Hoog-Zuthem

Plaats
Buurtschap
Zwolle
Salland
Overijssel

hoog-zuthem_rijden_is_kunst_75-jarig_jubileum_2019.jpg

Rijvereniging en paardenclub RV en PC Rijden Is Kunst (RIK) ligt nét buiten de kern van de grote stad Zwolle, in de landelijk gelegen buurtschap Hoog Zuthem. De vereniging is opgericht in 1944 en heeft dus in 2019 het 75-jarig bestaan gevierd.

Rijvereniging en paardenclub RV en PC Rijden Is Kunst (RIK) ligt nét buiten de kern van de grote stad Zwolle, in de landelijk gelegen buurtschap Hoog Zuthem. De vereniging is opgericht in 1944 en heeft dus in 2019 het 75-jarig bestaan gevierd.

Hoog-Zuthem

Terug naar boven

Status

- Hoog-Zuthem is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Zwolle. T/m 31-7-1967 gemeente Zwollerkerspel.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, niet onder buurdorp Laag-Zuthem, wat je gezien de naam - en de historische en wellicht ook maatschappelijke verwantschap - zou denken, maar onder de stad Zwolle. Dat komt door de gemeentelijke herindelingen van 1967, waarbij de gemeente Zwollerkerspel is opgeheven en waarbij onder meer het dorp Laag-Zuthmen is toegevoegd aan de gemeente Heino (die op zijn beurt in 2001 is overgegaan naar de gemeente Raalte) en de buurtschap Hoog-Zuthem is toegevoegd aan de gemeente Zwolle.

Reeds in 1940 waren er plannen om de buurtschap toe te voegen aan de gemeente Zwolle dan wel de gemeente Wijhe. De gemeente vond buurtschap Hoog-Zuthem destijds 'een verlengstuk van Ittersum'. Kennelijk daarom is de buurtschap uiteindelijk in 1967 dus niet naar de gemeente Heino of Wijhe overgegaan, maar (samen met onder meer Ittersum, dat ook onder de gemeente Zwollerkerspel viel) naar de gemeente Zwolle.

- De buurtschap Hoog-Zuthem heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De plaatsnaam Hoog-Zuthem wordt afwisselend met en zonder koppelteken tussen de 2 woorden geschreven. Een dergelijke plaatsnaam hoort taalkundig met koppelteken (zie 6.E onder de link). Ook lokale instellingen (zoals de camping en de kwekerij) spellen het zo. En ook wij houden deze spelling aan. De verwarring is ontstaan omdat buurdorp Laag-Zuthem door een foutje in het postcodeboek tegenwoordig in adresbestanden zonder koppelteken wordt geschreven (maar ook daar houden wij de spelling met koppelteken aan, omdat dat de vanouds en eigenlijk nog altijd correcte spelling is). Voor nadere toelichting zie Laag-Zuthem > Naam.

Oudere vermeldingen
Hoog-Zuthmen, ca. 1300 Suthem, ca. 1390 Zuythem, 1500 Zuijthem, 1583 Sutten, 1665 Suythem, 1867 Hoog Zuthem.

Naamsverklaring
Samenstelling van zuid 'zuidelijk gelegen' en heem 'woonplaats, woning', met de toevoeging hoog 'hooggelegen' ter onderscheiding van buurdorp Laag-Zuthem.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hoog-Zuthem ligt rond de wegen Hollewandsweg (het gedeelte van deze weg rond en Z van het kruispunt met de Kamerledenlaan), Hoog Zuthemerpad, Aalvangersweg en Wijheseweg (de N337; het (korte) gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Jan van Arkelweg en de tunnel bij de Aalvangersweg). De buurtschap ligt nabij de O oever van de rivier de IJssel en ligt direct Z van de stad Zwolle, direct ZO van de Zwolse wijk Ittersum, OZO van de stad Hattem, NO van het dorp Wapenveld, NNO van het dorp Windesheim, NW van het dorp Laag-Zuthem en ZW van het dorp Wijthmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hoog-Zuthem 14 huizen met 93 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Een rijksmonument in buurtschap Hoog-Zuthem zijn de hekpijlers van buitenplaats Bikkenrade (Hollewandsweg 40). Het zijn gemetselde vierkante bakstenen hekpijlers met geprofileerde natuurstenen dekplaten, bekroond door siervazen. Jaartalstenen 1842.

- Gemeentelijk monument Huize Zandhove in buurtschap Hoog-Zuthem (Hollewandsweg 17) bestond al in de 17e eeuw. Het huis is gelegen op een uitgestrekt landgoed, waarvan de parkaanleg nog herkenbaar is en waarvan ook enkele boerderijen deel uitmaakten. Alleen het centrale hoofdgebouw heeft de status van (gemeentelijk) monument. "Huize Zandhove (Hollekampsweg 17) is een huis met een bewogen geschiedenis. Oorspronkelijk gebouwd als een spijker. Dit is een oude benaming voor veelal een graanschuur, vaak gekoppeld aan bewoning. Aan het einde van de 17e eeuw verkeert dit spijker in een zeer slechte staat van onderhoud. Het stond in die tijd bekend als het Huis op ’t Zandt en had twee vuursteden. Deze vuursteden (open haarden of ovens) waren de basis voor belastingheffing. In 1702 wordt een gedeelte van het huis gekocht door predikant Scriverius. Zijn zoon laat het pand rond 1725 herbouwen. Deze zoon was cameraar van de stad Zwolle (een cameraar is een lid van het stadsbestuur, belast met het beheer en administratie van de stedelijke financiën; de cameraar legde daarover verantwoording af aan de Magistraat.) Vanaf begin 19e eeuw komt het huis voor onder de naam Zandhove.

Zandhove was van 1945-1958 in gebruik als noodsanatorium voor tbc-lijders. In 1954 is het landgoed aangekocht door de gemeente Zwolle. In 1958 wordt het doel van Zandhove het beheer en de exploitatie als centrum voor gerepatrieerde bejaarden en zieken uit het voormalig Nederlands Indië. Geleidelijk nam in de loop der jaren de vraag naar verpleegplaatsen voor bejaarden van Indische oorsprong af. Op begraafplaats Kranenburg is een monument Zandhove. Hier liggen de resten van Indische Nederlanders uit het voormalige verpleeghuis Zandhove. Omdat van velen van hen geen nabestaanden meer op zijn te sporen, is besloten dat de graven van ongeveer 275 bewoners geruimd konden worden. De resten zijn samengebracht in een gemeenschappelijk graf met daarop een monument. Het duurde nog tot 1980 voordat Zandhove in Hoog-Zuthem meer het karakter kreeg van een gewoon verpleeghuis. Inmiddels was men er overigens wel in geslaagd om het huis fors te verminken door het aanbouwen van een betonnen doos. Rond 1900 zijn enkele sequoia’s op het landgoed geplant. Twee hiervan staan er nog altijd. De oudste boom is dus inmiddels ca. 120 jaar en heeft een omtrek van 4.71 meter.

De plek waar landgoed Zandhove later zou ontstaan, lag in de middeleeuwen aan de zuidrand van de Zwolse Mars. Het was een vochtig gebied dat regelmatig overstroomd is geweest. Een deel van het zand dat daarbij is afgezet, is opgestoven tot duinen, die onder meer te vinden zijn op landgoed Zandhove. Samen met het oude bos van Zandhove vormen deze duinen natuurlijke elementen die deze plek in buutschap Hoog-Zuthem zijn opmerkelijke charme verlenen. In 1737 is het landgoed ruim 10 hectare groot. Zandhove breidt steeds verder uit, tot het in het begin van de 20e eeuw ongeveer 140 hectare telt. In de tweede helft van de 20e eeuw is het landgoed tot de huidige omvang teruggebracht. Ook boerderij De Oude Mars behoorde aanvankelijk tot het landgoed. In 2009 is hier begonnen met het uitgeven van 100 ruime kavels die ten westen en ten zuiden grenzen aan het huidige landgoed. De bedoeling is hier grote woningen te bouwen onder architectuur. Naast de naam De Oude Mars zullen ook straatnamen gebruikt worden die gelinkt zijn aan de namen van de bewoners van Zandhove. (geschreven door Zwollekenner Dick Hogenkamp, die samen met zijn vrouw Coleta een collectie van ruim 20.000 foto's over Zwolle vroeger en nu heeft opgebouwd, waar zij lezingen over houden en enkele publicaties over hebben uitgegeven)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Fietsknooppuntenroute vanuit binnenstad Zwolle door de Zwolse buurtschappen Oldeneel, Harculo, Hoog-Zuthem en Berkum-Veldhoek (26 km).

- Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. In 2007 doet ze in NRC verslag van een wandeling Hoog-Zuthem - Dalfsen.

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Rijvereniging en paardenclub RV en PC Rijden Is Kunst (RIK) is een gezellige rijvereniging waarbij elke dinsdag- en woensdagavond in kleine groepen op verschillende niveau's dressuur- en springles wordt gegeven. De lessen worden gegevens door fijne instructrices en er is veel afwisseling in de les. Er worden jaarlijks afwisselende activiteiten georganiseerd, zoals de clubkampioenschappen. Ook organiseren we met enige regelmaat een bosrit of doen we mee aan een cross. De accommodatie van onze vereniging ligt in buurtschap Hoog-Zuthem, direct ZO van Ittersum, aan de zuidrand van de kern Zwolle, en is gemakkelijk bereikbaar.

We kennen 4 soorten abonnementen. Een deel van de leden is lessend lid en kan hiermee het hele jaar deelnemen aan de lessen. De pony's lessen op de woensdagavond, de paarden lessen op de dinsdagavond. Deze lessen bestaan uit maximaal 6 leden per les. Er is ook een mogelijkheid om baklid te worden. Hiermee kun je gebruik maken van de rijbak op elk moment dat er geen les of andere activiteit wordt gegeven. Daarnaast kun je lid van onze vereniging worden voor een officiële startkaart van de KNHS. Wil je onze vereniging graag steunen en op de hoogte blijven van onze activiteiten zonder te rijden? Word dan RIK-abonnee.

Rijden is Kunst heeft twee fijne instructrices: Jannelies en Marleen. Beiden zijn in staat om jou als ruiter naar een hoger niveau te ondersteunen. Daarbij staat een respectvolle omgang met je pony of paard centraal. Ben je enthousiast geworden? Kom dan eens bij ons kijken op de dinsdagavond vanaf 19:30 uur, of op de woensdagavond vanaf 18.30 uur. Of boek 3 proeflessen om te zien of onze vereniging bij je past. Je bent van harte welkom!" De vereniging is opgericht in 1944 en heeft daarom in 2019 het 75-jarig bestaan gevierd. Onder de link vind je de toespraak van de voorzitter in dit kader en bijna 100 mooie foto's uit de geschiedenis van LR en PC Rijden Is Kunst (RIK) uit Hoog-Zuthem door de jaren heen.

- Zorg: - "Wonen op een prachtig landgoed in buurtschap Hoog-Zuthem aan de rand van Zwolle-Zuid? Dat kan bij Zandhove. We bieden kleinschalige, beschermde woonomgevingen voor mensen die op leeftijd zijn, een achtergrond in de psychiatrie hebben of kampen met bijvoorbeeld dementie of een niet-aangeboren hersenletsel. Ook beschikken we over acht luxe huurappartementen. In je achtertuin heb je hier een eigen bos met wel heel bijzondere buren. Er wonen verschillende boerderijdieren en er leven ijsvogels, boomklevers, reeën en vossen. Ook broeden er elk jaar een reigerkolonie en een buizerdechtpaar.

Wanneer je Zandhove in Hoog-Zuthem binnenstapt, waan je je in een hotel. Het gebouw heeft zowel van binnen als van buiten een chique uitstraling en de mensen zijn vriendelijk. Op de locatie vind je onder meer een restaurant, winkel, kapsalon, pedicurepraktijk en schoonheidsspecialist. Ook kun je een duo-fiets lenen, zwemmen in het zwembad of de beweegtuin bezoeken. Een uitstapje maken naar het winkelcentrum? Met de fiets of scootmobiel ben je er binnen vijf minuten. Bovendien stopt de stadsbus voor de deur. Zandhove is er voor jong en oud. We zien je niet als patiënt, maar als mens. Op basis daarvan bieden we passende zorg en organiseren we activiteiten waar je blij van wordt. Zo zetten we ons met elkaar in voor kwaliteit van leven. Elke dag opnieuw."

Reactie toevoegen