Berghum

Plaats
Buurtschap
Dinkelland
Twente
Overijssel

Berghum Denekamp bordje.jpg

Berghum ligt o.a. rond de gelijknamige weg

Berghum ligt o.a. rond de gelijknamige weg

Berghum Denekamp Mariakapel_Berghummerstraat.jpg

Berghum, Mariakapel met opschrift 'Maria van Berghum' aan de Berghumerstraat

Berghum, Mariakapel met opschrift 'Maria van Berghum' aan de Berghumerstraat

Berghum Denekamp zorgboerderij Erve Remerman [640.JPG

Berghum, zorgboerderij Erve Remerman

Berghum, zorgboerderij Erve Remerman

Berghum

Terug naar boven

Status

- Berghum is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Dinkelland. T/m 30-6-1818 gemeente Ootmarsum. Per 1-7-1818 over naar gemeente Denekamp, in 2001 over naar gemeente Dinkelland.

- De buurtschap Berghum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Denekamp.

- De buurtschap Berghum ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghum ligt rond het punt waar de gelijknamige weg, de Stroothuizerweg en de Mekkelhorsterstraat bij elkaar komen, direct ZO van het dorp Denekamp. De buurtschap ligt verder Z van het dorp Noord Deurningen, ZZW van de plaats Nordhorn in Duitsland, NNO van het dorp De Lutte, NO van het dorp Beuningen en de stad Oldenzaal, ONO van het dorp Rossum en ZO van de stad Ootmarsum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Berghum heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Hennie Gosemeijer (1924-1999) uit Berghum was de oprichter van een van de eerste volkssterrenwachten van Nederland (in het nabijgelegen Lattrop), die ervoor gezorgd hebben dat de astronomie gepopulariseerd is bij een breed publiek. Een in 1971 ontdekte planetoïde is in 2000 naar Gosemeijer vernoemd, als eerbetoon aan zijn betekenis voor de sterrenkunde. Dit is voor een amateur-sterrenkundige de grootste eer die je kan toekomen. Deze planetoïden draaien in het zonnestelsel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter, en zijn eigenlijk enorme rotsblokken in een baan om de zon. Jaarlijks worden nog nieuwe exemplaren ontdekt, en het is gebruikelijk om deze objecten te benoemen naar beroemde persoonlijkheden dan wel mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op sterrenkundig terrein. Zo zijn er rotsblokken genoemd naar Newton en Einstein, maar ook naar bekende musici als Bach en schilders als Vermeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapel aan de Berghummerstraat.

- Aan de Mekkelhorsterstraat in Berghum staat sinds 1988 een fraai herbouwd ‘klöpkeshoes’. Oorspronkelijk heeft dit bouwwerkje gestaan aan de Stroothuizerweg, op het erf van de familie Haafkes, waar het lange tijd diende als schaapskooi, waarin destijds het nachtverblijf van de herder, in deze streek ’n Schoap’n Peter’ genoemd, was ingebouwd.

Rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was op diverse Twentse boerenerven nog een klöpkeshoes te vinden. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun ‘vrome onderkomens’ de rooms katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, in de periode dat RK kerkdiensten verboden waren. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘klöpke’ en ‘klöpkeshoes’ (klopjeshuis) voor hun eigen onderkomens. Aan de Johanninksweg in Noord Deurningen staat ook zo’n klöpkeshoes, dit is nu ingericht als Mariakapel.

De aanwezigheid van een klöpkeshoes aan de Stroothuizerweg in Berghum is in 1957 ontdekt. Toen door de uitbreiding van een boerenbedrijf de bouwvallige schaapskooi inclusief het klöpkeshoes dreigde te worden opgeruimd, heeft de VVV-Denekamp die bouwval in 1970 opgekocht, mede op aandringen van derden en op advies van een plaatselijke architect. Een plaatselijke aannemer bood de VVV aan het gratis vakkundig af te breken, zodat de onderdelen weer gebruikt konden worden bij de herbouw aan de Mekkelhorsterstraat, niet ver van de oorspronkelijke bouwplaats. In hun vrije tijd hebben de buurtbewoners van Berghum het klöpkeshoes weer opgebouwd. Het is nu al vele jaren doorlopend te bezichtigen, terwijl het eveneens een bijzondere schuilplaats is bij slecht weer. Ook is er een picknickplaats bij ingericht, die door passanten mag worden gebruikt. In 2012 is het Klöpkeshoes dankzij fondsenwerving en met veel eigen werkzaamheid van de inwoners gerestaureerd. Nadere informatie vind je op de website van het Klöpkeshoes.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Op Boerderijcampus Locatie Erve Remerman in buurtschap Berghum bieden ze opvang en leer-werkplekken aan kinderen met een beperking of gedragsproblemen. 12 deelnemers wonen permanent op deze locatie. De deelnemers kunnen hier spelenderwijs leren. De dieren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de kinderen. De professionele medewerkers zorgen er met goede begeleiding, hulp en liefde voor dat de kinderen hun plek vinden in de maatschappij. De deelnemers werken mee op de boerderij. Iedereen krijgt de verantwoordelijkheid die bij hem past en leert zo, zo nodig met 1-op-1 begeleiding, waar hij of zij goed in is. Positieve energie en plezier staan voorop en dragen bij aan de eigen ontwikkeling.

Reactie toevoegen