Vlengendaal

Plaats
Buurtschap
Simpelveld
Heuvelland Parkstad
Limburg

Vlengendaal

Terug naar boven

Status

- Vlengendaal is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Simpelveld. T/m 1981 gemeente Bocholtz.

- De buurtschap Vlengendaal valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bocholtz.

- De buurtschap Vlengendaal heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Vlengeder.

In de volksmond
In de volksmond werd en wordt de buurtschap ook wel 'D'r Doeveberg' genoemd. De oorsprong van deze naam is niet duidelijk.

Oudere vermeldingen
Vlecken, Vleken, 1253 Fleckendale, Flehendale, 1330 Vlehendal, 1382 Vleggendale, 1423 Vleggendael, 1650 Fleggendale, Vleckendal, 1772 Flenetder.

Naamsverklaring
"Een eerste verklaring ligt in de stam V(l)eken dat staat voor vakwerk of omheining. Een andere verklaring wordt wel gezocht in het Vilicus, vertaald is dat meier. De meier was ten tijde van de Merovingische koningen (midden 5e tot midden 8e eeuw) de vertegenwoordiger van de (lands)heer." (bron)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlengendaal ligt rond de gelijknamige weg en de Rouwkoulenweg, direct Z van het dorp Bocholtz. De buurtschap ligt verder NNO van de plaats Orsbach in Duitsland en het dorp Lemiers, W van de plaatsen Vetschau en Richterich in Duitsland, ZO van het dorp Simpelveld, ONO van het dorp Nijswiller en NO van het dorp Vijlen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Eind 18e eeuw omvat de buurtschap Vlengendaal 5 huizen met 25 inwoners. In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1910 zijn hier de restanten ontdekt van wat Villa Vlengendaal is gaan heten; het waren drie afzonderlijke gebouwen, die tot één complex behoorden, een 'villa', als restant van een Romeinse nederzetting. De villa van (44 meter lang, 31 meter breed) moet begin 2e eeuw zijn gebouwd en is waarschijnlijk tot begin 3e eeuw bewoond gebleven.

- Geschiedenis van Vlengendaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In Vlengendaal werd op drie verschillende plekken het Bocholtzer Kalksteen gewonnen, een hardere variant van de Kunradersteen. Carréboerderij Hoeve De Puthof uit 1938 is volledig gebouwd met steen uit een groeve die zich achter de boerderij bevond.

- Ook de Vlengendalerhof (eveneens een carréboerderij), die oorspronkelijk uit de 14e eeuw dateert, is gebouwd in de Bocholtzer mergelsteen. Het aanvankelijk langwerpige gebouw van vakwerkbouw is eind 18e eeuw grondig verbouwd tot een gesloten hoeve. - Geschiedenis Vlengendalerhof.

- Gietijzeren wegkruis uit 1953 op de splitsing met de Pleiweg.

Reactie toevoegen