Geesteren (Overijssel)

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

geesteren_overijssel_papsleefndorp_plaatsnaambord_kopie.jpg

Geesteren is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

Geesteren is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

Geesteren (Overijssel)

Terug naar boven

Status

- Geesteren is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Weitemanslanden (deels) en West-Geesteren.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1268 Geysteren, 1357 Ghesteren, 1381-1383 Gheesteren, 1665 Geesteren. De identificatie van de oudste vorm is onzeker; deze kan ook betrekking hebben op het gelijknamige Gelderse dorp in de gemeente Berkelland.

Naamsverklaring
Misschien een samenstelling van geest '(ontginning op) hoger gelegen zandgrond' en een onduidelijk tweede deel, waarin sommigen horn 'uitspringende bocht, hoek' zien, anderen heri 'plaats met een zandige rug' en weer anderen haron, datief meervoud van haar 'zandige rug'. Vergelijk Gasteren en Geijsteren.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Geesteren ligt ZO van de dorpen Westerhaar-Vriezenveensewijk, Sibculo en Vroomshoop, ZZO van de dorpen Kloosterhaar en Langeveen, ZW van het dorp Manderveen en de Duitse plaatsen Getelo en Uelsen, WZW van het dorp Vasse, WNW van de stad Ootmarsum, NW van de dorpen Tubbergen, Fleringen en Reutum, NNW van het dorp Albergen, NO van het tweelingdorp Harbrinkhoek-Mariaparochie, het dorp Aadorp en de stad Almelo en ONO van het dorp Vriezenveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Geesteren, samen met de buurtschappen Harbrinkhoek en Langeveen, 222 huizen met 1.329 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De in 1997 opgerichte Stichting Heemkunde Geesteren (SHG) heeft op haar site o.a. een uitgebreide encyclopedie (wiki) over de geschiedenis van het dorp. De doelstelling van SHG is het verzamelen van historische gegevens en voorwerpen met betrekking tot het dorp, het uitgeven van jaarboeken, het organiseren van lezingen, diavoorstellingen en exposities, om zo een zo breed mogelijk publiek kennis te laten nemen van de historie van het dorp en om de belangstelling voor deze historie te vergroten. Naast de geschiedenis van het dorp en zijn inwoners wordt ook aandacht besteed aan de natuur, de taal en de cultuur.

- In 1996 komt het omvangrijke naslagwerk van de in het dorp geboren Frans Hollinger gereed. Hollinger heeft 40 jaar gewerkt aan het lijvige naslagwerk, dat uit twintig delen bestaat en 7.500 pagina's op A-4 formaat beslaat. De titel van deze historische documentaire met betrekking tot het cultureel historisch erfgoed van het dorp is: "Bie'j ôns in Geesteren".

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Burgers en boeren in het dorp zitten niet te springen om vestiging van nieuwe zogeheten ´megastallen´ ten westen van het dorp. In principe waren er 9 gepland, ieder met een omvang van ca. 10.000 varkens. In oktober 2012 heeft de gemeente nieuwe vestiging van 2 bedrijven toegestaan. Gezien alle bezwaren m.b.t. landschap, gezondheid e.d. heeft de verantwoordelijk wethouder toegezegd zich ervoor in te spannen dat het hierbij blijft. In 2013 heeft de gemeenteraad een bepaalde beoogde nieuwvestiging afgewezen. De Raad van State heeft in 2014 de legitimiteit van dat besluit bekrachtigd. Zie verder het Twitteraccount van de werkgroep Stop Megastallen Geesteren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geesteren heeft 6 rijksmonumenten.

- De huidige RK Pancratiuskerk in Geesteren (Vriezenveenseweg 2) dateert uit 1926 en is de opvolger van een kerk uit de 19e eeuw. Het is een driebeukige neogotische kruiskerk met toren aan de linkerzijde van het front. Achthoekige doopkapel aan de rechterzijde van het front. Overstekende daken rondom. Angelustorentje op de viering. De transepten zijn niet rechtgesloten maar hebben een vijfzijdige sluiting. Zeszijdig gesloten priesterkoor. Baksteen interieur. Orgel uit 1863 van G. Elberink, gebouwd voor de voorganger van deze kerk, in 1936 door B. Pels & Zoon (Alkmaar) omgebouwd.

Pastoor de Graaf liet in 1926 door architect Jan Stuyt in de tuin van de vroegere pastorie een nieuwe kerk in neogotische stijl bouwen, samen met een nieuwe pastorie. In 1978 is van het parochiehuis een dagkapel met aula gemaakt. In 1990 is dankzij de steun van lokale ondernemers, de Marke en de gemeente, op het nieuwe kerkplein een 18-klokkig carillon geplaatst. In 1994 is door de toenmalige pastoor Koos Smits op de 3e torenverdieping een kapelletje ingericht. In 2003 hebben het kerkgebouw en de pastorie een grote restauratie ondergaan. Op het kerkgebouw, de toren en pastorie zijn nieuwe leien gelegd en waar nodig is het hout en voegwerk vernieuwd.

