Lutten

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Lutten

Terug naar boven

Status

- Lutten is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen 't Haantje, Keiendorp, Lutterhartje (grotendeels), Oud-Lutten en een deel van de buurtschap Dedemsvaart Sluis 6-7.

- Sinds juli 2020 is er een mooie gezamenlijke vlag voor het dorp en de bijbehorende buurtschappen, ontworpen door Keiendorper Linda Mulder. Op de vlag staan als symbolen voor de respectievelijke kernen de watertoren van Lutten, het Olde Schooltie van Oud-Lutten en de keien van Keiendorp. De gekleurde strepen er omheen staan voor de gemeente Hardenberg.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lutten ligt ONO van de dorpen Dedemsvaart en Balkbrug, OZO van de dorpen Drogteropslagen en Linde, ZO van de dorpen Slagharen, Kerkenveld, Alteveer en Zuidwolde en de stad Hoogeveen, ZZO van de dorpen Hollandscheveld en Noordscheschut, ZZW van de dorpen Elim en Nieuwlande, ZW van de dorpen De Krim, Dalerpeel en Dalen, WZW van de stad Coevorden, WNW van de stad Gramsbergen, NW van de stad Hardenberg, NNW van het 'dorp in de stad' Heemse en het dorp Bergentheim, N van het dorp Mariënberg en NO van de stad Ommen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lutten 34 huizen met 236 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lutten heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Kerkgebouw Rehoboth (Anerweg Noord 70) dateert uit 1951 en is de opvolger van een kerkje uit 1901. Het was oorspronkelijk een Christelijke Gereformeerde Kerk. Door de vergrijzing heeft de CGK Lutten hier in 2009 haar laatste dienst gehouden en vervolgens een pand in Hardenberg gekocht. Het pand is sindsdien gehuurd en in 2015 gekocht door De Gereformeerde Kerk Bergentheim - Bruchterveld e.o. (hersteld), die hier dus sinds 2009 haar diensten houdt.

- Op 23 mei 1848 is aan Johann Bernhard (Berend) Minke, vervener te Avereest, toestemming verleend voor het bouwen van een windkorenmolen in Lutten aan de Dedemsvaart. In juli 1849 komt de molen, die in een hypothecaire akte uit die tijd wordt aangeduid als 'de koornmolen De Welkomst nabij het Jaaghuis', in bedrijf. Deze achtkante beltkorenmolen was niet alleen bereikbaar met paard en wagen, maar ook per boot vanuit de Dedemsvaart via de zg. Molenwijk. Op deze wijze kon men tot onder in de molen varen om de zakken graan af te leveren, die dan met een lier naar boven werden gehesen. In 1859 is de molen door bliksem afgebrand en herbouwd. In 1900 brandt de Welkom door onbekende oorzaak opnieuw af, waarna hij wordt herbouwd met materiaal afkomstig van een sloopmolen uit Staphorst. In 1928 wordt een ruwoliemotor geïnstalleerd voor het aandrijven van een maalstoel en jakobsladder. Tegenwoordig is er van Molen Welkom (Dedemsvaartseweg-Noord 124a) alleen nog een molenromp over, die als woning in gebruik is.

- De watertoren van Lutten (Dedemsvaartseweg 64a) is gebouwd in 1932. De toren heeft een hoogte van 49,2 meter en een waterreservoir met een inhoud van 578 m3. Het is een van de twee Nederlandse watertorens met een zadeldak. De andere watertoren met een zadeldak is de watertoren van Mijdrecht. Het is de hoogste als watertoren gebouwde toren van Overijssel. Alleen de watertoren van Steenwijk is hoger, maar deze is ingebouwd in een kerktoren. Het gebouw heeft een typische jaren dertig-stijl. De watertoren is herbestemd tot B&B.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2002 is er jaarlijks de Feestweek Lutten, in een feesttent op het evenemententerrein bij het dorpshuis. Ieder jaar zet de feestcommissie een gevarieërd programma in elkaar voor jong en ouder. De feestweek wordt gehouden rond Koningsdag en/of de meivakantie. Op de site vind je het programma, foto's en allerlei andere informatie over de Feestweek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Ben je op vakantie of een dagje uit in Overijssel dan is Vogel- en Pluimveepark De Lorkeershoeve in Lutten zeker een bezoekje waard. Hier staan de drie G's van Gastvrij, Gezellig, Genieten nog hoog in het vaandel. Op het park zijn exotische vogels te zien, waaronder ara's, grijze roodstaart papegaaien, een grote geelkuifkaketoe, oehoes, kookaburras, kroonkraanvogels, maar ook allerlei pluimveerassen zoals fazanten, sierduiven, raskippen, watervogels en nog veel meer. Daarbij is er op het park ook nog een 9-holes midgetgolfbaan en 7-holes biljartgolfbaan bij de entreeprijs inbegrepen. Met een beetje geluk begroeten de ara's en grijze roodstaartpapegaaien je met een vriendelijk hallo of maken ze een praatje, maakt de grote geelkuifkaketoe uit blijdschap een dansje, hoor je de schallende lach van de kookaburras of van de lachhoen, de ayam ketawa.

