Koedijk

Plaats
Dorp
Alkmaar Langedijk
Noord-Holland

NH gemeente Koedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Koedijk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Koedijk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Koedijk

Terug naar boven

Status

- Koedijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, in grotendeels gemeente Alkmaar (Sinds 1-10-1972. Voorheen was het dorp een zelfstandige gemeente), deels gemeente Langedijk (dit deel ging per 1-10-1972 over naar gemeente Sint Pancras, in 1990 over naar gemeente Langedijk) (om beide delen van elkaar te kunnen onderscheiden, hebben ze aparte postcodes: 1831 en 1832).

- Een deel dat onder de gemeente Oudkarspel viel, is in 1907 aan de gemeente Koedijk toegevoegd.

- Koedijk ligt grotendeels in het noordwesten van de gemeente Alkmaar en is grotendeels in de bebouwing van de gelijknamige stad opgegaan. Desondanks wordt ook dit deel kennelijk nog als apart van de stad en als behorend tot het dorp beschouwd: er staan hier witte plaatsnaamborden met de naam van het dorp en dit deel wordt ook nog altijd als aparte plaats vermeld in het postcodeboek, met een eigen postcode en postale plaatsnaam.

- Wapen van de voormalige gemeente Koedijk.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Koedaik.

Oudere vermeldingen
1323 op den Coedyc, 1323 Coedyk, 1338 Coedyc, 1343 op den Coedijc, 1395-1396 Codijc, 1513 Koedijc.

Naamsverklaring
De nederzetting is genoemd naar de ligging aan de gelijknamige dijk. Het eerste deel is koe 'vrouwelijk rund', vergelijk Kalverdijk. Een verklaring met koog 'land aan water, buitendijks land' wordt door de oude vormen en de uitspraakvariant niet ondersteund.(1)

Terug naar boven

Ligging

Koedijk ligt NW van de stad Alkmaar en de dorpen Sint Pancras en Oudorp, O van het dorp Bergen, ZO van het dorp Schoorl, ZZO van het dorp Warmenhuizen, Z van het dorp Tuitjenhorn, ZW van de dorpen Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude en Oudkarspel en W van het dorp Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Koedijk 138 huizen met 717 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 116/631 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Huiswaard 4/16 en Zuidend onder Pancras 18/70. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ca. 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Koedijk."De vereniging stelt zich als doel om werkzaam te zijn tot bevordering van historisch onderzoek in het algemeen en historisch onderzoek in en over ons dorp in het bijzonder. De vereniging tracht de doelstelling te realiseren door: het stimuleren van en het leggen van contacten tussen onderzoekers; het naar buiten treden door middel van de media, alsmede door het organiseren van bijeenkomsten, het uitgeven van een verenigingsorgaan en het doen verschijnen van publicaties; het in bewaring geven of schenken van archivalia en collecties, eigendom van de vereniging, aan een der overheidsorganen die deelnemen aan het Regional Archief Alkmaar; het in overleg met de streekarchivaris verrichten van werkzaamheden op vrijwillige basis, onder meer resulterend in hulpmiddelen voor het historisch onderzoek.

Betreffende het bevorderen dat de leden van de vereniging zich met de bestudering van de geschiedenis van Koedijk bezig houden, vervult de vereniging een stimulerende rol, door onder meer: het aangeven van studieonderwerpen; het toegankelijk maken van literatuur; het zelf uitgeven van historisch materiaal; het met elkaar in contact brengen van leden met dezelfde interessegebieden via het verenigingsorgaan en werkgroepen. De vereniging kent de werkgroepen
Inventarisatie en Archief, Oude Foto’s, Evenementen, Restauratie, en Redactie verenigingsblad De Gouden Engel.