- "Onder veel bewoners van Geesteren was er behoefte aan een Mariakapel. De prachtige omgeving nodigt uit tot een wandeling of een fietstocht. Te midden van het natuurschoon zou een Mariakapel dan bij uitstek de gelegenheid zijn om even te pauzeren en te komen tot een moment van rust en bezinning. Ook zal de kapel bijdragen aan ontmoeting en waardevolle gesprekken. Een goede plek voor de kapel werd gevonden aan de rand van het dorp, vlakbij de Loo-Esch. Hier bevinden zich eeuwenoude boerenerven. Over de es loopt een kerkpad naar Erve Mensman, een recentelijk gerealiseerd verpleeghuis. Voor de bewoners is het naar de Mariakapel een mooi loopje. Langs de kapel bevinden zich bovendien nog twee recreatieve wandelroutes, zodat ook voor de toeristen een rustpunt wordt gecreëerd waar men het landschap in stemmige sfeer op zich kan laten inwerken.

De eerste stap was de gang naar de notaris voor de oprichting van Stichting Mariakapel Geesteren Overijssel. Voor de bouw van de kapel is een bouwkundig bestek opgemaakt. Een architect heeft belangeloos gezorgd voor een ontwerp. Meerdere fondsen zijn benaderd voor een financiële bijdrage, alsmede het lokale bedrijfsleven. Ook is er een bewonersactie geweest voor de fondsenwerving. De kapel levert een betekenisvolle bijdrage aan de sociale kwaliteit van het dorp, mede door de aantrekkelijke mix van natuur, recreatie en spiritualiteit." Mariakapel De Loo-Esch aan de Meijersweg is in 2017 gerealiseerd. Onder de links vind je toelichting daarop in tekst en beeld.

- In 1819 krijgen landbouwer Meijer en zijn schoonzoon A. Masselink toestemming om op de huidige locatie De Zandberg, O van de dorpskern van Geesteren, in buurtschap De Veldhoek, een standerdmolen te bouwen. In 1867 wordt de huidige beltkorenmolen (Hardenbergerweg 92) gebouwd, waarbij balken van de gesloopte standerdmolen worden hergebruikt. In 1901 komt de molen in handen van de familie Kienhuis. Tot de jaren vijftig heeft de molen bedrijfsmatig zijn werk gedaan. Daarna treden moeilijke jaren aan. Dankzij restauraties heeft de familie Kienhuis de molen weten te behouden. Eind 1995 is de molen door de familie Kienhuis overgedragen aan Stichting Grote Geesterse Molen, die de molen kort daarop laat restaureren. Op 23 augustus 1997 is de molen op feestelijke wijze maalvaardig in gebruik genomen. De molen wordt geregeld door vrijwillige molenaars in bedrijf gezet. Iedere zaterdagmorgen van 09:30-13:00 uur is de molen geopend voor bezichtiging. Dan wordt er ook les gegeven in het molenaarsvak. Het is namelijk een instructiemolen voor nieuwe vrijwillige molenaars. Er is geen molenwinkel. Ze verkopen wel meel van een andere molen tijdens het Geesters Molenweekend en tijdens de Kerstmarkt in het dorp.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Activiteiten Vereniging Geesteren (AVG) organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Geesteren Massaal is een Facebookpagina waar jongeren uit het dorp met elkaar afspreken om met touringcars naar evenementen in de regio te gaan.

- "De Nacht van Geesteren is hét feest om het nieuwe jaar direct goed in te luiden!"

- Carnaval. - CV De Kroegtijgers. - CV Ketel. - CV De Papsleef'n. - Vrienden van De Papsleef'n. - Dweilorkest Papp'n & Nat Hool'n is in het leven geroepen om CV De Papsleef'n tijdens de carnavalsperiode muzikaal te begeleiden. - Papsleef'ndag. - CV Het Peleton.

- Paaspop Geesteren (1e paasdag).

- De Zomerkermis is altijd in het 1e weekend van juni. Het programma omvat onder meer ’t Bedrijvenuurtje, een Rommelmarkt, Geesteren Got Talent, diverse muzikale optredens, een Oldtimerdag en de huldiging van alle sportkampioenen uit het dorp.

- "Gedurende een week half juni (in 2020 voor de 46e keer) komt de wereldtop der springruiters jaarlijks naar Geesteren voor CSI Twente. In 2019 was het Twentse paardendorp voor de 3e keer na 1989 en 1994 gastheer van de Longines FEI Nations Cup Jumping & Dressage of the Netherlands. Hiermee promoveerde het evenement tevens naar een unieke vijfsterrenstatus. De internationale klassieker op het Erve Maathuis mag zich sowieso verheugen in een grote populariteit bij bezoekers en deelnemers. De historisch gegroeide mix van sports, business, culture en entertainment maakt CSI Twente tot een allround evenement voor een zeer gevarieerd publiek. De unieke opzet heeft ertoe geleid dat het CSI in de meest recente uitgave van de Respons TOP100 Evenementen Monitor opnieuw uit de bus gekomen is als hoogste genoteerde springconcours va Nederland.

In drie kwalitatief hoogwaardige springpistes wordt volop ruimte geboden aan alle geledingen uit de springsport. Met liefst 600.000 euro en vijf auto’s van Mercedes-Benz in het assortiment is de prijzenpot uitstekend gevuld. De cocktail van topsport, talentontwikkeling, breedtesport, handel, fokkerij, dressuur en tuigpaarden brengt een unieke wisselwerking op gang die jaarlijks wordt uitgebouwd en verfijnd. Met een permanente infrastructuur, riante losrij- en stallingsmogelijkheden alsmede 2 hectare overdekt tentoppervlak worden bezoekers en de bijna 5.000 startende combinaties in Geesteren met alle egards ontvangen." (aldus de aankondiging van editie 2019)

