Voorst (Posterholt)

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

Voorst (Posterholt)

Terug naar boven

Status

- Voorst is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Posterholt. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- Volgens Huub Schmitz op zijn site Archeologie Posterholt is de buurtschap verdeeld in de delen Achterste Voorst en Voorste Voorst.

- De buurtschap Voorst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Posterholt.

- De buurtschap Voorst ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. Curieus is dat hier - alleen - de Limburgse spelling Varst op staat, terwijl verder nergens in de gemeente Roerdalen Limburgse spellingen op de plaatsnaamborden staan (in tegenstelling tot buurgemeente Echt-Susteren, waar onder de Nederlandse spelling de Limburgse spelling staat vermeld), niet tweetalig en al helemaal niet alleen in het Limburgs, dus waarom - alleen - bij deze plaats van dit beleid wordt afgeweken is ons onduidelijk en wij vinden het bovendien verwarrend voor voorbijgangers (om de Nederlandse spelling van deze plaats in het geheel niet op de borden te vermelden).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Varst, Varsj.

Oudere vermeldingen
De Voorst, Op de Voorst, Vorst, 1840 De Vorst.

Naamsverklaring
"Door een oudere landbouwer heb ik me laten vertellen dat vooral de gronden op de helling vanuit het dal naar de hogere zandgronden zeer geschikt waren voor de teelt van granen. Deze gebieden worden ook wel vorstgronden genoemd. De gehuchten Voorste Voorst en Achterste Voorst (ook wel Vorst, in het Limburgs Varst of Varsj) danken zelfs hun naam hieraan. In de Romeinse tijd was graanteelt lucratief voor de handel van de inheemse bevolking met de Romeinen." Aldus Huub Schmitz op zijn site Archeologie Posterholt.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Voorst ligt Z van het dorp Posterholt, aan de Duitse grens, rond de Voorsterstraatweg. De buurtschap ligt verder N van de plaats Haaren in Duitsland, ONO van het dorp Maria Hoop, ZO van het dorp Sint Odiliënberg en OZO van het dorp Montfort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Voorst 24 huizen met 144 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 45 inwoners.

Reactie toevoegen