Loon

Plaats
Dorp
Assen
Drenthe

loon_plaatsnaambord_kopie.jpg

Loon is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Assen.

Loon is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Assen.

Loon

Terug naar boven

Status

- Loon is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Assen.

- Het dorp profileert zich als 'De parel van Assen'.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Loon is een Loner.

Oudere vermeldingen
12e eeuw? Lon, 1298-1304 Loen, 1560 Loon, 1781 Loen.

Naamsverklaring
Datief meervoud van lo 'licht, open bos', met als betekenis '(nederzetting) bij, in het bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Loon ligt O van de stad Assen, ZZW van het dorp Taarlo, ZW van het dorp Gasteren en NW van het dorp Balloo. W van de dorpskern, en nog vallend binnen het dorpsgebied, loopt de spoorlijn Assen-Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Loon 20 huizen met 129 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 110 huizen met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loon heeft 2 rijksmonumenten, zijnde hunebed D15 en zijnde de boerderij op Markeweg 2.

- Loon heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Hunebed D15 ligt ten noorden van het dorpje Loon, aan het eind van de Heirweg. Het middelgrote hunebed ligt op de Looner Es, tussen het dorp en Taarlo, en is goed via de weg te bereiken. Het is het enige hunebed in Nederland dat zichtbaar is vanuit de trein (op de lijn Assen-Groningen).Het bijzondere van dit hunebed is dat het relatief compleet bewaard is gebleven: Er zijn nog 18 van de 23 kransstenen over. Daarnaast zijn alle 10 draag- en sluitstenen nog aanwezig en is de poort compleet met vier draagstenen en een deksteen. Vier van de vijf dekstenen liggen nog op het hunebed. Het hunebed is 9,6 meter lang en 3,6 meter breed.

- Het rijksmonumentale 19e-eeuwse boerderijcomplex op Markeweg 2 in Loon bestaat uit een boerderij met achterbaander, grote schuur en stookhok met varkenskot. Boerderij onder deels pannen deels rieten wolfdak met uilebord aan achterzijde; windveren, staafankers, eenvoudig geprofileerde gootlijst; onderkelderde uitkubbing; schuifvensters; getoogde baanderdeuren met wybertvensters, rechtgesloten staldeuren en vierkante en rechthoekige stalvensters. De grote schuur is deels uit steen deels uit hout opgetrokken en gedekt door een (thans gedeeltelijk met golfplaat belegd) rieten schilddak. Bakstenen stookhok met varkenskot onder pannengedekt zadeldak, deur, halfronde vensters met tracering, windveren, schoorsteen. Het erf is grotendeels nog met keitjes bestraat.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Op de Triathloon (1e zaterdag van april, in 2020 voor de 23e keer) krijg je als deelnemer: een mooi en uniek parcours; een door 100 vrijwilligers beveiligd parcours; beveiligde stalling voor je mountainbike; medische ondersteuning (EHBO’ers); uitleg over het instappen van de kano (voor de start); hulp bij het instappen van de kano; duikers in het kanaal, die ingezet kunnen worden in het geval van nood tijdens het kanoën; na de finish bananen en sportdrank; gebruik kleedgelegenheid/douche; tijdsregistratie; gezellig napraten in de kantine van v.v. LEO, waar ook de prijsuitreiking is; een mooie unieke herinnering."

- Zomerfeest (weekend begin juli).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het kleine dorp Loon ligt tegenwoordig vrijwel aan de rand van een grote Asser nieuwbouwwijk. Een kanaal en een spoorlijn hebben er anderhalve eeuw geleden voor gezorgd dat het dorp zichzelf kon blijven. De ligging op de rand van het beekdal van de Drentsche Aa zal het dorp hopelijk ook in de toekomst voor aantasting behoeden.

- Wandelroute Knapzakroute Loon-Taarlo (18 km, desgewenst te splitsen in twee delen van 10,5 en 8 km) loopt over de Looneresch naar Taarlo en langs de madelanden van het Taarlosche Diep en het Loonerdiep. Onderweg zul je het Smalbroekerloopje ontdekken, een juweeltje verstopt tussen het Ballooërveld en het Loonerdiep met snelstromend, kristalhelder water. Je vervolgt je wandeling over de hoge Ballooëresch, door het prachtige natuurgebied Kampsheide en langs de eerste meanders van het Loonerdiep. De route loopt langs twee hunebedden, enkele tientallen grafheuvels en prachtige oude boerderijen die door hun eigenaren worden gekoesterd.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Loon, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Loon.

- Nieuws: - De dorpskrant van Loon, het 'Loner Bladtie, veur en deur Loners' verschijnt 6x per jaar, in de 3e week van de maanden januari, maart, mei, juli, september en november. Het Loner Bladtie is ook online te lezen. Je moet je daarvoor wel registreren (een account aanmaken).

- Belangenorganisatie: - "Vereniging Dorpsbelangen Loon heeft tot doel het behartigen van de belangen van de inwoners in algemene zin. Zij doet dit vooral door contacten te onderhouden met instanties als de gemeente Assen, de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Drenthe, het Nationaal Beek-en Esdorpen Landschap en andere relevante organisaties. In voorkomende gevallen verzorgt de vereniging desgewenst de coördinatie tussen de andere Loner verenigingen. In zijn huidige vorm bestaat de vereniging sinds 1987. Enkele activiteiten uit het verleden zijn o.a.: aansluiting van het dorp op de riolering en het kabelnet; invoering van een eigen postcode en vermelding in de telefoongids; deelname aan “Dorp in het Groen”; uitgave Knapzakroute; opstelling en uitvoering van een leefbaarheidsplan; organisatie van de feestelijkheden rond het 700-jarig bestaan van het dorp; uitgave van het boek 'Loon deur de jaoren hen'; uitgave van het “Loner bladtie” en de dorpssite. Aarzel niet om in voorkomende gevallen contact te zoeken met een van de bestuursleden, het moet dan wel om een algemeen belang gaan. Of mail naar dorpsbelangen@esdorploon.nl."

- Sport: - "Het in 1932 opgerichte v.v. LEO is een bijzonder gewone voetbalclub. Voor onze leden en gasten willen we een leuk voetbalontmoetingspunt zijn. Sportief presteren staat daarbij hoog in ons vaandel. Alle leden, teams en vrijwilligers zijn bij v.v. LEO even belangrijk, van de kabouters tot en met LEO 1. We willen alle spelers goed begeleiden met deskundige, vaak zelf opgeleide trainers, scheidsrechters en leiders. De vele vrijwilligers die zorgen dat de club goed draait zijn onze trots. v.v. LEO wil haar jeugd een veilige omgeving bieden. Daarom passen we onze Respectregels toe, hebben we veel scheidsrechters opgeleid en vragen we van alle jeugdtrainers en leiders een Verklaring Omtrent Gedrag. Onze gasten heten we van harte welkom, we willen dat je het goed bij ons hebt. Mocht er iets mis gaan dan hopen we dat je dat meldt. En als het leuk was zien we je graag terug. Welkom bij v.v. LEO, de leukste club van Assen! Henrian Klok, voorzitter."

Reactie toevoegen