- De eerste 10 edities van het First Day of Summer Festival in Geesteren (eind juni, in 2020 voor de 12e keer) werden georganiseerd door de vrienden Tom van Bentheim, Ruud Krikhaar, Ramon Oude Wesselink en Sander Veldhuis. Inmiddels wonen en werken ze bijna allemaal in het westen van het land. Sinds editie 2019 wordt het festival georganiseerd door organisatiebureau Feest4all van Ruben Harmelink en René Peddemors uit Manderveen. De organisatie had eigenlijk helemaal geen plannen om te stoppen. Ook niet nu ze elders wonen en werken. Omdat de mogelijkheid zich nu voordeed, zijn ze gaan praten. Maar als ze niet tot overeenstemming zouden zijn gekomen, waren ze de organisatie gewoon zelf blijven doen. Ze zijn nog altijd van de partij, maar dan als bezoeker. Het festival begon ooit onder een kapschuur en groeide uit tot een evenement waar bekende (radio) dj's dansmuziek draaiden, van techno tot house. Op het hoogtepunt kwamen ruim 2000 bezoekers op First Day of Summer af. DJ Domien Verschuuren omschreef het festival in zijn programma op radio 3FM eens als het 'beste feestje van Nederland'.

- Stichting Vliegerfeest Twente(rand) organiseert jaarlijks het internationale Vliegerfeest Twente (weekend begin juli, in 2020 voor de 10e keer, sinds 2018 in Geesteren, voor 2018 was dit evenement jaarlijks in Westerhaar-Vriezenveensewijk). Deelnemers kwamen de afgelopen jaren uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Amerika en Canada en nemen honderden kleine en grote vliegers mee naar Twente. Tijdens het festival kun je genieten van demonstraties, een workshop vlieger maken, een ontdekkingstocht met prijzen en tal van ander vermaak. Zaterdag is er een speciaal avondprogramma; tegen de schemer zullen er verlichte vliegers in de lucht staan en worden langs het veld vliegers tentoongesteld en verlicht, zodat je deze van dichtbij kunt bekijken. Locatie: het terrein bij Zalencentrum Spalink, Koelenbeekweg 10. Entree en parkeren is gratis. Tijden: zaterdag 10.30-23.00 uur, zondag 10.30-17.00 uur.

- Björn Harmelink uit Tubbergen is met Koen Ellenkamp uit Geesteren oprichter van de BBQ Tukkers. Sinds 2018 hoort ook Mannus Sand bij de club. Op een zaterdag half augustus (in 2020 voor de 3e keer) organiseren ze het BBQ Event, bij de Blokhut (Delmaweg 5). Het doel is om mensen enthousiast te maken voor de barbecue. Dat doen ze door bezoekers kleine gerechten te laten proeven. Die gerechten worden gemaakt door ca. 7 teams van 'barbecuehelden' (onder de link presenteert de equipe van editie 2019 zich), zoals de BBQ Tukkers ze noemen. Elk team maakt een ander gerecht. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de toegang tot het BBQ Event gratis. Voor het eten en drinken moet uiteraard worden betaald. De BBQ Tukkers vinden het leuk om mensen van hun culinaire hoogstandjes te laten genieten. Daarom proberen ze de kosten zo laag mogelijk te houden. De prijs voor 1 muntje bedraagt 1,75 euro. Voor 1 of 2 muntjes kun je al iets te eten halen. Ook voor kinderen zijn er activiteiten. Zo kunnen ze onder begeleiding gratis marshmallows grillen. Nadat ze op de Kerstmarkt 2018 stonden, ging het pr-balletje hard rollen. De 2e editie (= 2019) van het BBQ Event trok maar liefst ca. 500 deelnemers. Veel meer dan ze zelf hadden verwacht. Gelukkig hadden ze genoeg vlees meegenomen... Voor een indruk van dit evenement zie ook de video van Tubantia van editie 2019.

- Aan het volleybalfestijn Volleywood (op een zaterdag eind augustus, in 2020 voor de 5e keer) doen tientallen teams mee. Dit is mogelijk doordat een tweetal sponsoren uit het dorp de handen ineen hebben geslagen: Plus Supermarkt Wallerbosch en Slagerij Hemmer zorgen voor de nodige middelen om het Boon'n Bos sfeervol aan te kleden. Ook voor drankjes en live muziek wordt gezorgd.

- De 1e editie van Vrienden van Geesteren Live (VVGL) was in 2017. VVGL is gebaseerd op het landelijke Vrienden van Amstel Live. Door het oorspronkelijk jaarlijkse optreden van St. Caecilia in een ander jasje te steken kreeg het evenement als VVGL met naast de fanfare optredens van vele lokale talenten een hipper imago. Het bleek een schot in de roos. Daarom werd besloten de 2e editie in 2019 niet een maar twee dagen te laten duren (begin oktober). En ook die editie was weer een groot succes. Om de 2e editie nog meer aanzien te geven stak een aantal muzikanten de koppen bijeen en richtte de VVGL-huisband op. De band bestaat uit een mix van getalenteerde Geesterense muzikanten. Samen spelen ze pop en rock. De band speelt tevens de hele avond met alle nummers mee. Tijdens editie 2019 maakten in totaal maar liefst 66 artiesten hun opwachting op het grote podium in Zaal Kottink in Geesteren, onder wie Lisan Bekhuis, bekend van haar deelname aan The Voice of Holland in 2013. Er is overigens geen wedstrijdelement gekoppeld aan het muzikale festijn. Gezien het succes van de 1e en 2e editie nemen wij aan dat er in 2021 een 3e editie van VVGL komt.

