Rekken

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Rekken

Terug naar boven

Status

- Rekken is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Eibergen.

- Onder het dorp Rekken vallen ook de buurtschappen 't Kip en Oldenkotte (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
13e eeuw Reke, 1364 Rekene, 1381-1383 Rekene, 1655 Recken, 1899 Rekken.

Naamsverklaring
Betekent misschien het Middelnederlandse reke 'rij, bij voorbeeld een rij bomen, strook land'. Bij de verdeling van Mastenbroek in 1364 wordt een stuk land de Reken genoemd. Het is een randstreep ten noordoosten van Grafhorst.(1)

Terug naar boven

Ligging

Rekken ligt in het uiterste NO van dit deel van Gelderland en grenst in het O aan Duitsland, in het N aan de provincie Overijssel (kern Haaksbergen) en in het W aan Eibergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Rekken 125 huizen met 894 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Rekken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De voormalige kliniek Oldenkotte te Rekken (Kienvenneweg 18) is in gebruik geweest ten behoeve van de forensische psychiatrie, in de volksmond beter bekend als TBS-kliniek. De huisvesting van de patiënten en de ruimten voor behandeling bevinden zich op de 1e verdieping. Op de begane grond bevinden zich onder andere kantoren, behandelruimten, werkplaatsen, het zwembad en een sporthal. In de hoogtijdagen werden maximaal 140 patiënten verzorgd. Rond 2011 is het gebouw volledig gemoderniseerd, waardoor het complex nog altijd in een goede staat van onderhoud verkeert. In tegenstelling tot een reguliere gevangenis is het gebouw zeer ruim van opzet en daardoor na enige aanpassing snel geschikt te maken voor diverse alternatieve functies. Na de sluiting zijn enkele voormalige dienstwoningen gesloopt en is het justitieel hekwerk verwijderd.

In nauw overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Berkelland heeft Rijksbouwmeester Floris Alkemade in september 2019 voorgesteld om bij de voormalige TBS-kliniek Oldenkotte in Rekken ruimte te bieden aan een unieke ontwikkeling: ‘Het huis van de natuur’. Alkemade: ‘Als voormalige TBS-kliniek is het gebouw zo specifiek voor die functie gebouwd dat het eigenlijk niet voor andere doeleinden geschikt is, zeker niet in een regio die op dit moment zo nadrukkelijk met krimp te maken heeft. Sloop van het complex zou daarom de meest voor de hand liggende stap zijn. Maar we willen de streek niet met lege handen en een 'uitgegumde plek' achterlaten. We stellen daarom voor om het gebouw na hergebruik van bruikbare materialen gecontroleerd terug te geven aan de natuur. Hierdoor kan een bijzondere plek van schoonheid en verwondering ontstaan, waar de kracht van de natuur op fascinerende wijze kan worden beleefd. Aantrekkelijk niet alleen voor de bewoners van de streek zelf maar ook voor bezoekers ver daar buiten.’

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt geïnteresseerden de kans om de voormalige TBS-kliniek in Rekken te kopen en te transformeren tot een zogeheten ‘Huis van de natuur’. Er wordt ingezet op ‘verval als ontwikkelkans’ waarbij het gebouw wordt teruggeven aan de natuur. De nadruk ligt daarnaast op cultuur en recreatie. Het ‘Huis van de natuur’ kan vanwege deze unieke transformatie een impuls geven aan de regio. Het hoofdgebouw zal grotendeels - na een proces van demontage van herbruikbare materialen - langzaam maar zeker door het landschap worden overgenomen, waardoor bijzondere natuurontwikkeling ontstaat. Bijgebouwen kunnen een (tijdelijke) herbestemming krijgen voor zover de nieuwe functies ten dienste staan van dit ‘Huis van de natuur’. Het bestaande object wordt opgenomen in een parkachtig landschap dat voor publiek toegankelijk is en gebruikt kan worden voor culturele en recreatieve doeleinden. Het hele gebied is circa 15 hectare groot. Het Rijksvastgoedbedrijf zal via een nog op te starten markconsultatie aftasten of hiervoor een nieuwe eigenaar of een combinatie van partijen kan worden gevonden. Een transformatie waarbij een gebouw wordt teruggeven aan de natuur vond, voor zover bekend, nog niet eerder in Nederland plaats. Voor het Rijksvastgoedbedrijf is dit een uniek experiment. Nadere informatie is te vinden op Biedboek.nl. (bron: Rijksvastgoedbedrijf, september 2019)