De vereniging verzorgt diverse uitgaven om zodoende het historisch besef en interesse in en over Koedijk te intensiveren, met name: studie-uitgaven, waar onder bronnenpublicaties op de website; populaire uitgaven, gericht op een breder publiek, in de vorm van boeken over diverse onderwerpen of een lustrumboek; het verenigingsblad ‘De Gouden Engel’, dat twee keer per jaar verschijnt. Het blad wordt gratis aan de leden verstrekt. Verder is het blad o.a. ter inzage in de plaatselijke openbare bibliotheek, en bij een aantal regionale historische verenigingen. De vereniging werkt samen met andere historische verenigingen en instellingen, in de regio en plaatselijk, wat als voordeel heeft dat gebruik kan worden gemaakt van elkaars ervaringen en bereikte resultaten. Er is een sterke band met Historische Vereniging Sint Pancras.

Verenigingsblad De Gouden Engel wordt samengesteld door en onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijke redactie. Gepubliceerd worden o.a. artikelen naar aanleiding van onderzoeksresultaten door de eigen werkgroepen of individuele leden, rapportages van historische onderzoeken die het plaatselijke belang raken, artikelen in de categorie ‘human interest’, en recensies van door derden uitgebrachte publicaties. De werkgroep Evenementen organiseert voor haar leden en geïnteresseerden gedurende het gehele jaar lezingen over diverse interessante onderwerpen aangaande de historie van het dorp en de regio. Hiervoor worden gastsprekers uitgenodigd. Het bijwonen van deze lezingen is kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage voor het bijwonen van een lezing wordt op prijs gesteld. De Historische Vereniging zoekt in de regio nadrukkelijk de publiciteit op. Dit doet ze o.a. door het verenigingsblad De Gouden Engel. Vanaf 2019 wordt dit blad in kleur uitgebracht. Tevens zijn er nauwe betrekkingen met het verenigingsblad de ‘Coedijcker Ban’. Medewerkers vanuit onze verenging publiceren hierin maandelijks wetenswaardigheden over Koedijk."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Daalmeer en Koedijk hebben 19 gemeentelijke monumenten (onder de gemeente Alkmaar).

- De Sluismolen is een in 1575 gebouwde poldermolen met een eikenhouten achtkant op lage voet. Op 17 november 2001 is de molen door brandstichting zeer zwaar beschadigd, maar hij is hersteld en in december 2002 weer in gebruik genomen. In de molen is een woning gebouwd. De Sluismolen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en is op afspraak te bezichtigen.

- Op initiatief van Stichting Johannes Bos is in juni 2009 een nieuwe monumentale stellingmolen, De Gouden Engel (Kanaaldijk 235/236), gereed gekomen. Daarmee is het oude dorpsbeeld in ere hersteld. Deze meelmolen werkt op windkracht en produceert meel dat in de molenwinkel samen met andere biologische producten wordt verkocht. Gelijktijdig met de molen is een molenschuur gebouwd in dezelfde karakteristieke stijl. Op de bovenverdieping van de molenschuur heeft de Historische Vereniging Koedijk een permanente tentoonstelling ingericht.

Ook de eerder gerestaureerde maalderij uit 1866 en de knechtswoning uit 1871 maken deel uit van het complex, alsmede een originele koolschuur (1894) die werd verplaatst. Je kunt de molen bekijken en genieten van het uitzicht vanaf de stelling. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de historie van het dorp. In de molenwinkel worden brood, diverse soorten meel en meelmixen en verse biologische producten verkocht. In de molenschuur kun je terecht voor koffie of thee met gebak, diverse lunchgerechten en diner.

- De Koedijkervlotbrug in het Z van Koedijk is de enige overgebleven houten vlotbrug in ons land. Verder is er nog een viertal pontonbruggen in het Noordhollands Kanaal, waarvan het principe hetzelfde is als bij de vlotbrug. - Artikel over de Koedijkervlotbrug. Sinds 2012 is er in het N van dit dorp ook de Rekervlotbrug. Beide bruggen zijn alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. - Volgens dit artikel is de Rekervlotbrug niet goed geconstrueerd, waardoor hij nogal bevattelijk is voor storingen.

