Borg

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Limburg

Borg

Terug naar boven

Status

- Borg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg en daarbinnen in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Posterholt. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- De buurtschap Borg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Posterholt.

- De buurtschap Borg wordt ten onrechte niet meer in atlassen en op kaarten vermeld.

- De buurtschap Borg heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Borgh.

Naamsverklaring
Wellicht genoemd naar een oude, kleine burcht die gelegen kan hebben op de Bolberg, een ‘motte’.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Borg ligt OZO van het dorp Posterholt, rond de Borgsweg, de weg Borgersteeg en het gedeelte van de Heinsbergerweg rondom deze twee wegen. N hiervan, zowel N als Z van de N293, ligt de streek Borgerveld. De buurtschap ligt verder ZW van het dorp Vlodrop, NW van de plaats Karken in Duitsland, N van de plaats Haaren in Duitsland en NO van het dorp Maria Hoop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Borg 14 huizen met 80 inwoners. O van de buurtschap zou aan de Duitse grens nog een buurtschap De Kievit (vroeger ook Kivit) liggen met in 1840 2 huizen en 12 inwoners. Ook deze wordt niet meer in de atlassen vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Reactie toevoegen