Castert

Plaats
Buurtschap
Weert Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Castert

Terug naar boven

Status

- Castert is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, in deels gemeente Weert, en deels gemeente Leudal.

- De buurtschap Castert valt deels onder het dorp Tungelroy, en deels onder het dorp Ell. Voor de postcodes valt de buurtschap voor het Tungelroyse deel onder de stad Weert, en voor het andere deel onder het dorp Ell.

- De buurtschap Castert heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1294 "op de side te castert wert", 1790 Caster, 1840 Kastert.

Naamsverklaring
Misschien te vergelijken met het in België gelegen terrein Caestert (bij Eijsden), waarvan de naam zou teruggaan op het Latijnse castra 'legerkamp, versterking', getuige oude vormen als 1120 de monte que dicitur castra, 1126 in monte Castri. Er zijn echter geen Romeinse sporen aangetroffen. Naar de vorm is deze plaatsnaam eerder een afleiding met het verzamelsuffix -t van een oude boomnaam caster* 'kastanje?' in de betekenis 'plaats waar veel kastanjes staan'. Zie ook Castelré.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Castert ligt rond de wegen Pelmersheideweg, Dupesweg, Hulsweg (het W gedeelte), Tungeler Dorpsstraat (het gedeelte tussen de Castertstraat en de Castertweg), Thewenveldweg, Pleunenweg en Castertstraat. De buurtschap ligt O van het dorp Tungelroy, ZW van het dorp Swartbroek en W van het dorp Ell.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Castert voor het gedeelte in de toenmalige gemeente Hunsel (thans gemeente Leudal), onder het dorp Ell, 5 huizen met 30 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Boerderijen op Castert en hun geschiedenis. Bewerkingen door Paul Lammeretz. Bron: In Ghen Hoven, door Theo Nevels.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de nabijheid van de oude boerderij Hokeberg aan de Tungelroyse Beek in buurtschap Castert zou een Romeinse burcht of vesting hebben gestaan. Hoeve Hokeberg (ook Hoekenberg) is in 1886 en 1935 ingrijpend verbouwd. Voor de ingang naar de hoeve staat het Hokebergkruis (hoek Baldersstraat/Casterstraat), een eiken kruis met bronzen corpus. Dit kruis, opgericht omstreeks 1875, was vroeger een stopplaats voor voerlui, die aldaar baden voor een behouden thuiskomst. Ook werd hier gebeden om bevrijd te worden van de "derdedaagse koorts". (bron: Hunsel in oude ansichten)

Reactie toevoegen