- Gevelstenen in Koedijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Dijkloop (op een zondag begin april, sinds 2016) is een hardloopwedstrijd voor recreanten in elke leeftijdscategorie. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden; de Kidsruns (600 meter en 1,5 km), de 6 km en de kwart marathon. Het parcours voor de Kidsruns en de 6 km wordt uitgezet in Koedijk en voor de 10,5 km loop je naar recreatiegebied Geestmerambacht en weer terug naar het dorp. Een prachtig parcours over de dijk, door polder en natuurgebieden en met de start en finish in de gezellige dorpskern.

- "Jeugd Onder Leiding Koedijk, beter bekend als de JOL, is een timmerdorp tijdens de zomervakantie voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De kinderen mogen een week lang onder begeleiding hutten timmeren. Tevens worden er verschillende (spel)activiteiten georganiseerd. Per dag betalen de kinderen €0,50 om van 09.30-12.00 uur & 13.30- 15.30 uur te bouwen/timmeren en spelletjes te spelen. Sinds 2016 wordt de JOL geleid door Thijs Visser, Wouter Masteling en Lianne van Staten. Zonder vrijwilligers kunnen deze projectleiders echter niet. Ieder jaar zijn zij omringd door ongeveer 60 enthousiaste vrijwilligers. Na de opening worden ongeveer 250 kinderen ingeschreven. De kinderen kiezen vervolgens met hun vriendjes en vriendinnetjes een hut, waarna zij van start kunnen gaan met het timmeren.

Naast het timmeren kunnen de kinderen verschillende spelletjes doen, knutselen en dansen. De vrijwilligers zijn aanwezig om een oogje in het zeil te houden, te helpen en om er voor te zorgen dat de week goed verloopt. De JOL staat jaarlijks in het teken van een ander thema, wat tot uitdrukking komt in de aankleding van het terrein, de spelletjes en het rode draad, waarmee de kinderen gedurende de week punten kunnen verdienen. De JOL-week eindigt met een bonte avond op de vrijdag. Op de bonte avond kunnen de kinderen de hutten aan de ouders laten zien, is er een playbackshow, een loterij en de prijsuitreiking. De ultieme afsluiting begint nadat de hutten zijn afgebroken en het vreugdevuur wordt aangestoken."

- Gondelvaart Koedijk (3e zaterdag van augustus) is de grootste gondelvaart van Nederland. Aanschouw een waar spektakel op het water. Kale dekschuiten worden omgetoverd tot heuse toneelvoorstellingen. Een varende optocht trekt aan je voorbij over het Noordhollands Kanaal.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin De Jeugdhoek in Koedijk is een overzichtelijke gezellige speeltuin voor alle leeftijden. Diverse glijbanen, schommels, kabelbaan, zandbak, speelkasteel etc. Van april tot eind september elke dag geopend. Ma/di/do/vr van 15.00 tot 17.00 uur geopend en in het weekend en op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. In de vakanties zijn ze elke dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Ook is er een winkeltje waar je koffie/thee, frisdrank, limonade, snoepjes, chips en ijsjes kunt kopen. Tevens kun je er verjaarspartijtjes vieren. Ook geschikt voor schoolreisjes. Voor slechts € 19,50 per jaar heb je al een gezinsabonnement.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Koedijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Zandloper. - Sinds 1995 biedt Broer Konijn opvang aan kinderen in de leeftijd vanaf 10 weken tot ongeveer 12 jaar. Persoonlijk, flexibel, open, betrokken en veilig.

- Sport: - SV Koedijk is een zogeheten omnisportvereniging, oftewel een vereniging waar je verschillende sporten kunt beoefenen, namelijk veldvoetbal, zaalvoetbal, handbal, G-sport en Beachtennis. Bovendien kun je er van september t/m april elke 3e woensdag van de maand Keezen.

- Veiligheid: - Brandweer Alkmaar post Koedijk zoekt nieuwe vrijwilligers tussen de 18 en 40 jaar. Als vrijwilliger bij de brandweer maak je deel uit van een team. Samen met je collega’s blus je branden en red je mens en dier. Je oefent hier iedere week voor en krijgt een goede opleiding. En niet het minst belangrijk: je maakt deel uit van een gezellige vereniging.

Reactie toevoegen