Oensel (Bommelerwaard)

Plaats
Buurtschap
Zaltbommel Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

oensel_plaatsnaambord_kopie.jpg

In 2015 hebben de buurtschappen van de gem. Zaltbommel die nog geen plaatsnaamborden hadden (Oensel, Poederoijensehoek en De Rietschoof) deze alsnog gekregen, zodat je nu ter plekke tenminste expliciet kunt zien wanneer je deze buurtschappen binnenkomt

In 2015 hebben de buurtschappen van de gem. Zaltbommel die nog geen plaatsnaamborden hadden (Oensel, Poederoijensehoek en De Rietschoof) deze alsnog gekregen, zodat je nu ter plekke tenminste expliciet kunt zien wanneer je deze buurtschappen binnenkomt

Oensel (Bommelerwaard)

Terug naar boven

Status

- Oensel is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, in grotendeels gemeente Zaltbommel, deels gemeente Maasdriel (t/m 30-6-1955 gemeente Hurwenen. Per 1-7-1955 over naar gemeente Rossum, in 1999 over naar gemeente Maasdriel).

- De buurtschap Oensel valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Zaltbommel, deels onder het dorp Hurwenen.

- In 2015 heeft de buurtschap Oensel (witte) plaatsnaamborden gekregen (evenals de buurtschappen De Rietschoof en Poederoijensehoek). De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1335 Onsel, 1495 Oenzell.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. De verklaring 'zaal van de persoon Oene' is niet waarschijnlijk. Komt ook voor als veldnaam: Het Oensel te Tuil en Oenselzand te Zaltbommel. Daar ook in 1566 'die Oensselsche Poort'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oensel ligt direct O van Zaltbommel, rond de Ketelsteeg. Het Z deel van de Ketelsteeg vormt ter plekke een deel van de grens tussen dorps- en stadsgebied van resp. Hurwenen en Zaltbommel. De huisnrs. 11-21 vallen onder het dorp Hurwenen gem. Maasdriel, de overige nrs. vallen onder de stad en gemeente Zaltbommel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oensel 15 huizen met 123 inwoners, waarvan 7/72 (= huizen/inwoners) onder de gemeente Zaltbommel en 8/51 onder de gemeente Hurwenen. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oensel is waarschijnlijk een middeleeuwse kern die uiteindelijk nagenoeg verdwenen is, waarschijnlijk door een veranderende loop van de Waal. Uit het feit dat de stadspoort van Zaltbommel in de richting van de buurtschap naar deze plek is vernoemd, mogen we afleiden dat de buurtschap wel enige omvang heeft gehad. Uit 14e-eeuwse vermeldingen blijkt dat er een kapel heeft gestaan onder de schutse van de heilige Kiliaan, een missionaris die omstreeks 685 vanuit Engeland naar het Europese vasteland kwam. (bron: Regionaal Archief Rivierenland)

Reacties

(4)

Ik ben op zoek naar oude foto's van dit buurtschap. Wie kan me helpen?

Wellicht reageert er iemand die u kan helpen. U zou ook kunnen informeren bij het Regionaal Archief Rivierenland, die ook veel oude foto's van deze streek hebben. Hun site vindt u op http://regionaalarchiefrivierenland.nl/

Een van mijn voorouders is Herman Jans van Oers uit Opijnen. De naam van Oers komt zowel ten zuiden (Bommelerwaard) als ten noorden van de Waal vaker voor. De verklaring op de Nederlandse Familienamenbank dat Oers het Brabantse Oersel, gemeente Veldhoven, is, lijkt mij niet logisch voor het voorkomen van deze naam in de regio rond de Waal bij Zaltbommel. Ik vroeg mij af of het gehucht Oensel aan de Waaldijk bij de Hurwenense Kil meer in aanmerking komt. Zijn er taalkundige of andere aanwijzingen, dat dit een mogelijkheid is?

Ik vermoed toch dat de Familienamenbank het bij het rechte eind heeft; immers hierboven staat wat de wetenschappers tot heden vinden van Oensel; helaas kan men daar tot heden dus weinig van bakken, bovendien komt ook in de oude voorkomens van deze naam geen r voor, dus een relatie van een geslacht Van Oers met de buurtschap Oensel ligt niet voor de hand. Het dorp Oerle, waar u op doelt, is aannemelijker omdat dat in de volksmond namelijk Oers wordt genoemd. Zie https://www.plaatsengids.nl/oerle

Reactie toevoegen