Tijdens je wandeling langs de vele volières loop je door mooi aangelegde tuinen en langs vijverpartijen. Er is een uilenburcht met oehoes en woestijnbuizerds, maar ook twee grote doorloopvolières waar je tussen de vogels door kunt wandelen. Nieuw sinds 2020 is de grote doorloopvolière met heel veel grasparkietjes. In het restaurant met snackbar of op het ruime terras kun je onder het genot van een vriendelijk geprijsd hapje of drankje genieten van het uitzicht op de grote vijver en de uilenburcht, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin en/of dierenweide. Door het aanleggen van verharde paden is het park goed toegankelijk voor invaliden en mindervaliden." Entreeprijs (een jaarabonnement is 2x de entreeprijs): 0 jaar gratis; 1-12 jaar 6 euro; 13 jaar en ouder 10 euro; verenigingen/groepen vanaf 20 personen 8 euro.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Lutten, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- MFC: - "MFC Dorpshuis Lutten is een multifunctioneel gebouw waar het uitstekend toeven is. De grote parkeerplaats en de uitnodigende hal leiden je een ruimte binnen die voor vele doeleinden is te gebruiken. Cursussen, vergaderingen, activiteiten voor alle leeftijden, kaarten enz. Het dorpshuis kan je op je wenken bedienen. Sinds de verbouwing in 2014-2015 heeft het dorpshuis 2 zalen, de Wildehave en de kleinere Bientien Over zaal. Bovendien kun je in de zomermaanden gebruik maken van een zonovergoten terras of op z'n Frans ontspannen op de jeu de boules baan. Ook voor klootschieten zijn de attributen aanwezig om een rondje tegen elkaar te spelen. Heb je nog meer buitenruimte nodig bijvoorbeeld voor een zeskamp? Geen probleem. Het grote evenemententerrein biedt hiervoor alle mogelijkheden."

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Fontein is in 2017 in een nieuw gebouw gevestigd. Een prachtig gebouw, dat naast de basisschool ook onderdak biedt aan de Bibliotheek en aan kinderopvang De Dassenburcht. De aangebouwde sportzaal geeft de verenigingen weer de mogelijkheden om te sporten in Lutten. Een multifunctioneel gebouw dus, een ontmoetingsplaats voor de Luttenaren, een aanwinst voor het dorp!

- "Kinderdagverblijf De Dassenburcht in Lutten heeft een prachtige eigen ruimte in het nieuwe gebouw van De Fontein. Middels een eigen ingang en gang kom je in onze groepsruimte. Hier komen dagelijks 16 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. We hebben een vast team van pedagogisch medewerkers met veel ervaring in de kinderopvang. De groep is ruim opgezet, met hoge tafels om te eten en te spelen. Een huishoek, bouwhoek, en leeshoek zijn er natuurlijk ook op deze groep. Middels kasten zijn er veilige speelhoeken gecreëerd voor de kleinsten en de wat groteren. Hierdoor kunnen dreumesen en peuters heerlijk spelen. Daarbij heeft de groep een aparte slaapkamer met 6 bedden en aparte verzorgingsruimte. Via een binnendeur komen we op het werkplein van de kleuters, waardoor we een mooie samenwerking hebben met de onderbouw van CBS de Fontein. Een voorbeeld is samen een voorleesdag waarbij peuters en kleuters samen in de kleuterklas voorgelezen werden en samen konden spelen. Hierdoor is de doorgaande lijn naar “de basisschool” enkel oversteken geworden. Immers we zijn al buren...

Een eigen plein gelegen aan de voorkant van onze ruimte maakt het geheel af. Zandbakken, een speelkeuken, een heerlijke lounge set en veel ruimte om op fietsjes en trekkers rond te rijden. Het plein is veilig omheind en een mooie groene haag zorgt dat we veilig kunnen spelen als de “grote” kinderen ook op het schoolplein zijn. De Buitenschoolse opvang heeft een eigen plek op een van de werkpleinen . Deze wordt dagelijks passend ingericht voor de doelgroep van 4 tot 12 jaar. Er is een bouwhoek een knutselruimte en ook kunnen ze lekker chillen. In overleg met de basisschool maken we ook gebruik van het schoolplein van de school en van de sporthal. In april 2019 is Speeltuin De Flierefluiters heropend, na een grote verbouwing en uitbreiding van de speeltuin met een heuse beweegtuin. Hier maken we met alle kinderen dankbaar gebruik van."

- Muziek: - "Gospelgroep Godiva bestaat uit 24 zangers en zangeressen die al ruim 18 jaar bij elkaar komen. We repeteren elke donderdagavond van 20.00-22.00 uur in de Rank te Lutten. Wij vinden het belangrijk dat de liederen die wij zingen voor iedereen verstaanbaar zijn. Daarom zingen wij het grootste deel van ons repertoire in het Nederlands. Af en toe zingen wij een Engelstalig lied. Sinds 2012 zingen we onder leiding van Trijntje Botter. Zij begeleidt ons tevens op het keyboard. Godiva betekent: ‘God’s gave’. Wij zien het als een gave gekregen van God, om te mogen en kunnen zingen tot eer van Zijn Naam. Het repertoire bestaat uit Nederlandstalige Gospels, ballads en Opwekking en up-tempo gospels, soms Engelstalig. U kunt ons ook boeken voor een 75 minuten durend programma bestaande uit een Paasmusical. Het Paasverhaal wordt afgewisseld met dialogen en paasliederen. Ook kunnen we een hele dienst verzorgen met als thema: "Wat is geluk?""

- Sport: - Voetbalvereniging SC Lutten is opgericht in 1959. De vereniging komt uit met vier seniorenteams een gecombineerd damesteam met EMMS Slagharen en een zaalvoetbalteam in de KNVB competitie district Oost. Bij de jeugd is er eveneens een samenwerkingsverband met EMMS Slagharen genaamd JCLE. Deze samenwerking verloopt al meer dan 15 jaar succesvol.

Reactie toevoegen