Anholt

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Anholt

Terug naar boven

Status

- Anholt is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Ruinen.

- De buurtschap Anholt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruinen.

- De buurtschap Anholt ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Nanhòlt.

Oudere vermeldingen
Anhalt, 1811-1813 Anhold, 1839 "Anhalt of Anholt".

Naamsverklaring
Het Drentse anhold, het Groningse aanhold en het Twentse anthool betekenen 'plaats waar men stopt, veilig onderdak, rustige verblijfplaats'. Er staat nog een oud posthuis, dat vroeger deze naam kan hebben gedragen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Anholt ligt rond de gelijknamige weg, NO van het dorp Ruinen, OZO van het dorp Ansen, ZO van het dorp Dwingeloo, Z van Nationaal Park Dwingelderveld, W van de A28 en het dorp Pesse en NW van het dorp Fluitenberg en de stad Hoogeveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Anholt ca. 20 inwoners.Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen en ca. 50 verblijfsaccommodaties, met ca. 35 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het huidige Restaurant 't Olde Posthuus (huisnr. 8), met mogelijk 17e-eeuwse kern, is het enige rijksmonument in deze buurtschap. Het pand is in 1962 gerestaureerd. Het is een restant van het vroegere posthuis van Anholt. De buurtschap lag vroeger aan de postweg van Zwolle naar Groningen. De oude route bestaat gedeeltelijk nog - als zandweg - en heet ook Postweg.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- W van buurtschap Anholt ligt W van de weg Galgenkamp (de weg van hier richting Ruinen) de Galgenberg. Dat is nu nog slechts een kleine verhoging in het landschap. Zoals de naam al suggereert, stond hier vroeger de galg van Ruinen. Net buiten het dorp, want de Ruiners vonden destijds dat je mensen met slechte bedoelingen al voor ze in het dorp waren duidelijk moest maken wat er met hen kon gebeuren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Anholt, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- In deze video (2016) vertelt Joop Suelmann aan RTV Drenthe waarom hij de buurtschap Anholt een van de mooiste plekjes van Drenthe vindt; omdat het zonlicht 's ochtends zo mooi op de nevel valt, vanwege de boswallen, de kleinschalige verkavelingen, de oude hekwerken, die al met al bij hem nog het beeld oproepen van het oude Drenthe van vroeger.

Reactie toevoegen