Hout (Geldrop)

Plaats
Buurtschap
Geldrop-Mierlo
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

hout_geldrop_op_kaart_ca._1920.jpg

Buurtschap Hout en omgeving op een kaart anno jaren 1920. (© www.kadaster.nl)

Buurtschap Hout en omgeving op een kaart anno jaren 1920. (© www.kadaster.nl)

Hout (Geldrop)

Terug naar boven

Status

- Hout is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Geldrop-Mierlo. T/m 30-4-1921 gemeente Zesgehuchten. Per 1-5-1921 over naar gemeente Geldrop, in 2004 over naar gemeente Geldrop-Mierlo.

- De buurtschap Hout valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Geldrop.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de straatnaambordjes Hout-Oost en -West kunt zien dat je er bent aangekomen (hoewel die bordjes dungezaaid lijken te zijn; via Google StreetView hebben we maar 1 bordje kunnen ontdekken, namelijk een bij -West, op de hoek met het Emopad).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de wegen Hout-West en -Oost en het daarbij gelegen deel van de weg Bogardeind, direct Z van het dorp Geldrop, N van de A67, N van het dorp Heeze, ZO van de stad Eindhoven, ZW van het dorp Mierlo en de stad Helmond en ONO van het dorp Waalre.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hout 37 huizen met 201 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Buurtschap Hout ligt aan de grote weg van Geldrop naar Heeze en lag dichter bij Geldrop dan bij de kern van Zesgehuchten. De scheiding werd nog versterkt door de aanleg van de spoorlijn Eindhoven - Weert. De woonwijk die in de jaren 1960 tussen Geldrop en de buurtschap werd aangelegd kreeg niet de naam Hout maar Akert. De naam van de Houterbrugweg herinnert aan een in het begin van de 20e eeuw bestaan hebbende, maar inmiddels verdwenen brug over de Kleine Dommel, die O van de buurtschap loopt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Gemeentelijke monumenten
Als je hier rondwandelt of -fietst, kom je nog diverse monumentale boerderijen tegen, maar omdat de buurtschap aan het spoor ligt en door een drukke weg doorsneden wordt, mist het de landelijke uitstraling van de enkele kilometers westelijk en noordwestelijk gelegen vanouds eveneens Zesgehuchtense buurtschappen Riel en Gijzenrooi. De buurtschap heeft geen rijksmonumenten, en slechts 1 gemeentelijk monument, zijnde de langgevelboerderij op Hout-Oost 9/9a.

Reacties

(2)

Hoi ik ben in 1945 geboren op Hout 10 in Geldrop, nu kan ik in de geschiedenis van Geldrop niets terug vinden van de wielerbaan naast ons huis. Heeft u daar nog gegevens over, graag hoor ik dat van u.
Vriendelijke groet
Anja Smeets

Ik heb ook nog even het internet afgezocht maar hier helaas ook niets over gevonden. Onderaan deze pagina https://www.hdc-geldrop-mierlo.nl/Geschiedenis/1924.html is wel sprake van een wielerbaan in Zesgehuchten, maar die lag waar nu de wijk Bronzenwei ligt en dat is aan de NW kant van Geldrop en Hout ligt aan de ZO kant. Als ik u was zou ik uw vraag stellen aan het Historisch Documentatiecentrum Geldrop-Mierlo. Zij zijn met een clubje vrijwilligers al jaren bezig om alle relevante historische feiten m.b.t. Geldrop en Mierlo te onderzoeken en te beschrijven, dus grote kans dat zij u er wel meer over kunnen vertellen. Hun contactgegevens vindt u hier: https://www.hdc-geldrop-mierlo.nl/Contact.html
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen