Winkel

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Winkel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Winkel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Winkel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Winkel

Terug naar boven

Status

- Winkel is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Winkel.

- Onder het dorp Winkel vallen ook de buurtschappen Groetpolder (deels) en Langereis (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1289 Winckele, ca. 1305 Winckel, 1319 en 1342 Winkel, 1426 Winckel en 1665 Winckel.

Naamsverklaring
Betekent winkel 'hoek, ingesloten stuk land'.(1)

Bijnaam
Een bijnaam voor de inwoners van dit dorp is spreeuwen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Winkel ligt Z en ZO van het dorp Lutjewinkel, ZO van de dorpen Barsingerhorn en Haringhuizen en de stad Schagen, O van het dorp Zijdewind, NO van de dorpen 't Veld en Oude Niedorp, N en NO van het dorp Nieuwe Niedorp, WNW van het dorp Aartswoud, W van het dorp Lambertschaag, ZW van het dorp Middenmeer en Z van het dorp Kolhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Winkel 156 huizen met 1.014 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 101/660 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lutjewinkel 24/171, De Weere 19/123, Limmerschouw 5/24 en Langereis 7/36. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Winkel heeft 3 rijksmonumenten.

- Lucaskerk. In december 2006 zijn de Hervormde Gemeente te Barsingerhorn - Winkel en de Gereformeerde kerk te Kolhorn verenigd tot de Protestantse Gemeente te Winkel e.o. Deze kerkelijke gemeente omvat de dorpen Kolhorn, Haringhuizen, Barsingerhorn, Lutjewinkel en Winkel. Daarnaast komen gemeenteleden uit Hoogwoud, Wieringerwaard, Middenmeer, Nieuwe Niedorp, 't Veld, Schagen en Julianadorp.

- Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een prachtig monumentaal pand uit 1599. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de cultuur en geschiedenis van het parfum. Er wordt ook voorlichting gegeven over parfum aan de hand van geurenkalenders en geurtesters.

- Het Nederlands Kremlin is een tuin met een verzameling folly's. De bouwwerken zijn van de hand van de gepensioneerde bank-/plaatwerker Ger Leegwater, die er al sinds zijn veertigste mee bezig is. De folly's zijn gemaakt van allerhande materialen, zoals bouwafval, tegels en trottoirbanden. Klein zijn de folly's niet; sommige gebouwen zijn wel 10 meter hoog. Leegwater heeft zelf methodes bedacht om al het materiaal omhoog te hijsen. Vanwege de vele torens en koepeltjes is de bouwstijl van de gebouwen te vergelijken met de gebouwen van het Kremlin in Moskou. Daar heeft het Nederlands Kremlin zijn naam dan ook aan te danken. Onder de gebouwen van het Nederlands Kremlin bevinden zich de Michaëlkapel (een trouwkapel), de Muziekmuur, het Amfitheater en het Winterpaleis. Naast de verschillende gebouwen bevat het Nederlands Kremlin ook een aantal beelden, zoals Sint Joris, aartsengel Michaël en Orpheus. Het Nederlands Kremlin is op afspraak en bij bepaalde evenementen - zoals Nazomeren - te bezichtigen. - Diaserie van het Nederlands Kremlin.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Al vele jaren organiseert Stichting Evenementen Commissie Winkel jaarlijks terugkerende activiteiten voor jong en ouder. Bij het Paaseieren zoeken, Koningsdag Bedrijfsvoetbal, Luilak en de Kinderkermis hebben in de loop der jaren al talloze mensen zich vermaakt. De ECW drijft op een groep enthousiaste bestuursleden en vele vrijwilligers en sponsoren.

- Culturele Stichting Niedorp (CSN) organiseert jaarlijks 7 concerten van befaamde professionele artiesten in de Lucaskerk (Dorpsstraat 177) te Winkel. Aanvang op concertdagen altijd 20.00 uur, zaal open vanaf 19.15 uur. Afloop meestal ca. 22.30 uur. Comfortabele stoelen, goed verwarmd, ruime gratis parkeergelegenheid. De CSN probeert de entree altijd zo laag mogelijk te houden. Een aangenaam avondje uit voor weinig geld.

- Voorjaarsbeurs Winkel (weekend begin februari, in 2021 voor de 11e keer).

- De Jaarmarkt-Kieledag (op een zaterdag in juni) strekt zich uit over de dorpen Winkel en Nieuwe Niedorp.

- Het evenement 'Nazomeren in Niedorp' (3e volledige weekend van augustus) vindt jaarlijks plaats in alle 9 dorpen van deze voormalige gemeente. Ca. 150 deelnemers laten op ca. 100 locaties van alles zien en er is van alles te doen op het gebied van tuinieren, kunst, cultuur en muziek. Voor nadere informatie zie de link.

- Bloemencorso Winkel (op een zondag eind september). - Corsogroep JJ de Sioux. - Corsogroep De Spreeuwtjes. - Corsogroep Firma Langverwacht. - Corsogroep Corsominis.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Wirg biedt zwemles voor: ABC, zwemmen voor Zwangeren, zwemvaardigheid voor Volwassenen, Baby en Peuter zwemmen, Trimzwemmen, Meer bewegen voor ouderen, Fifty fit, Minder validen, Aquajoggen, Triatlon training, conditiezwemmen voor jongeren, Vrijzwemmen en Bootcamp. Ook kun je het zwembad afhuren voor het vieren van een feest.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - De website van Dorpsraad Winkel is zo te zien nog in opbouw.

- Onderwijs: - Per 1 augustus 2014 zijn de openbare basisscholen De Kolk uit Lutjewinkel en De Zwerm uit Winkel samen verdergegaan als De Mient. "Een mient of meent is een onverdeelde gemeenschappelijke weide waar verschillende boeren hun koeien op lieten grazen. Zo wil Basisschool De Mient ook een grazige, vruchtbare weide zijn voor alle kinderen uit Lutjewinkel, Winkel en Nieuwe Niedorp. Op onze Mient zijn echter ook andere dieren van harte welkom: schapen, paarden, varkens, bokken, geiten, ganzen, eenden, lieveheersbeestjes en mieren. Alle dieren zijn ons even lief. Of ze nu graag gras, madeliefjes, paardenbloemen, klavertjes of klaprozen eten, onze mient biedt aan alle dieren het voedsel, dat ze graag eten. In overdrachtelijke zin betekent dit, dat wij ieder mens, ongeacht zijn geloofsovertuiging, ras, seksuele voorkeur, talenten of beperkingen laten groeien op onze Mient door hen de lesstof te bieden die ze nodig hebben." Aldus de school op haar site.

- Muziek: - Winkel’s Harmonie is opgericht in 1889 als fanfare en is 10 jaar later reeds een harmonie geworden. Naast de harmonie is er ook nog jeugdorkest Toetti, waar de leerlingen ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Winkel is opgericht in 1939.

- Zorg en welzijn: - Onze maatschappij individualiseert meer en meer, gezinnen worden kleiner, kinderen wonen vaak niet meer in de nabijheid van hun ouders. Tegelijkertijd streeft de overheid er naar dat burgers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn. Dit is niet altijd even makkelijk. Vooral als er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden zoals pensionering, het overlijden van een partner of een echtscheiding, kunnen mensen het moeilijk vinden contacten te onderhouden en de stap naar buiten te maken. Het project Thuishuis Winkel streeft er naar mensen te helpen die af en toe wat ondersteuning kunnen gebruiken in de vorm van Thuisbezoek, of mensen die het leuk vinden om dicht bij anderen te wonen en samen dingen te ondernemen in het Thuishuis.

Het Thuishuis wordt onderdeel van het straks gerenoveerde Winkelmadepark, en komt in het voormalige oude witte hoofdgebouw van het vroegere zorgcentrum dat in 1955 is ontworpen. Het wordt een apart appartementencomplex op de begane grond voor 6 ouderen die ook gemeenschappelijke ruimten delen, zoals een grote woonkeuken. Iedere bewoner heeft verder de beschikking over een eigen woonkamer, badkamer/toilet en slaapkamer. Om dit te kunnen realiseren moet er wel het nodige verbouwd worden. Initiatiefnemer Jan Ruyten heeft het concept Thuishuizen bedacht, geïnspireerd door studentenhuizen, waar groepjes studenten apart wonen en tevens gezamenlijke voorzieningen hebben en samen dingen doen. De bedoeling is dat het Thuishuis medio 2018 gereed komt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Winkel.

Reactie toevoegen