- Rond 1900 ontstaan in Rekken de Rekkense Inrichtingen, bedoeld voor 'ter beschikking van de regering gestelde' mannen die hier het veen moeten ontginnen. De komende jaren wordt een deel van de erfenis van de Rekkense Inrichtingen afgebroken en krijgen de percelen de bestemming 'agrarisch met landschapswaarde'. Gesloopt worden D'n Angank, het stafgebouw aan de Dr. Slotlaan, zowel sporthal als verblijfsgebouw De Wakel, 't Heem en Time-Out.

Rentray, opvolger van de Rekkense Inrichtingen en de Van Ouwenallervereniging, concentreert zich op nieuwbouw aan de oostkant van de Panovenweg. De oudste gebouwen, waarin de Hilversumse architect C. de Groot Jugendstil-elementen combineerde met 'Japanse' kenmerken, blijven gespaard. Zij krijgen een woonbestemming, c.q. de bestemming wonen en werken. Een aantal De Groot-panden is al langer geleden als woning verkocht, net als kleinere modernere dienstwoningen van de inrichtingen. 'Nieuwe' woningen worden onder meer Op den Berg, De Haar, Reintskamp en De Brem. Ook het gebouw van Techno Zorg aan de Van Ouwenallerlaan kan worden omgevormd in woningen met ruimte voor kleinschalige bedrijfjes. (2010)

- Dorpsplan Rekken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rekken heeft 11 rijksmonumenten.

- Rekken heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk H. H. Martelaren van Gorcum valt tegenwoordig onder de regionale St. Paulusparochie.

- De Piepermolen staat in buurtschap 't Kip en wordt daarom aldaar beschreven.

- Begraafplaats Rustoord.

- Gevelstenen in Rekken.

- Museum De Sfeer van Weleer. In een oude boerenschuur brengt een aantal taferelen je terug in grootmoeders tijd: de boerenkeuken is ingericht met veel gebruiksvoorwerpen. In het washok wordt aan de hand van de mangel, zeep- en strijkattributen duidelijk gemaakt wat het schoonhouden van linnengoed behelsde. Niet alleen van de boerendracht rond 1910, met knipmutsen, doopmutsjes en doopkleding, maar ook van de chiquere 'stadse' mode uit die tijd kun je een indruk krijgen. Daarnaast is er een kinderkamer uit de jaren vijftig, met schoolattributen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Zwemvierdaagse (juli).

- In de laatste week van augustus viert het dorp zijn jaarlijkse Volksfeest. Dan gaan ze 3 dagen helemaal uit hun bol. Voor alle Rekkenaren, ex-Rekkenaren en Rekken-fans is er feest met kermis, muziek, volksspelen en bloemen, want op woensdag en donderdag is er namelijk het kleurrijke Bloemencorso.

- Sinterklaas.

