De Tippe

Plaats
Buurtschap
De Wolden Hardenberg
Salland
DrentheOverijssel

De Tippe

Terug naar boven

Status

- De Tippe is een buurtschap in deels de provincie Drenthe, gemeente De Wolden (t/m 1997 gemeente Zuidwolde), en deels de provincie Overijssel, de streek Salland en gemeente Hardenberg (t/m 2000 gemeente Avereest).

- Vanouds lag De Tippe geheel in de gemeente Zuidwolde. Door de in de jaren zeventig van de 20e eeuw gereed gekomen O zijtak van het Ommerkanaal en de parallel daaraan lopende N377 wordt de buurtschap in twee delen gesplitst. In 1978 heeft een grenscorrectie plaatsgevonden om het deel van de buurtschap Z van het Ommerkanaal te doen overgaan naar de toenmalige gemeente Avereest. Doel was om de provincialeweg N377 langs het Ommerkanaal onder beheer van 1 gemeente (de gemeente Avereest) te brengen. Tegelijkertijd is een klein stukje van De Tippe N van het Ommerkanaal van de gemeente Avereest naar de gemeente Zuidwolde verhuisd. - Kaart grenscorrectie 1978 Zuidwolde > Avereest. Kaart grenscorrectie 1978 Avereest > Zuidwolde (© van beide kaarten: Andreas Bartelink). - Memorie van Toelichting op de grenscorrecties 1978 tussen gemeenten Zuidwolde en Avereest.

- Buurtschap De Tippe valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Drogteropslagen (Drenthe), deels onder het dorp Dedemsvaart (Overijssel).

- Buurtschap De Tippe heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Tippe ligt rond de gelijknamige weg - die gesplitst is in een deel N van het Ommerkanaal en een deel Z ervan. Het N deel (huisnrs. 3 en 6-12) valt onder Drogteropslagen, het Z deel (huisnrs. 1-5 en 2) onder Dedemsvaart - ZO van Zuidwolde, direct ZO van Drogteropslagen en NO van Dedemsvaart, rond het Ommerkanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Tippe omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen