De Ruif

Plaats
Buurtschap
Leusden
Gelderse Vallei Eemland
Utrecht

de_ruif_plaatsnaambord_oud.jpg

Buurtschap De Ruif bij Stoutenburg had een op zich fraai en zelfgemaakt houten plaatsnaambord. Het begon alleen een beetje af te bladderen...

Buurtschap De Ruif bij Stoutenburg had een op zich fraai en zelfgemaakt houten plaatsnaambord. Het begon alleen een beetje af te bladderen...

de_ruif_plaatsnaambord_nieuw_hans_van_embden.jpg

Daarom hebben de inwoners van De Ruif ergens in de afgelopen jaren een nieuw plaatsnaambord vervaardigd. In 2014 stond het er in ieder geval al. (© Hans van Embden)

Daarom hebben de inwoners van De Ruif ergens in de afgelopen jaren een nieuw plaatsnaambord vervaardigd. In 2014 stond het er in ieder geval al. (© Hans van Embden)

de_ruif_zorgboerderij_blommendal_naambord.jpg

Zorgboerderij Blommendal in buurtschap De Ruif bij Stoutenburg biedt zinvolle dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking.

Zorgboerderij Blommendal in buurtschap De Ruif bij Stoutenburg biedt zinvolle dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking.

de_ruif_zorgboerderij_blommendal.jpg

Dit is hem dan in vol ornaat: Zorgboerderij Blommendal in buurtschap De Ruif bij Stoutenburg

Dit is hem dan in vol ornaat: Zorgboerderij Blommendal in buurtschap De Ruif bij Stoutenburg

De Ruif

Terug naar boven

Status

- De Ruif is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streken Gelderse Vallei en Eemland, gemeente Leusden. T/m 31-5-1969 gemeente Stoutenburg.

- Buurtschap De Ruif valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stoutenburg.

- Buurtschap De Ruif heeft een zelfvervaardigd houten plaatsnaambord.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De oudst bekende vermelding van deze buurtschap is in 1537. De plaats komt dan voor onder de naam den Rueffst.

Naamsverklaring
Betekenis onbekend.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Ruif ligt rond de wegen Ruifweg en Honthorsterweg. De buurtschap ligt direct NO van het dorp Stoutenburg, N van het dorp Leusden, NW van het dorp Achterveld, O van de stad Amersfoort, ZZO van het dorp Hooglanderveen en ZW van het dorp Hoevelaken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Ruif omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2014 is een kavelruil gerealiseerd in en nabij landbouwgebied De Ruif. Gebiedscoöperatie O-gen heeft tezamen met de betrokken grondeigenaren deze kavelruil tot een succes kunnen maken. Vier eigenaren hebben gronden geruild. In totaal is 20 ha grond van eigenaar veranderd. Geen heel grote ruil, maar wel van groot belang voor alle betrokkenen. Twee agrariërs hebben met de ruil de verkaveling van hun bedrijf kunnen verbeteren; de kavels sluiten nu beter op elkaar aan en liggen dichter bij de bedrijfsgebouwen.

Daarnaast is grond vrijgeruild om het verlies van een stuk bos, door reconstructie van de Krakelingweg in de gemeente Zeist, te compenseren. Bij de Heerlijkheid Stoutenburg, in eigendom van het Utrechts Landschap, kon hierdoor nieuw bos worden aangelegd. En dat paste weer mooi in de plannen van Utrechts Landschap om het versnipperde landgoed weer zijn oude luister terug te geven. Tenslotte heeft de kavelruil het voor Waterschap Vallei en Veluwe mogelijk gemaakt om op een strook langs de Barneveldsebeek natuurvriendelijke oevers aan te leggen.

Terug naar boven

Overnachten

- "Zorgcamping De Ruif is een kleinschalige camping in de gelijknamige buurtschap bij Stoutenburg, met twee luxe safaritenten: de Zilverberk en de Peppelhoeve (rolstoelvriendelijk). De camping is voor senioren, volwassenen en/of gezinnen die heerlijk willen genieten van een prikkelarme vakantie. Onze zorgcamping is ook geschikt voor senioren, volwassenen en/of gezinnen met een beperking. Een mooie zorgcamping tussen het groen, hier heerst rust en kunt u genieten van de prachtige natuur omgeving. De luxe safaritenten beschikken over eigen sanitair (toilet en douche), keuken, pelletkachel en tv. Daarnaast kunt u heerlijk onder alle weersomstandigheden buiten op de veranda vertoeven. De safaritenten zijn van alle gemakken voorzien.

De zorgcamping is gelegen aan het terrein van Zorgboerderij Blommendal in buurtschap De Ruif en biedt uitzicht op de landerijen. De zorgcamping beschikt over een eigen speeltuin voor de safaritenten, een kampvuurplek met schommelbanken en een XXL BBQ & picknicktafel. Zorgboerderij Blommendal is van dinsdag tot er met zaterdag van 16:00 tot 21:00 uur toegankelijk voor campinggasten en op zondag en maandag van 09:00 tot 21:00 uur. Wilt u uw kind een dag(deel) mee laten lopen op de zorgboerderij? Dan is dit mogelijk, onder begeleiding, tijdens een zorgdag. Tevens is het mogelijk om uw zoon of dochter met of zonder een indicatie mee te laten lopen op de zorgboerderij onder (individuele) begeleiding. Op de zorgboerderij zijn verschillende dieren te bezichtigen waaronder koeien, leg- en sierkippen, hangbuikzwijnen, varkens, dwerggeiten en -schapen, alpaca’s, cavia’s, konijnen, vogels, honden, katten, paarden en pony’s. Genoeg vermaak voor alle leeftijden, beleef ’t zonder zorgen!"

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Aan de rand van het mooie landelijk gelegen dorp Stoutenburg, in buurtschap De Ruif, ligt Zorgboerderij Blommendal (Ruifweg 6). Onze zorgboerderij is een melkveehouderij met verschillende soorten kleinvee. Ieder mens heeft recht op zinvolle dagbesteding. Zo ook mensen met een beperking. Wij kijken naar de interesses en mogelijkheden van de deelnemers, passen de werkzaamheden daar op aan en breiden de werkzaamheden uit als ze daar aan toe zijn. Op deze wijze kunnen deelnemers succeservaringen opdoen, wordt hun gevoel van eigenwaarde vergroot en leren ze steeds zelfstandiger te werken. Voor de kinderen bieden wij een veilige omgeving met voldoende uitdagingen en nemen wij prikkels weg als het voor een kind even te veel wordt.

Bij dagbesteding Blommendal in De Ruif staan vooral ouderen centraal; ouderen die te maken hebben met sociale en/of psychiatrische problematiek, maar ook met lichte cognitieve of somatische beperkingen. Thuis wonen blijft dan vaak langer mogelijk. Wij bieden: zinvolle activiteiten, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de deelnemer, in een ruimtelijke omgeving, dichtbij de natuur op of om de boerderij; structuur, waarbij activiteit en rust elkaar afwisselen; sociale contacten, ook met mensen uit andere groepen op de zorgboerderij; begeleiding door een deskundige medewerker met ondersteuning door vrijwilligers; gezellige en warme sfeer en hulp waar nodig. In ons ‘Prutshuus’ worden samen met de hulpboeren, onder vakkundige begeleiding, verschillende producten gemaakt. Deze producten kunnen ook op aanvraag worden gemaakt. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau? Of heb je voor jezelf nog iets nodig? Neem dan gerust contact met ons op en wij kijken wat mogelijk is!"

Reactie toevoegen