- De jaarlijkse Kerstmarkt (op de 2e zondag in december, vanaf 11 uur) wordt georganiseerd door muziekvereniging Crescendo. Met een grote verwarmde tent en vele sfeervolle kraampjes. Er zijn ook kersttakken, kerstbakjes en kerstbomen te koop, waarbij je kunt kiezen uit 3 hoogtes. Er is de hele dag live muziek. Er loopt een echte schaapskudde rond en er is een levende kerststal aanwezig. De kerk is de hele dag geopend. En voor de kinderen is er veel vermaak. Verdien mooie prijzen met de kerstlotenactie. Te winnen zijn o.a. een televisie, heerlijke vleesschotels en een smakelijk banket. Vanaf 9 uur kun je deelnemen aan een wandeltocht, waarbij je kunt kiezen uit de afstanden 3, 9, 15 en 20 km.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Als onderdeel van o.a.wandelroute Rondje Rekken is in 2017 een zelfbedienings-kabelveerpont over de Berkel gerealiseerd, O van het dorp, tussen de Den Borgweg N van de rivier en de Huttendijk Z ervan. Tubantia-verslaggever Peter Zandee heeft het pontje uitgeprobeerd. Onder de link kun je zijn filmpje bekijken, waarmee hij toelicht hoe het pontje werkt. Het veer, dat 100.000 euro heeft gekost, 'veert mee' met de stand van de Berkel. Zelfs als de rest van de omgeving onder water zou staan, ligt het veer nog op zijn plaats. Consequentie is wel dat je nu nogal omlaag moet op het plankier, om op het veer te komen. Het geheel heeft vooral aan de noordkant van de rivier een hoog 'fiets 'm erin-gehalte'. Om dat laatste te voorkomen, staan er paaltjes voor de entree. De palen moeten voorkomen dat ook fietsen, rollators, buggy's en ander rollend materieel mee kan aan boord van het nieuwe trekveer. (bron o.a.: Tubantia)

- "Een aangename sensatie. Dat is wat je ervaart als je je op een warme zomerdag in het water van Natuurbad Rekken laat zakken. Het koele, licht groenige water doet het lichaam even tintelen alvorens de voeten de zanderige bodem raken. Dit is zoals een natuurbad moet zijn. Zoals je eigenlijk wenst dat ieder zwembad is: fris, koel water boven een zachte ondergrond, in een bassin omzoomd door kortgeschoren grasstroken en fijnkorrelige zandstranden met als achtergrond het donkergroen van torenhoge bomen. Doordat er geen chloor in het water zit, heb je na het zwemmen geen last van droge haren of een schrale huid en geen chloorluchtjes in je badkleding."

Aldus de site van het zwembad. Bijzonder is namelijk dat ze in Rekken, naast een zandfilter in de bodem van het bad, een helofytenfilter gebruiken voor de zuivering van het zwemwater. Dit is een veld van rietplanten die met hun wortels het water zuiveren. De wortels halen stikstof en fosfaat uit het water. Op deze manier worden de voedingsstoffen voor algen en bacteriën verwijderd. Het water is afkomstig van een eigen bron op 37 meter diepte.

Het natuurbad ligt verscholen in de bossen aan de rand van Rekken, waardoor je er geen last hebt van de wind en voor wie dat wil zijn er voldoende schaduwplekken. Door de verschillende dieptes (0,20 tot 3,80 meter) is het bad geschikt voor alle leeftijden. Zeker de allerkleinsten kunnen eindeloos en veilig spelen met zand en water. Voorzieningen: Ligweide; Koude en warme douches; Kinderstrand; Water-klieder-speeltoestel; Glijbaantje; Duikplank; Loopmat; Waterpologoal; Diverse matten, speel- en drijfdingen voor in het water; Tafeltennistafel; Voetbalveld; Tennis- / badminton- / volleybalveldje; Speeltuin; Winkeltje; Barbecue.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rekken, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie met heel veel oude foto's en ansichtkaarten van Rekken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Rekken.

- Belangenorganisatie: - Belangenvereniging Rekken.

- Dorpshuis: - Dorpshuis / kerkelijk centrum Den Hof. In 2018 is men in Den Hof gestart met het maandelijkse Eetcafé Rekken, iedere 1e dinsdag van de maand. Het is een groot succes. Doorgaans is het - met ca. 40 deelnemers - volgeboekt. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Alie Sieben, tel. 0545-431656, e-mail aliesieben@hotmail.com. De kosten zijn 7,50 euro. Iedereen die zich met het dorp verbonden voelt, is welkom: dus ook oud-Rekkenaren of zij die overwegen er naartoe te verhuizen. Hier vind je een mooie recensie van het eetcafé van september 2019.

