Beerzerhaar

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Beerzerhaar

Terug naar boven

Status

- Beerzerhaar is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen.

- De buurtschap Beerzerhaar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Beerzerveld.

- De buurtschap Beerzerhaar heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Beerzerhaar ligt rond de gelijknamige, ca. 2,5 km lange weg (met uitzondering van het gedeelte bij het kruispunt met de weg Kloosterdijk, dat onderdeel is van de gelijknamige buurtschap) en rond de weg Stouwdijk. De buurtschap ligt N en NW van het dorp Beerzerveld, ZZW en ZW van het dorp Mariënberg, NNO en NO van het dorp Den Ham, N en NW van het dorp Vroomshoop en ZO van de stad Ommen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Beerzerhaar omvat ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De overledenen uit Beerzerveld, Beerze en Mariënberg werden aanvankelijk begraven in Vroomshoop, Ommen, Sibculo of Bergentheim. In 1959 dienen de drie kerken en begrafenisvereniging De Laatste Eer bij de gemeente Ommen een verzoek in voor een begraafplaats in de eigen omgeving. Het duurt 'even' voor dit verzoek wordt gehonoreerd. In 1965 wordt namelijk aan de Beerzerhaar grond aangekocht van boer Nijman en in 1969 wordt de eerste overledene er begraven. De begraafplaats heeft nooit een naam gekregen. In 2017 komt Plaatselijk Belang Beerzerveld/Mariënberg met het idee om inwoners een toepasselijke naam te laten bedenken voor de begraafplaats. Tal van namen komen binnen. John de Koning bedenkt de winnende naam: Beerzerhof. De houtsnijclub in het dorp krijgt het verzoek hier een houten naambord voor te maken. Joop Berends heeft het grafisch ontwerp gemaakt en vervolgens heeft de anno 2019 91-jarige Klaas Groteboer het bord vervaardigd. Op 8 april 2019 hebben de bedenker van de naam en de maker van het bord het naambord onthuld.

Reactie toevoegen