Retersbeek

Plaats
Buurtschap
Voerendaal
Heuvelland Parkstad
Limburg

retersbeek_kasteel_rivieren_1.jpg

Retersbeek, Kasteel Rivieren

Retersbeek, Kasteel Rivieren

retersbeek_kasteel_rivieren_3.jpg

Retersbeek, Kasteel Rivieren

Retersbeek, Kasteel Rivieren

retersbeek_kasteel_rivieren_4.jpg

Retersbeek, Kasteel Rivieren

Retersbeek, Kasteel Rivieren

Retersbeek

Terug naar boven

Status

- Retersbeek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Voerendaal. T/m 1981 gemeente Klimmen.

- De buurtschap Retersbeek heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een eigen bebouwde kom (met 30 km-zone) maar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Klimmen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Gerieësjbrich.

Oudere vermeldingen
1287 Ritersbeke, 1288 Retersbecke, 1288 Reytersbeke, 1293 Rytersbeke, 1335 Rittersbecke, 1370 Rietersbeke, 1803-1820 Retersbeck, 1845 Retersbeek.

Naamsverklaring
Samenstelling van de persoonsnaam Reter (1148 'filio Reteri') en beek 'natuurlijke waterloop'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NW van het dorp Voerendaal, rond de Retersbekerweg. De Retersbeek stroomt Z parallel langs de buurtschap. De buurtschap ligt verder N van de A79, NO van het dorp Klimmen, O van het dorp Hulsberg, ZO van de dorpen Wijnandsrade en Nuth, ZW van het 'dorp in de stad' Hoensbroek en W van de A76 en de stad Heerlen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Retersbeek 38 huizen met 205 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 70 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Retersbeek heeft 17 rijksmonumenten, waarvan er 10 betrekking hebben op Kasteel Rivieren.

- Huize Retersbeek, Kasteel Klimmender Huuske of Gen Huuske (Putweg 45) is een omgracht herenhuis, door een brug verbonden met de U-vormige hoeve.

- Kasteel Rivieren (Retersbekerweg 88) wordt al vermeld in 1364, toen het werd gesticht door Catharina van Rivieren, priores van klooster Sint Gerlach te Houthem. De oorspronkelijke functie van het gebouw was een klooster. Het huidige kasteel stamt uit begin 18e eeuw. Kasteel Rivieren kwam door huwelijk in 1910 van Hedwig Thekla Laura Freiin von Brewer genannt von Fürth, vrouwe van Rivieren (1885-1965) met Oscar Jean Baptiste Réné Joseph Marie graaf de Marchant et d’Ansembourg (1882-1961) in het bezit van de familie De Marchant et d'Ansembourg en is dat nog altijd. Het heeft de juridische status van een landgoed. Een eerste brug over een gracht leidt naar de U-vormige kasteelhoeve. Het kasteel zelf ligt wat terzijde hiervan. De hoeve wordt voor agrarische doeleinden gebruikt. Het terrein is toegankelijk voor publiek. Zo zijn er bij het kasteel forellenvijvers, waarin gevist kan worden. Regelmatig worden in het kasteel exposities georganiseerd. Een wandeling over het landgoed, waar Galloway-runderen de natuur rondom het kasteel onderhouden, is mogelijk.(2) Het kasteel ligt aan de oevers van drie riviertjes: de Geleenbeek, de Leuperbeek en de Retersbeek.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Retersbeek heeft blijkens de link op Facebook alleen een persoonlijke profiel-pagina, waar je 'vriend' van moet worden om berichten te kunnen zien en erop te kunnen reageren (wij vermoeden althans dat er na 2012 allicht nog wel gepost zal zijn, maar dat je dat alleen kunt zien als je 'vriend' bent).

Reactie toevoegen