vind je op de pagina Verhuisnieuws. CRASH wilde helemaal niet weg uit het fort in Aalsmeerderbrug, maar ging wel op zoek naar alternatieven in de omgeving. Die werden niet gevonden. Ondertussen besloot de gemeente niet met de renovatie van het fort te beginnen totdat er een passende alternatieve huisvesting voor het museum zou zijn. Nu die niet is gevonden, heeft de gemeente in januari 2019 besloten het museum in het fort te laten. "Omdat dit bij uitstek een plek is waar het museum zijn collectie kan uitdragen aan jong en ouder", zo vindt de gemeente bij nader inzien. Dat kan omdat Stadsherstel, die gespecialiseerd is in restauratie en vervolgens herbestemming van monumentale objecten, een plan heeft ingediend voor de exploitatie van het fort, met behoud van het museum. De gemeente heeft volledig vertrouwen in die aanpak. Stadsherstel gaat ruimtes verhuren voor trainingen, presentaties, zaalverhuur en er komt horeca. Dat alles is alleen levensvatbaar als dit niet afhankelijk is van passanten, maar ook zelfstandig bezoekers kan aantrekken. In dat plaatje is museum CRASH gelukkig goed in te passen, aldus Stadsherstel.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Aalsmeerderbrug, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - "Kinderdagverblijf Het Kroontje in Aalsmeerderbrug biedt dagopvang aan kinderen in de leeftijd van 8 weken tot 4 jaar. Wij zijn een kleinschalig kinderdagverblijf bestaande uit 2 verticale groepen. Het handelen van onze gediplomeerde pedagogisch medewerkers en onze visie op de kinderen zijn gebaseerd op christelijke waarden en normen. We creëren een veilige en vertrouwde sfeer, wat je kind in staat stelt om zijn/haar eigen mogelijkheden en grenzen te ontdekken. Je kind een veilige plek bieden om te spelen, te eten en te slapen staat voorop. Met vaste gezichten op de groep zorgen we voor een vertrouwde omgeving voor je kindje. Ieder kind is uniek en waardevol en heeft recht op voldoende aandacht. Er wordt individueel naar elk kind gekeken naar wat zijn/haar behoeften zijn. Dit stelt je kind in staat zijn/haar eigen mogelijkheden en grenzen te ontdekken."

Reactie toevoegen