- In parochiehuis Los Hoes komen maandelijks een ouderenvereniging en vrouwenvereniging bijeen. De ruimte is ook te huur voor feestjes.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Berkel is de dorpsschool van Rekken. Het is een openbare school. "Dat betekent dat de school algemeen toegankelijk is en voor ieder kind bereikbaar en beschikbaar is. Elke ouder kan zijn of haar kind op een openbare school onderwijs laten verzorgen ongeacht godsdienst of levensbeschouwing. Openbaar onderwijs betekent ook betrokkenheid, openheid en transparantie van en voor alle belanghebbenden. Onze kinderen moeten respect op kunnen brengen voor waarden en normen van anderen, die zich onderscheiden in kleur, status, handicap, cultuur of geloof.

Wij zijn alert op discriminatie en pesten en werken vooral aan het voorkomen ervan. En als het toch gebeurt, grijpen we direct in. Onze school is steeds in ontwikkeling, past moderne onderwijskundige ideeën toe en heeft grote zorg voor alle kinderen. Met ons onderwijs willen we de voortdurende ontwikkeling van eigen mogelijkheden van de kinderen begeleiden." Aldus de site van de school. De school beschikt over een mooie collectie lees-, informatieve en dyslexieboeken op verschillende niveaus. Deze boeken staan in de daarvoor ingerichte Dorpsböke, die door enthousiaste vrijwilligers draaiende wordt gehouden.

- Oqido Kinderopvang is een stichting die verschillende vormen van kinderopvang biedt op locaties in Eibergen en Rekken, aan kinderen in de leeftijd van 8 weken tot einde basisschool. De mogelijkheden van opvang zijn: opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar; peutergroepen voor kinderen van 2 tot 4 jaar waar ontwikkelingsgerichte activiteiten aangeboden worden; buitenschoolse opvang (ook voor continurooster en vakantieopvang); gastouderopvang.

- Lezen: - Door het stoppen van de bibliotheekbus is er sinds september 2012 dorpsbibliotheek de Dorpsböke in Den Hof aan de Lindevoort 14 te Rekken. Daar staat een mooie collectie van meer dan 2500 boeken voor zowel jeugd als volwassen. Deze zijn door inwoners bijeengebracht. Ook verzorgen zij een collectie van 400 boeken van de Dorpsböke op Basisschool De Berkel.

- Muziek: - Muziekvereniging Crescendo omvat een harmonieorkest, een jeugdorkest, een mini/majorette peloton en een drumband. Ze organiseren concerten, geven serenades en nemen deel aan concoursen. Ze leveren hun muzikale bijdrage aan veel plaatselijke activiteiten en zijn hierdoor zeer met Rekken verweven. Bij het 100-jarig bestaan in 2013 is een boek verschenen over de geschiedenis van de vereniging.

- Sport: - RV en PC de Molenruiters Rekken is sinds 1968 een vereniging voor paardensport. In 2009 zijn de ponygroepen erbij gekomen. Elke woensdagavond rijden de ponyruiters. Op donderdagavond wordt er les gegeven aan de paardengroepen. Om de week wordt er springles dan wel dressuurles gegeven.

- Overige verenigingen: - Folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers voert dansen van rond 1900 uit in bijpassende klederdracht.

- Zorg: - Biologisch-Dynamische zorgboerderij De Dennenkamp.

- "Zorgboerderij Het Haaksbergerveen ligt nabij het prachtige natuurgebied Haaksbergerveen, NO van Rekken, en straalt rust en geborgenheid uit. In het weiland loopt kleinvee zoals dwerggeitjes, schapen, ezels, kippen en konijnen en twee poezen. We respecteren de natuur en verbouwen onze groentes en fruit biologisch: een boomgaard met hoogstamfruit, bessenstruiken en ander zacht fruit. Wij genieten enorm van deze plek, en willen dat graag met anderen delen. We ervaren de rust en de genezing die van deze plek uitgaat, we zijn een klein onderdeel van het grote geheel." Wie kunnen bij hen terecht?: kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, leerlingen uit het speciaal onderwijs, jeugdigen via Jeugdzorg e.d., en kinderen met een lichamelijke handicap.

- Openbaar vervoer: - Buurtbus 199 rijdt tussen Eibergen, Rekken en Haaksbergen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rekken Lindevoort.

Reactie toevoegen