Braamberg (Slagharen)

Plaats
Buurtschap
Hardenberg De Wolden
Salland
DrentheOverijssel

Braamberg (Slagharen)

Terug naar boven

Status

- Braamberg is een buurtschap in grotendeels de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg (t/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg), deels in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden (t/m 1997 gemeente Zuidwolde).

- De buurtschap Braamberg valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het Overijsselse dorp Slagharen, deels onder het Drentse dorp Kerkenveld.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, waardoor je slechts aan de straatnaambordjes Braambergerweg kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1811-1813 (Franse kaart) De Bramberg, 1851-1855 De Braamberg.

Naamsverklaring
De naam betekent 'heuvel met brem- of braamstruiken'. Aan de Drentse kant ligt inderdaad een heuvel genaamd Braamberg. Het hoogste punt daarvan ligt ca. 4 meter boven de omgeving op ca. 14,5 meter +NAP. Deze heuvel is waarschijnlijk ontstaan door stuwing van landijs in het Saalien.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Braamberg ligt NW van Slagharen, rond het punt waar de wegen Braambergerweg, Luttergreppel, Gedempte Zuiderdiep en Linderveldweg bij elkaar komen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Braamberg omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Braamberg wordt voor het eerst vermeld in 1631, bij de uitgifte van een gebied t.b.v. de ontginning door 'de Compagnie van de 5000 morgen'.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - In de Nederlandse Liederenbank hebben we 23 volksliedjes gevonden, die in 1951 zijn gezongen door Janna Kikkert-Profijt te Braamberg.

Reactie toevoegen