Beldert

Plaats
Buurtschap
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

beldert_plaatsnaambord_en_straatnaambord.jpg

Beldert is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek en gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1960 gemeente Dreischor. In 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gem. Schouwen-Duiveland. De buurtschap valt onder het dorp Dreischor.

Beldert is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek en gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1960 gemeente Dreischor. In 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gem. Schouwen-Duiveland. De buurtschap valt onder het dorp Dreischor.

beldert_op_kaart_openstreetmap.jpg

Buurtschap Beldert ligt rond de gelijknamige weg, direct ZO van het dorp Dreischor. (© www.openstreetmap.org)

Buurtschap Beldert ligt rond de gelijknamige weg, direct ZO van het dorp Dreischor. (© www.openstreetmap.org)

Beldert

Terug naar boven

Status

- Beldert is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek en gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1960 gemeente Dreischor. In 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De buurtschap Beldert valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dreischor.

- De buurtschap Beldert ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. Bij veel van de 4.000 buurtschappen in ons land is de straatnaam van de enige weg of van de hoofdweg door de buurtschap gelijk aan de plaatsnaam. Zo ook hier. Veel gemeenten plaatsen daarom in zo'n situatie gemakshalve maar geen plaatsnaamborden. Omdat er dus al straatnaambordjes met de plaatsnaam staan. Maar een argeloze voorbijganger kan niet 'ruiken' dat die straatnaam betrekking heeft op een buurtschap. een eigen woonplaats dus, en dat het niet 'zomaar' een straat is in in dit geval het buitengebied van het dorp Dreischor. Gelukkig heeft de gemeente Schouwen-Duiveland dat bij haar buurtschappen wél goed geregeld en staan - terecht dus - het plaatsnaambord en straatnaambord hier gebroederlijk naast elkaar (zie de foto).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1504-1505 Bellaert, 1637 Beldert.

Naamsverklaring
"Schijnt van oorsprong een waternaam te zijn. In Zeeland komt de geslachtsnaam Bellaert al in de middeleeuwen voor, maar daarmee is de naam nog niet verklaard. Een klanknabootsende benaming (bij de Indo-Europese wortel bhel* 'gezwollen') en dan iets als: bruller, bulderaar? Misschien verband met Bildert, een van de drie schorren van Dreischor?"(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt Z van het dorp Dreischor, rond de driesprong van de Bellaertweg met de weg die richting O Zuiddijkweg heet en richting W Beldert. De buurtschap ligt verder W van het Grevelingenmeer, WNW van het dorp Sirjansland, NW van het dorp Oosterland, N van het dorp Nieuwerkerk, NO van de stad Zierikzee en OZO van het dorp Noordgouwe. Het kleine dijkje waar een aantal woningen aan liggen, is een van de oudste dijken van Zeeland. Het is onderdeel van de grotere dijk die doorloopt tot Sirjansland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Beldert niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Beldert heeft vier landbouwhaventjes gehad, met als verdere bijzonderheden nog een stoomgemaal en een spuisluis. Zie ook de prachtige foto's en ansichtkaarten hiervan onder de link in het hoofdstuk Beeld. De havens verloren hun functie na de afdamming van het Dijkwater in 1954 en zijn in 1959 gedempt. De buurtschap heeft zwaar geleden onder de Watersnoodramp van 1953. Ook daar vind je afbeeldingen van in het hoofdstuk Links. Diverse woningen in deze buurtschap zijn bij de watersnood verloren gegaan.

Zie verder de beschrijving van verleden en heden van buurtschap Beldert op de site Zalig Zeeland, de reportage over de buurtschap in tekst en video in de PZC, februari 2021, en informatie over deze buurtschap in het Zeeuws Archief.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Beldert, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Via deze link kun je 12 mooie oude ansichtkaarten en foto's van buurtschap Beldert bekijken, met name van het landbouwhaventje. In 2017 heeft Gemeentearchief Schouwen-Duiveland een prachtige foto geschonken gekregen van een particulier, namelijk van het landbouwhaventje anno 1925, met de bietencampagne in volle actie. Met o.a. een 'peekruwaegen', en een 'peeschuve'; een houten goot rustend op een schraag op de kaai en met het andere uiteinde hangend boven het ruim van het schip. Vanuit de wagen werden de suikerbieten via de goot in het ruim geladen. Op de voorgrond een boerenwagen met 'peeplanken'.

Reacties

(2)

Ha Frank,
Nog geen tijd gehad om de foto van dit gehucht te plaatsen?

Dag Leen,
Dank voor de foto's van de buurtschappen Beldert, Klein-Valkenisse en Oudedorp! Ik heb ze geplaatst, en die drie pagina's ook gelijk aangevuld met wat ik er verder nog op het internet over kon vinden.

Reactie toevoegen