- "Het was 70 jaar geleden dat Geesteren een toneelgroep kende. Na opheffing bleef ‘t daarna lange tijd stil. Tot in 2005. Simone Hansté, Marion Wermelink, Leo Hemmer en Huub Wolberink waren vastbesloten het toneel in het dorp nieuw leven in te blazen. De charme van een eigen toneelvereniging ervoer Simone Hansté bij het bezoeken van een voorstelling van een buurtvereniging. Het sfeertje, ouderwets gezellig, een klucht met Twentse humor, een verloting, dat moet in ons dorp toch ook kunnen, bedacht Hansté." En zo geschiedde. In 2005 is Toneelvereniging Kiek'ns Weard opgericht (het mooie verhaal over hoe dat allemaal zo gekomen en gelopen is, kun je hier lezen). Sindsdien brengen ze jaarlijks in november een nieuw stuk op de planken.

- Oktoberfest (op een zaterdag half november).

- Bij de Creatieve Dagen (november/december) strijden ca. 8 KPJ's en PJO's uit de regio om de prijzen. Er zijn twee voorrondes en een finale, bij Spalink in Geesteren. Het gaat om bijvoorbeeld playback, improvisatie, soundmix en bandparodie.

- De Kerstmarkt (op een zondag begin december, in 2019 voor de 12e keer) begon destijds met 16 standhouders. Het was geen vooropgezet doel om te groeien, maar het evenement sloeg nu eenmaal zo aan dat het de afgelopen jaren uitgroeide tot ca. 100 kramen en in 2018 zelfs 125 kramen. Dat is wel zo'n beetje het maximum, omdat de vele vrijwilligers die ermee in touw zijn het wel moeten kunnen blijven behappen. "Mensen waarderen de laagdrempeligheid. En natuurlijk het grote aanbod van alle stands. Wellicht waren er in 2018 zoveel deelnemers doordat de aanmelding voor het eerst via de website liep. Zoveel deelname hebben we nog nooit gehad. Inmiddels zijn we de grootste Kerstmarkt in de regio", aldus Rosan Nobbenhuis van de organiserende Activiteiten Vereniging Geesteren (AVG).

- Na de succesvolle organisatie van de 32e Twentse Midwinterhoornwandeltocht heeft Midwinterhoornblaasgroep Geesteren besloten om samen met de AVG de Geesterse Sjouwtocht te organiseren (sinds 2016, op een vrijdagavond half december). Er zijn twee prachtige routes uitgezet. Een route van 2,5 km (mindervalideroute) en een route van 5 km die de wandelaars langs karakteristieke fraaie verlichte Twentse erven voert. De routes zijn gemarkeerd door fakkelverlichting en vuurkorven, en onderweg worden de wandelaars toegeblazen door diverse midwinterhoorn- en jachthoorn-blaasgroepen uit het dorp. Ook is er een levende Kerststal te zien en is een zanggroep te horen. De Sjouwtocht begint tussen 17:30 en 19:30 uur vanaf Erve Kampboer (Kampboerlaan 6). Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je een led-lampje voor de kinderen en aantrekkelijke reductiebonnen die bij horecagelegenheden langs de route kunnen worden ingeleverd. Na de Sjouwtocht is er nog gelegenheid om gezellig samen te zijn bij Café-zaal Kottink en/of bij Erve Kampboer.

KPJ Harbrinkhoek-Mariaparochie is eind 2018 opgeheven. Gelukkig hebben ze de spullen van hun 'levende kerststal' kunnen overdoen aan KPJ Geesteren, zodat het toch in de regio blijft. De KPJ integreert de levende kerststal in de Geesterse Sjouwtocht. De levende kerststal wordt opgebouwd in de Pancratiuskerk. Het organiseren van een levende kerststal is veel werk; de ‘bemensing’ moet worden geregeld, er moet een kindeke Jezus komen en een kerststal is natuurlijk geen kerststal zonder ezel en kameel. Maar die uitdaging durft de KPJ wel aan. Ze hopwn dat de kerststal van de Sjouwtocht t/m kerstmis kan blijven staan.

- Knalfeest (eind december).

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je in dit dorp schaatsen op de in 1963 opgerichte IJsbaan Het Landriet. Hoe dat allemaal zo gekomen is, kun je hier lezen. Aan het eind van dat artikel concludeert men: "Hiermee was een prachtige gelegenheid gerealiseerd voor de schoolgaande jeugd en de volwassenen voor het beoefenen van de schaatssport. De oprichters van de ijsbaanvereniging hebben door hun moed en doorzettingsvermogen de gemeenschap van Geesteren een geweldige dienst door het door het welslagen van hun initiatief."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondwandeling door Geesteren, met beschrijving van de vele bijzonderheden in tekst en beeld die je onderweg tegenkomt.

- "In 1992 heeft een groep enthousiaste liefhebbers van vogels in de vrije natuur de handen ineen geslagen om te komen tot een vogelwerkgroep. Dat heeft geleid tot de oprichting van Stichting Vogelwerkgroep Geesteren (SVG).
Doelstelling van SVG is het beschermen van alle vogels die onder de Vogelwet vallen. Door de intensivering in de agrarische sector en de veranderde bouwmethoden van bedrijfsgebouwen en van woningen zijn veel primaire levensvoorwaarden voor de vogels verdwenen. De bescherming richt zich bij de weidevogels op het treffen van voorzorgsmaatregelen om nestverstoring te voorkomen. Voor de overige vogels worden nestkasten geplaatst en overige nestvoorzieningen aangebracht. De broedresultaten worden bijgehouden en de jonge vogels worden geringd.

