Lutten

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Lutten

Terug naar boven

Status

- Lutten is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen 't Haantje, Keiendorp, Lutterhartje (grotendeels), Oud Lutten en een deel van de buurtschap Dedemsvaart Sluis 6-7.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lutten ligt ONO van de dorpen Dedemsvaart en Balkbrug, OZO van de dorpen Drogteropslagen en Linde, ZO van de dorpen Slagharen, Kerkenveld, Alteveer en Zuidwolde en de stad Hoogeveen, ZZO van de dorpen Hollandscheveld en Noordscheschut, ZZW van de dorpen Elim en Nieuwlande, ZW van de dorpen De Krim, Dalerpeel en Dalen, WZW van de stad Coevorden, WNW van de stad Gramsbergen, NW van de stad Hardenberg, NNW van het 'dorp in de stad' Heemse en het dorp Bergentheim, N van het dorp Mariënberg en NO van de stad Ommen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lutten 34 huizen met 236 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lutten heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Kerkgebouw Rehoboth (Anerweg Noord 70) dateert uit 1951 en is de opvolger van een kerkje uit 1901. Het was oorspronkelijk een Christelijke Gereformeerde Kerk. Door de vergrijzing heeft de CGK Lutten hier in 2009 haar laatste dienst gehouden en vervolgens een pand in Hardenberg gekocht. Het pand is sindsdien gehuurd en in 2015 gekocht door De Gereformeerde Kerk Bergentheim - Bruchterveld e.o. (hersteld), die hier dus sinds 2009 haar diensten houdt.

- Op 23 mei 1848 is aan Johann Bernhard (Berend) Minke, vervener te Avereest, toestemming verleend voor het bouwen van een windkorenmolen in Lutten aan de Dedemsvaart. In juli 1849 komt de molen, die in een hypothecaire akte uit die tijd wordt aangeduid als 'de koornmolen De Welkomst nabij het Jaaghuis', in bedrijf. Deze achtkante beltkorenmolen was niet alleen bereikbaar met paard en wagen, maar ook per boot vanuit de Dedemsvaart via de zg. Molenwijk. Op deze wijze kon men tot onder in de molen varen om de zakken graan af te leveren, die dan met een lier naar boven werden gehesen. In 1859 is de molen door bliksem afgebrand en herbouwd. In 1900 brandt de Welkom door onbekende oorzaak opnieuw af, waarna hij wordt herbouwd met materiaal afkomstig van een sloopmolen uit Staphorst. In 1928 wordt een ruwoliemotor geïnstalleerd voor het aandrijven van een maalstoel en jakobsladder. Tegenwoordig is er van Molen Welkom (Dedemsvaartseweg-Noord 124a) alleen nog een molenromp over, die als woning in gebruik is.

- De watertoren van Lutten (Dedemsvaartseweg 64a) is gebouwd in 1932. De toren heeft een hoogte van 49,2 meter en een waterreservoir met een inhoud van 578 m3. Het is een van de twee Nederlandse watertorens met een zadeldak. De andere watertoren met een zadeldak is de watertoren van Mijdrecht. Het is de hoogste als watertoren gebouwde toren van Overijssel. Alleen de watertoren van Steenwijk is hoger, maar deze is ingebouwd in een kerktoren. Het gebouw heeft een typische jaren dertig-stijl. De watertoren is herbestemd tot B&B.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2002 is er jaarlijks de Feestweek Lutten, in een feesttent op het evenemententerrein bij het dorpshuis. Ieder jaar zet de feestcommissie een gevarieërd programma in elkaar voor jong en ouder. De feestweek wordt gehouden rond Koningsdag en/of de meivakantie. Op de site vind je het programma, foto's en allerlei andere informatie over de Feestweek.

Terug naar boven

Links

- MFC: - "MFC Dorpshuis Lutten is een multifunctioneel gebouw waar het uitstekend toeven is. De grote parkeerplaats en de uitnodigende hal leiden je een ruimte binnen die voor vele doeleinden is te gebruiken. Cursussen, vergaderingen, activiteiten voor alle leeftijden, kaarten enz. Het dorpshuis kan je op je wenken bedienen. Sinds de verbouwing in 2014-2015 heeft het dorpshuis 2 zalen, de Wildehave en de kleinere Bientien Over zaal. Bovendien kun je in de zomermaanden gebruik maken van een zonovergoten terras of op z'n Frans ontspannen op de jeu de boules baan. Ook voor klootschieten zijn de attributen aanwezig om een rondje tegen elkaar te spelen. Heb je nog meer buitenruimte nodig bijvoorbeeld voor een zeskamp? Geen probleem. Het grote evenemententerrein biedt hiervoor alle mogelijkheden."

- Onderwijs: - Basisschool De Fontein is sinds 2017 in een nieuw gebouw gevestigd.

- Sport: - Voetbalvereniging SC Lutten is opgericht in 1959. De vereniging komt uit met vier seniorenteams een gecombineerd damesteam met EMMS Slagharen en een zaalvoetbalteam in de KNVB competitie district Oost. Bij de jeugd is er eveneens een samenwerkingsverband met EMMS Slagharen genaamd JCLE. Deze samenwerking verloopt al meer dan 15 jaar succesvol.

Reactie toevoegen