Dishoek

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110711_2020_Dishoek.jpg

Dishoek, recreatiewoning

Dishoek, recreatiewoning

DK_20110711_2021_Dishoek.jpg

Dishoek, kerkgebouw

Dishoek, kerkgebouw

DK_20110711_2022_Dishoek.jpg

Dishoek, boerderij met bakhuisje en schuur

Dishoek, boerderij met bakhuisje en schuur

Dishoek

Terug naar boven

Status

- Dishoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Koudekerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap Dishoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Koudekerke.

- Het Vebenabos Z van de buurtschap wordt grotendeels in beslag genomen door de vestiging van het gelijknamige bungalowpark. In de Topografische atlas Zeeland (1) wordt Vebenabos ten onrechte als "plaats" gekwalificeerd. Vermoedelijk is men misleid door de officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) bij het bungalowpark. Logischer zou zijn een blauw bord Dishoek (als aanduiding van de woonplaats waar het onder valt) met een wit bordje Vebenabos er onder.

- Overigens is ook de buurtschap Dishoek zelf voorzien van blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee dus een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1333 Dijcshoeke, 1393 Dijxhoke, 1753 't Gehugte Dishoek.

Naamsverklaring
Gaat terug op dijkshoek = hoek in of van de dijk. Ook in West-Friesland ontlenen plaatsen hun naam soms aan de ligging in een horn 'hoek' van de dijk, vergelijk Hoorn.(2) De naam Dijcshoeke gaf de plek aan van de overgang van de jonge duinen in een dijk. Vermoedelijk is dit de dijk die de oude stroomgeul (Houtenhondse Sprink) heeft gedicht. (bron: Koudekerke.info).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dishoek ligt direct NW van Vlissingen, ZW van Koudekerke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Dishoek niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners, omgeven door veelal tijdelijk bewoonde vakantiewoningen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Dishoek is evenals De Vijgheter als uitkijkpost voor Vlissingen gesticht en werd hierdoor veiliger, waardoor mensen dicht bij de plek kwamen wonen. De Vijgheter bestaat tegenwoordig niet meer.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op de plek van het gesloopte familiehotel Zeeduin is in 2015 Noordzee Résidence Dishoek gereed gekomen, een complex met ca. 80 luxe recreatievilla's en hotelappartementen. Aanvankelijk stond dit project bekend als Dorphotel Dishoek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De RK Emmauskerk dateert uit 1962. Vóór 1984 heette het de Sint Michaelkerk. Van half mei tot half september is er in deze Toeristenkerk Dishoek, zoals de kerk ook wel wordt genoemd, iedere zondag om 10.00 uur een eucharistieviering.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Kerstloop (2e kerstdag) is 4 of 8 km door de duinen en over het strand.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dishoek is in de zomermaanden, door de gunstige ligging aan de voet van de duinen nabij het Noordzeestrand, een drukbezochte badplaats.

- De Dishoekduikers informeren je op hun site over duikmogelijkheden rond Walcheren.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Dishoek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dishoek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Veiligheid: - Strandwacht Dishoek.

Terug naar boven

Trivia

- Op 29 juni 2011 heeft een sportvisser op het strand van Dishoek een 90 cm grote haai gevangen. Ter geruststelling: het betreft een haai van het ongevaarlijke type.

Reactie toevoegen