Verder is de SVG altijd present op de jaarlijkse Geesterense Molendag. De jeugd kan hier nestkastjes timmeren van vooraf gezaagde onderdelen. Tevens is er ieder jaar een thema om de bezoekers te interesseren voor de bescherming van vogels. Ook is de SVG met een stand aanwezig op de jaarlijkse Kerstmarkt in Geesteren. Tevens heeft de SVG een bijdrage geleverd in de totstandkoming van de Geesterense Ommetjes. Het betreft een vijftal wandelingen door het buitengebied van het dorp. Langs de Veldhoekroute zijn door de SVG op verschillende plekken 12 borden geplaatst, met een foto en een beschrijving van de vogel die op die plek voorkomt."

De provincie Overijssel steunt vanaf 2020 het behoud van de weidevogels rond Geesteren, door boeren schadeloos te stellen. De Vogelwerkgroep is daar uiteraard blij mee. Via de actie Red de Grutto zetten zij zich in voor het voortbestaan van de weidevogels. Als onderdeel daarvan zijn er fondsen geworven voor de aanschaf van een weidevogeldrone en de aanleg van twee plasdrasgebieden. Ook is op de persconferentie in het dorp in april 2019 waar e.e.a. werd bekend werd gemaakt, de nieuwe Jelle Hibma-methode voor weidevogelbescherming gepresenteerd. Deze vinding van boer Jelle Hibma uit Fryslân is even eenvoudig als effectief; hij verlaagt het nest ca. 10 cm dieper in de grond, zodat de maaimachine de eieren niet beschadigt en de weidevogel toch de vijandige roofvogels in de gaten kan houden en verjagen. “Zo redden we bijna alle nesten”, aldus Hibma, die al 60 jaar weidevogels registreert. Hij is ook actief voor Natuurmonumenten en past de ‘nieuwe’ methode op eigen houtje anno 2019 al 10 jaar toe.

De SVG constateert in mei 2019 dat de Jelle Hibma-methode goed werkt, noemt deze werkwijze ‘het ei van Columbus’ en vindt dat iedereen in heel Nederland dit principe zou moeten navolgen. Zie hier de demonstratie door de SVG van de Jelle Hibma-methode in de praktijk. Ook schrijver en carabetier Hans Dorrestijn was aanwezig op de persconferentie. Hij vindt het onvoorstelbaar dat er zo weinig oog is voor de weidevogels in Nederland. De actie die Vogelwerkgroep Geesteren voert zou wat hem betreft in heel Nederland navolging moeten krijgen. "Niemand wil weten hoe belangrijk de natuur is. De mens is er afhankelijk van, maar velen sluiten hun ogen. Zelfs als mensen het kunnen zien dan willen ze het niet zien", aldus Dorrestijn, die er moedeloos van wordt.

Terug naar boven

Links/voorzieningen

- Algemeen: - Site van en over Geesteren.

- Nieuws: - Nieuws uit Geesteren op Facebook. - Nieuws uit het dorp op Twitter.

- Belangenorganisatie: - "Stichting Dorpsbelang Geesteren (SDG) heeft ten doel het woon- en leefmilieu in de dorpsgemeenschap te behouden en waar mogelijk te verbeteren, door in overleg met de bewoners naar buiten te treden. Dorpsbelang houdt zich anno 2019 o.a. bezig met: het onderhouden van contacten met de ondernemers, agrariërs, betrokken ambtenaren van de gemeente, Stichting Welzijn, Woningstichting en de beleidsambtenaren van de provincie; het steeds in kaart brengen van belangrijke verkeersproblemen en bewegwijzering; projecten "Rondweg" en "Duurzaamheid en Afval"; het coördineren en uitbreiden van activiteiten senioren; het formeren van een onderhoudsploeg Leef & Beweegpark Lutkeberg; het initiëren van duurzame, lokale energieopwekking, waaronder zonnepanelen; actief ondersteunen van het project "Mijn Geesteren 2030"; actueel houden van de website."

- Dorpshuis: - "Erve Kampboer is als dorpshuis niet meer weg te denken uit Geesteren. Dat is te zien aan het aantal vaste gebruikers. Als eerste waren daar de Schildersclub, de Kaartclub, Jongerenkoor Carpe Diem en de Peuterspeelzaal. Zij zijn gekomen en nooit meer weggegaan. Later kwamen daar Dagopvang de Eeshof, Werelddansen, Popkoor Ambiente, de Bridgeclub, de Jeugdsoos, de KPJ, de KBO, de Inloopochtend ouderen, de Beleggingsclub en Carnavalsvereniging De Papsleef’n nog bij." In de jaren vijftig en zestig ontstaat reeds de behoefte aan een dorpshuis, maar dat lukt steeds niet door gebrek aan financiële middelen. In 1972 stelt de gemeente de monumentale boerderij van de familie Kamphuis ter beschikking van de dorpsgemeenschap, voor het symbolische bedrag van één gulden. Vervolgens was er nog wel ruim fl 300.000,-- nodig voor de restauratie, verbouwing en inrichting tot dorpshuis. Gelukkig waren er de nodige subsidies van gemeente, provincie en Rijk. Maar de inwoners werden geacht samen toch ook nog fl 25.000,-- bij te dragen. Door allerlei inzamelingsacties is dat gelukt. Voor nadere informatie zie de Informatie- en Aktiekrant die destijds is vervaardigd t.g.v. de totstandkoming van het dorpshuis.

- Onderwijs en kinderopvang: - Aloysiusschool. "De eerste steen voor deze vroegere Mariaschool - een meisjesschool - is gelegd op 1-11-1950 door pastoor A.J. Mulder. Dit gebouw is in 1998 gerenoveerd. In 2006 is het gebouw uitgebreid. 2 jaar later was een nieuwe uitbreiding al weer nodig. In augustus 2008 zijn het oude gebouw en de "ni'je school" door een corridor van 3 lokalen met elkaar verbonden. De "nieuwe school" laat zich 's zomers moeilijk in één beeld vangen, doordat het gebouw aan alle zijden omsloten wordt door groen. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Ankoné uit Oldenzaal en kenmerkt zich door de vele gevels. Nieuw is betrekkelijk want dit gebouw is in 1977 gebouwd. In 2002 kwamen heel wat jaartallen bijeen: 250 jaar onderwijs in het dorp Geesteren (waar een boek over is verschenen); het 75-jarige bestaan van de Aloysiusschool; de opening van "de ni'je skool" was toen 25 jaar geleden." Hier vind je de geschiedenis van de school en de voorgangers in tekst en beeld.

- "Kinderopvang op de boerderij, midden tussen het groen. Spelen in de natuur, knuffelen met dieren en veel beweging voor de kinderen. Dit biedt kinderen veel voordelen. Kinderopvang De Boerderij is een kleinschalige, duurzame, professionele kinderopvang aan de rand van het dorp Geesteren. Naast het melkveebedrijf bevindt zich de kinderopvang, op een echte boerderij. De dagopvang is bedoeld voor kinderen van 0-4 jaar. We doen het wat anders en daar zijn we best een beetje trots op. In 2002 zijn Irma en Harry Lohuis begonnen met hun kinderopvang. Op de plek waar vroeger de oude deel stond, staat nu een moderne accomodatie voor de opvang van de kinderen. Inmiddels hebben we 2 babygroepen en 2 peutergroepen. In een afgeschermde omgeving met heel veel ruimte, dieren en natuur kunnen kinderen zich volop bewegen. Doordat de speelruimtes volledig zijn afgeschermd, kunnen kinderen onbelemmerd spelen. Kortom: een veilige en liefdevolle omgeving om je kind te laten groeien.

Voor de kinderen is er een afgeschermde wei met kleine dieren, zoals kippen, geiten en konijnen en op het erf zijn onze poezen en hond te vinden. En uiteraard is er nog de stal met koeien en kalfjes. ’s Ochtends is er gelegenheid om in groepen, onder begeleiding van pedagogisch medewerk(st)ers, te 'helpen' bij de verzorging van deze dieren. Het op jonge leeftijd betrekken van de kinderen bij het voeren van dieren heeft vooral een positieve invloed op sociaal gebied. De kinderen leren zich in te leven in meer dan alleen zichzelf. Spelenderwijs krijgen ze steun bij het verkrijgen van positieve normen en waarden.Op alle groepen wordt gewerkt met het Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE) programma Uk & Puk. Spelenderwijs worden kinderen zo gestimuleerd in hun ontwikkeling."

- Jeugd: - "Jong Nederland Geesteren is een vereniging die wekelijks activiteiten aanbiedt aan kinderen van de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool. We gaan daarbij uit van de drie pijlers van Jong Nederland landelijk, namelijk Sport en spel, Creatief en Buiten leven. We organiseren jaarlijks een aantal gezamenlijke activiteiten buiten de reguliere groepsavonden om. Zo hebben we in de kerstvakantie een Kerstbal of Eindejaarsbal en wordt het seizoen afgesloten met een gezamenlijk activiteit. Elke groep organiseert voor zichzelf een weekend in de blokhut waarin diverse activiteiten worden gedaan. Het jaarlijkse hoogtepunt is het Bivak. Al meer dan 30 jaar zijn we daarbij te gast bij de familie Zanderink in het Overijsselse Beuningen. Een ideale locatie op steenworp afstand van het Lutterzand. Uiteraard ben je welkom om eerst een aantal keren te komen kijken voordat je beslist of je lid wilt worden. Ben je enthousiast geworden dan kun je je via ons aanmeldformulier aanmelden. Het aanmeldformulier kun je bij de begeleiding van je groep krijgen."

- Jongeren: - KPJ Geesteren organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Muziek: - "Muziekvereniging St. Caecilia is opgericht in 1928. De vereniging bestaat uit ongeveer 60 enthousiaste leden en is opgedeeld in een fanfare, slagwerkgroep, de jeugdorkesten voor fanfare en slagwerk en een blokfluitgroep. Plezier en uitdaging staan bij onze vereniging centraal. Het volgen van een muzikale opleiding wordt gestimuleerd, om het beste naar boven te halen. Er is binnen de vereniging respect voor elk niveau. De vereniging omvat verder verschillende commissies en activiteiten die de vereniging draaiende houden: Inhalen van Sinterklaas; Kerstconcert; Carnaval; Palmpasen; 1e Heilige Communie; Vormsel; Vrienden Van Geesteren Live; Serenades; Potgrondactie; Donateursactie; Inzameling oud papier."

- "Popkoor Ambiënte in Geesteren is opgericht in 2003 en telt ca. 45 zingende leden en een dirigent. We worden begeleid door een viertallig combo. Wij zijn een koor waarbij enthousiasme en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Het plezier in de muziek staat centraal, waarbij we ernaar streven om een zo goed mogelijk, uitdagend en gevarieerd programma te brengen. Ons repertoire bestaat uit Engelse en Nederlandstalige popmuziek uit de jaren 60 en 70, maar ook modern, gospels en musicalnummers, Natuurlijk hebben we ook de nodige kerstnummers op ons repertoire staan. De meeste nummers worden vijf- tot zesstemmig gezongen. Nieuwsgierig geworden? Kom een keer kijken tijdens onze repetitie avond. Potentiële nieuwe leden zijn van harte welkom om een aantal repetities bij te wonen en de sfeer te proeven. Om de verdeling man/vrouw binnen Ambiënte optimaal te houden hebben we momenteel een voorkeur voor mannelijke aanmeldingen."

- "Cantare betekent 'zingen'. Dat doen we met veel plezier! We zingen in de kerk bij vieringen en treden ook graag op bij verschillende evenementen."

- Sport en bewegen: - Voetbalvereniging Stevo.

- "In 1951 was er vanuit de textielfabriek van Ten Cate in Geesteren de wens om een sport voor dames in het dorp in het leven te roepen. Werkneemster Marietje Groothuis nam het initiatief en legde het pllan voor een handbalvereniging voor aan pastoor Mulder (de handbalsport was in die jaren bijna de enige teamsport voor dames). Deze gaf zijn goedkeuring. Binnen handbalvereniging HV Stevo worden allerlei activiteiten georganiseerd, en worden er wekelijks geweldig mooie handbalwedstrijden gespeeld. Kom gerust eens kijken in Sporthal De Ransuil."

- "Volleybalvereniging Tornado uit Geesteren is al sinds 1969 in de regio en op nationaal niveau bekend als een gedreven, gedegen, proactieve club met een ‘dorps’ karakter. Een vereniging voor leden die willen presteren, maar zeker ook een vereniging voor mensen die volleybal op recreatief niveau willen bedrijven. Zo willen we zijn en zo willen we blijven!! Een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers. Bij Tornado is dat niet anders. Vrijwilligers zetten zich o.a. in als trainer, coach en scheidsrechter, verkopen loten, hebben een taak als zaalwacht, rijden mee naar uitwedstrijden, wassen shirtjes of zijn lid van een van de vele commissies. Tornado kan niet zonder haar vrijwilligers en de vrijwilligers maken de vereniging Tornado. De vereniging heeft 5 afdelingen: Senioren (NeVoBo); Recreanten; Jeugd; Mini’s (vanaf 6 jaar); en 50+ groepen."

- Tennisvereniging De Bekkelweide.

- "Judovereniging JV THAG is een actieve en snelgroeiende vereniging met verschillende locaties waaronder Geesteren. De leden kunnen kiezen voor recreatieve judo met één training in de week, waarbij jaarlijks examens worden gehouden voor een hogere band. Daarnaast kan ook gekozen worden voor wedstrijdjudo. Dit is een enthousiaste groep judoka’s die meerdere malen per week traint en bijna wekelijks de mogelijkheid heeft om aan wedstrijden op regionaal of landelijk niveau mee te doen. Al vanaf 5 jaar kunnen zowel jongens als meisjes lid worden van JV THAG. Voor iedere judoka is er wel een passende groep. Naast het geven van judolessen wordt bij de JV THAG veel aandacht geschonken aan onderling respect, discipline en sociale omgang. Buiten de reguliere trainingen om, worden daarom veel leuke nevenactiviteiten georganiseerd zoals een kampweekend, puzzeltochten, bingo, barbecue etc."

- "PSV Sint Joris in Geesteren is een hippische vereniging - even voor de duidelijkheid; dat is geen vereniging van hippies maar iets met paarden, red. ;-) - die zich voornamelijk richt op de wedstrijdsport. De leden rijden op eigen paarden en pony's en hebben de mogelijkheid tot het volgen van spring- en dressuurlessen. PSV Sint Joris is in 2014 ontstaan uit de fusie van Landelijke Rijvereniging SintJoris en ponyclub Sint Jorisruitertjes. De vereniging telt ruim 200 leden waarvan er 120 actief paardrijden. De thuisbasis voor de activiteiten is Erve Maathuis. Hier staat een binnenmanege en een grote allweather buitenpiste ter beschikking van de leden. Sint Joris kent een lange traditie van op hoog (inter)nationaal niveau presterende leden. Bij de pony's valt er met regelmaat een Nederlands, Regio- of Kringkampioen te huldigen. Bij de paarden zijn het op dit moment vooral de Olympische prestaties van Gerco Schröder die vers in het geheugen liggen. Daarnaast zijn er nog 5 leden internationaal actief en op Z en ZZ niveau starten een 20-tal ruiters en amazones namens PSV Sint Joris."

- "WielerToer Club Geesteren (WTCG) is een in 1979 opgerichte vereniging met als doelstelling het bevorderen van het toerfietsen in de meest ruime zin van het woord. Het gaat ons met name om het recreatieve en prestatieve gebruik van de fiets met keuzevrijheid in plaats, tijdstip, tijdsduur, afstand en medesporters en heeft géén wedstrijdelement. Natuurlijk is het sociale aspect heel belangrijk: samen fietsen is altijd gezellig!"

