Uithuizermeeden

Plaats
Dorp
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

uithuizermeeden_hervormde_kerk_kopie.jpg

De kerktoren van Uithuizermeeden is al van verre als zodanig herkenbaar, zowel door zijn bijzondere vormen als kleuren. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

De kerktoren van Uithuizermeeden is al van verre als zodanig herkenbaar, zowel door zijn bijzondere vormen als kleuren. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

gemeente_uithuizermeeden_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Uithuizermeeden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Uithuizermeeden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Uithuizermeeden

Terug naar boven

Status

- Uithuizermeeden is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978. In 1979 over naar gemeente Hefshuizen, in 1990 over naar gemeente Eemsmond, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Wapen van de voormalige gemeente Uithuizermeeden.

- Onder het dorp Uithuizermeeden vallen ook de buurtschappen Hefswal en Heuvelderij en een deel van de buurtschap Valom.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Meij of Mij.

Oudere vermeldingen
1354 kopie Uthusum... in Pratis ejusdem, 1388 zegel VVthVSER MEDVM, 1528 tho wthuijsen vnde meden, 1531 toe Vythusen en den Meeden, 1579 Meden, 1590 Uuythuysermeden, ca. 1660 Mieden, 1781 de Meeden, 1794 Meden of Uithuister-Meden, 1840 Uithuistermeeden.

Naamsverklaring
Datief meervoud van het Oudfriese mede = made 'hooiland', gelegen bij Uithuizen. Kerkelijk en burgerlijk al sinds de 14e eeuw van Uithuizen gescheiden.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Uithuizermeeden grenst in het W aan het dorp Uithuizen, aan de Waddenzee, aan de rivier de Eems en mogelijk aan Duitsland (de Nederlands-Duitse grens is hier niet definitief vastgesteld), in het NO ook aan de Eems en mogelijk ook aan Duitsland, in het O ook weer aan de Eems, ook weer mogelijk aan Duitsland, aan de haven en het bedrijventerrein Eemshaven en aan het dorp Roodeschool en in het Z aan de dorpen Oosternieland en Oldenzijl, en ligt verder O van de dorpen 't Lage van de Weg en Usquert, ZO van de Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat, Z van het Duitse Waddeneiland Borkum, WNW van de dorpen Spijk en Bierum, NW van de dorpen Zijldijk, 't Zandt, Godlinze en Losdorp en de steden Appingedam en Delfzijl, N van het dorp Loppersum, NNO van het dorp Garsthuizen en NO van de dorpen Zandeweer, Eppenhuizen, Kantens en Middelstum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Uithuizermeeden 482 huizen met 2.779 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp, met de delen Uithuistermeeden-Binnendijks en Uithuistermeeden-Buitendijks (of Oosteinde), 404/2.202 en de dorpen Ooster-Nieland 41/308 en Oldenzijl 37/269. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uithuizermeeden heeft 17 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) Mariakerk dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw en is nadien verder uitgebreid. De zowel qua vormgeving als qua kleuren bijzondere en opvallende toren dateert uit 1717 en is ontworpen door schrijnwerker Allert Meijer. - Grafmonumenten in de Hervormde kerk, in tekst en beeld.

- In Museum Het Behouden Blik, naar eigen zeggen het kleinste museum van Noord-Nederland, tref je een uitgebreide verzameling blikken en curiosa van bekende merken als De Gruyter, Douwe Egberts, Van Nelle, Van Houten, Broekema, Verkade, Niemeijer, Tiktak en veel meer, aan de hand waarvan een blik wordt geworpen in de keuken van de Nederlandse samenleving. Laat je verrassen door de blik van herkenning en kijk mee hoe onze samenleving is veranderd, of juist niet. Het museum is het hele jaar door geopend op donderdagen van 10.00-17.00 uur. Alle andere dagen van de week zijn ze op afspraak geopend voor individueel bezoek of groepsbezoek.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Sportieve Recreatie Uithuizermeeden en Roodeschool organiseert door het jaar heen diverse actviteiten op het gebied van sport, fietsen, wandelen e.d.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Uithuizermeeden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Uithuizermeeden.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Sterren. - Dr. R.J. Damschool. - Daltonschool De Noordkaap. - "In oktober 2018 heeft Kids2b een nieuwe vestiging geopend voor peuteropvang, dagopvang en buitenschoolse opvang in Uithuizermeeden: Het Schathuis (Hoofdstraat 1, in de voormalige huishoudschool). Op deze locatie is alle ruimte om de speerpunten van Kids2b aandacht te geven: voeding en beweging, buiten zijn en taal. Tuinieren in de eigen moestuin, samen koken, veel spelen en ontdekken in de mooie natuur rondom het pand en de Rensumaborg en lekker lezen in een hangmat."

- Muziek: - Muziekvereniging SDG (Soli Deo Gloria) is opgericht in 1908. Hier kun je lezen over de geschiedenis van de vereniging.

- Brassband Immanuël is in 1961 opgericht uit de nalatenschap van de muziekverenigingen Oranje-Nassau te Uithuizermeeden en David te Roodeschool. De vereniging bestaat uit een A-band en een jeugdband, die plaats bieden aan in totaal ruim 40 leden, die allen op hun eigen wijze met veel enthousiasme hun hobby beoefenen.

- Lied 'Mooi Meij', gezongen door Piratenkoor Doekegats.

- Bedrijfsleven/ondernemen: - Ondernemersvereniging Eemsmond Noord bestaat al bijna 100 jaar en is met een ledenbestand van ruim 60 bedrijven een professionele organisatie die zich inzet voor de bevordering van de handel en de leefbaarheid van de regio. De ondernemersvereniging is ontstaan uit het samengaan van handelsvereniging Uithuizermeeden en handelsvereniging Roodeschool (en heeft verder ook nog de Eemshaven als werkgebied). De naam is daarbij bewust veranderd in 'ondernemersvereniging', omdat de vereniging er is voor alle ondernemers, en niet enkel voor ondernemers met een eigen winkeldeur. Uit samenwerking met lokale instellingen zijn zijn al diverse mooie initiatieven ontstaan, zoals eens in de drie jaar de Eemsmondweek, Oldtimerevenementen en de Taptoe. De ondernemersvereniging organiseert zelf ook activiteiten waaronder een jaarlijks ledenuitje, BHV trainingen, de jaarlijkse intocht van St. Nicolaas, de Eemsmondweek en tweemaal per jaar een ledenvergadering.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Uithuizermeeden.

Reactie toevoegen