Graafland

Plaats
Buurtschap
Molenlanden
Alblasserwaard
Zuid-Holland

Graafland.JPG

Buurtschap Graafland, direct onder het dorp Groot-Ammers

Buurtschap Graafland, direct onder het dorp Groot-Ammers

Graafland. (2).JPG

De langgerekte buurtschap Graafland, gezien naar het oosten

De langgerekte buurtschap Graafland, gezien naar het oosten

Graafland..JPG

Gezien in buurtschap Graafland

Gezien in buurtschap Graafland

IMG_2192.JPG

Graafland, de Graaflandse Molen aan de Ammerse Boezem

Graafland, de Graaflandse Molen aan de Ammerse Boezem

gelkenes._molen.jpg

 De Gelkenesmolen of Molen Gelkenes aan de Ammerse Boezem in buurtschap Graafland. In de verte zien we nog net de toren van de kerk van Groot-Ammers.

De Gelkenesmolen of Molen Gelkenes aan de Ammerse Boezem in buurtschap Graafland. In de verte zien we nog net de toren van de kerk van Groot-Ammers.

Graafland

Terug naar boven

Status

- Graafland is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. T/m 1985 gemeente Groot-Ammers. In 1986 over naar gemeente Liesveld, in 2013 over naar gemeente Molenwaard, in 2019 over naar gemeente Molenlanden.

- De buurtschap Graafland valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Groot-Ammers.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1331 Ammers Graveland, 1345 Graeflant, 1639 Grave lant, 1840 Ammers-Graafland.

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar het water de Grave of Graafstroom, waarvoor zie ook Graaf, Graft.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Graafland ligt rond de gelijknamige weg (die in de 19e eeuw nog Gravelandsche Dijk heette), ZO van het dorp Groot-Ammers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Graafland 28 huizen met 240 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Graaflandse Molen (Molenkade 3b, de Molenkade is een Z zijweg vanuit het W einde van Graafland), lokaal ook bekend als de Tweede Molen, is een van de drie wipmolens aan de Molenkade onder het dorp Groot-Ammers. De molen dateert uit 1595 of eerder en heeft tot 1965 de Polder Liesveld bemaald. Tegenwoordig gebeurt dat nog op vrijwillige basis. De molen is in 1865 bewoonbaar gemaakt. In 1966 kwam daar een eind aan en bij de restauratie van 2007 is het woongedeelte geheel ontmanteld. De molen is eigendom van de SIMAV en is in de regel te bezoeken als hij draait.

- De Gelkenesmolen of Molen Gelkenes (Molenkade 2) bemaalde vóór 1760 samen met de Kleine Molen de Polder Gelkenes. In dat jaar brak men de laatstgenoemde molen af en kwam er een overeenkomst met Ammers-Graafland c.a. om in het vervolg samen te malen. In 1979-1980 is de molen gerestaureerd. De N van de molen gelegen roedenloods is in 1995 gerestaureerd. Onder de link kun je lezen wat de functie van deze loods is geweest. De molen is eigendom van de SIMAV.

- Waterschap Rivierenland heeft in 2016 het nieuwe Gemaal Graafland in gebruik genomen, gelegen op de driesprong van de gelijknamige weg met de Molenkade en de Kerkstraat. Hiervoor is het oude vijzelgemaal uit 1961 met een capaciteit van 80 m3/min gesloopt. Het nieuwe vijzelgemaal heeft een grotere capaciteit gekregen, en wel van 157 m3/min. Ook kan in droge periodes, via een nieuwe leiding, water vanuit de Ammerse Boezem naar het bebouwd gebied van Groot-Ammers stromen.

De plannen voor de nieuwbouw van een groter gemaal zijn in een stroomversnelling gekomen nadat in 2013 duidelijk wordt dat de Molenkade moet worden versterkt. Door de aankoop van enkele percelen langs deze kade is de mogelijkheid ontstaan om de waterhuishouding in polder Liesveld anders in te richten. Door het verbreden van de watergangen, wat eveneens in 2016 is gerealiseerd, kan het water nu naar Gemaal Graafland stromen en is Gemaal Achterland niet meer nodig. Dat gemaal is dan ook gesloopt.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Graafland is opgericht in 2005, in eerste instantie voor de organisatie van de 5-jaarlijkse Verlichtingsweek voor de buurt, als onderdeel van dit feest in Groot-Ammers. Maar de buurtvereniging is er vooral ook omdat men het belangrijk vindt dat de zorgzame sfeer die de buurtschap kenmerkt, blijft bestaan, zodat er bijv. met de buren kan worden meegeleefd als er ziekte of zorgen zijn.

- Zorg: - Zorgboerderij Met Stip (Graafland 36) is een hobbyboerderij met een paar paarden, geiten, cavia’s, konijnen en een pluktuin. Iedereen vanaf 8 jaar is hier welkom. Als de deelnemer maar past in de groep. Op dit moment komen er mensen met autisme, ADHD, hersenletsel en/of een verstandelijke beperking voor dagbesteding of logeren naar de boerderij. De klik met de zorgboer en de andere deelnemers is het belangrijkst. Er is van alles te doen. Van planten zaaien tot onkruid wieden en van grasmaaien tot het neerzetten van nieuwe hekken en het verzorgen van de dieren. Cliënten kunnen er ook knutselen of anderszins creatief bezig zijn. Bijvoorbeeld figuurzagen, bloemschikken, of appelmoes maken. Maar als het weer het een beetje toestaat, zijn ze vooral buiten bezig.

Reactie toevoegen