- "De naam van klootschietersvereniging KV De Huier in Geesteren is afgeleid van Huyeren, een streeknaam uit het dorp. Vroeger beschikte de vereniging over een prachtige veldbaan in het Huyerenseveld. In de jaren vijftig is die baan ten prooi gevallen aan de ontginning. Sindsdien wordt er voornamelijk op straat geschoten. In 1986 kreeg het veldschieten een nieuwe impuls door de opening van de nieuwe 800 meter veldbaan in het Geesterseveld. Deze baan is eigendom van de gemeente Tubbergen, maar wordt verhuurd aan de afdeling Midden Twente. Enkele jaren later lukte het de vereniging een prachtig clubgebouw te realiseren, waarvan de vereniging zelf het beheer heeft. Naast het clubgebouw ligt de straatbaan. Deze is door de gemeente voorzien van een asfaltbetonlaag. Hier is een klootschieterscentrum ontstaan, dat borg staat voor een perfecte organisatie van bondskampioenschappen, selectiewedstrijden NKB en afdelingskampioenschappen."

- "In 2003 is men gaan inventariseren of in het dorp interesse bestond om te gaan bridgen. Het resultaat was overweldigend: meer dan 30 enthousiaste mensen uit het dorp en omgeving gaven zich op voor de beginnerscursus in Erve Kampboer, ons thuishonk. Een jaar later was hetzelfde aantal mensen nog van de partij en is begonnen met de gevorderdencursus. Na ook deze cursus met succes te hebben afgerond, is er nagedacht over de oprichting van een officiële bridgeclub. Op 8 september 2005 is een algemene ledenvergadering gehouden, waarbij een en ander een feit werd: Bridgeclub Geesteren was geboren! Naast uiteraard het bridgespel staat bij onze bridgeclub ook gezelligheid hoog in het vaandel."

- "Voor de leefbaarheid van het dorp zijn vitale inwoners een essentiële voorwaarde. Het doel van Geesteren Vitaal is dat alle inwoners van ons dorp hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde levensstijl, ondersteund door technologie en zo nodig daarbij geholpen door een pro-actief team van zorg- en welzijnsaanbieders."

- Het plantsoen aan de Oude Lutkeberg in Geesteren is eind 2016 omgetoverd in een Beweegpark. Er is nu een prachtig parkje met (ook voor slechtzienden) goed begaanbare wandelpaden, beweegtoestellen, een jeu de boulesbaan en prettige picknickbankjes. Het Beweegpark is een fantastische aanwinst voor de entree van het dorp en biedt een mooie rustplek voor zowel senioren als wandelaars die een van de dorpsommetjes lopen. Ook is het mogelijk hier te sporten onder paramedische begeleiding.

- Motoren: - "MC Zokatoe is de motorclub in Geesteren waar toeren, racen en gezelligheid samenkomen. De MC organiseert elk jaar minimaal twee toertochten. Daarnaast rijden we mee met tochten van buurtclubs. De WK Superbikes en het jaarlijkse TT Assen worden door vele Zokatoeleden bezocht. Een aantal leden rijdt zelf ook geregeld een rondje over het circuit. Op de motor is het lastig praten met een helm op. Daarom valt er na een ritje of tijdens een motorweekend genoeg bij te praten."

- Senioren: - "KBO afdeling Geesteren heeft ca. 150 leden. Zij stelt zich ten doel de belangen te behartigen van haar leden. De KBO zorgt voor adviezen, informatie en ontspaning en helpt bij het invullen van de belastingaangifte."

- Zorg: - Zorgboerderij Alles Kidts / Erve Broekhuis. - Erve Mensman is een nieuw woonzorgcomplex van TMZ in Geesteren en telt in totaal 48 appartementen. Hiervan zijn 32 appartementen voor bewoners die psychogeriatrische zorg behoeven en 8 appartementen voor somatische zorg.

- Welzijn: - "Het bezoeken van langdurig zieken en mensen met een lichamelijke beperking is het hoofddoel van De Zonnebloem afdeling Geesteren."

- Duurzaamheid: - "Werkgroep Duurzaam Geesteren is een onderdeel van Dorpsbelang. Deze groep enthousiaste mensen wil samen met inwoners en ondernemers uit het dorp duurzame plannen maken en daarna óók uitvoeren; “samen duurzaam!” Duurzaam is een heel breed begrip, een aantal voorbeelden zijn: energieopwekking zoals mestvergisting, zonnepanelen, windmolens, grondwarmte of houtkachels; terugdringen van het gebruik van energie en de beperking van CO2-uitstoot door het toepassen van energiezuinige LED-verlichting, hergebruik van regenwater, elektrisch rijden of een betere isolatie van woonhuizen en gebouwen; snoeihout en tuinafval: kunnen we hiervoor in het dorp een afvalbrengpunt inrichten en de materie verwerken tot een herbruikbaar product of juist gebruiken voor verwarming van een verenigingsgebouw? Dat zijn vraagstukken die bij ons leven. En óók vragen zoals: Is dit wel iets voor mij, wat zijn de kosten, wat levert het op, welke subsidies zijn er en waar kan ik die krijgen? Dat gaan we allemaal oplossen. De werkgroep probeert nog meer mensen enthousiast te krijgen met als doel een aantal uitvoerbare projecten te krijgen, zodat ons dorp uiteindelijk meer duurzaam gaat worden."

- Bedrijfsleven/ondernemen: - Ondernemersvereniging Geesteren.

- Genealogie: - Inmiddels zitten er in de stamboom van families uit Geesteren Overijssel, met name gerelateerd aan de families Wolberink en Hagedoorn, ca. 7.000 personen. Als je uit dit dorp komt, ga er eens kijken en ontdek je familie. Aanvullingen/opmerkingen hoort samensteller Huub Wolberink graag. Oude foto's/oude bidprentjes zijn nog steeds erg welkom. Delen mag: graag zelfs.

Reactie toevoegen