Herwen

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Herwen

Terug naar boven

Status

- Herwen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 1984 gemeente Herwen en Aerdt. In 1985 over naar gemeente Rijnwaarden, in 2018 over naar gemeente Zevenaar.

Het is een zelfstandige gemeente t/m 1817, die naast het dorp ook de dorpen Pannerden en Aerdt omvat. In 1818 wordt Pannerden afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, en ontstaat er tegelijkertijd een nieuwe gemeente Herwen en Aerdt, die deze dorpen omvat plus de daaraan toegevoegde gemeente Lobith.

- Onder het dorp Herwen valt ook de buurtschap Ossenwaard.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Herwen ligt ZO van de dorpen Aerdt, Oud-Zevenaar, Ooy, Groessen en Duiven en de stad Zevenaar, ZZW van de dorpen Babberich, Didam en Loil, ZW van de dorpen Nieuw-Dijk, Loerbeek en Beek, NW van het dorp Elten in Duitsland en het dorp Spijk, NNW van het dorp Lobith, N van het water De Bijland, het dorp Tolkamer, het wijkdorp Tuindorp en het Bijlands Kanaal, NNO van de plaats Keeken in Duitsland, NO van de dorpen Millingen aan de Rijn en Kekerdom en OZO van de dorpen Pannerden en Doornenburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Herwen 98 huizen met 654 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Herwen heeft 5 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsgroep De Clusenarren heeft ca. 20 leden en loopt jaarlijks mee in de optochten van Herwen en Angeren.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het monumentale Huis Aerdt ligt in tegenstelling tot wat de naam suggereert niet in het dorp Aerdt maar in het dorp Herwen (adres: Molenhoek 2). Het is een bezoekerscentrum voor natuurgebied De Gelderse Poort. Informatie over Huis Aerdt II.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Herwen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Sprankel is ontstaan uit een fusie van De Berkhaag uit Herwen en De Driehoek uit Aerdt. De school is gehuisvest in een ruim opgezet gebouw met 4 groepen. Er wordt gewerkt met het vijf gelijke dagen model. Alle leerlingen gaan van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 14.10 uur naar school. Tussen de middag wordt er in de hal van de school gezamenlijk gegeten. Rondom de school is een grote speelplaats en een tuin. BS Sprankel staat voor: Een deskundig team dat zich met hart en ziel inzet voor de leerlingen; Sterk onderwijs gebaseerd op belangrijke waarden en normen met een open oog voor de ontwikkelingen in de maatschappij; Een warm klimaat voor leerlingen en ouders.

- Muziek: - Muziekvereniging St. Caecilia is opgericht in 1906 en omvat een harmonie en een tamboerkorps. - Hier kun je alles lezen over de rijke geschiedenis van de vereniging.

- Sport: - Sinds seizoen 2017-2018 is er sportvereniging SV Gelders Eiland, ontstaan uit een fusie van de voetbal- en tennisafdeling van SV Aerdt (de handbalafdeling die er was is kennelijk niet meegegaan in de fusie) en SV Carvium uit Herwen. De clubs hadden te kampen met dalende ledenaantallen, konden daardoor steeds moeilijker elftallen compleet krijgen, en besloten dat ze beter konden samengaan om zo sterker te staan. In Herwen wordt getraind, de wedstrijen worden gespeeld in Aerdt. "Uiteindelijk willen we op termijn onze droom verwezenlijken gezamenlijk te kunnen spelen met één levensvatbare club op één centraal multifunctioneel sportpark. Dat moet centraal liggen en goed bereikbaar zijn voor alle huidige clubs in de directe omgeving.

Denk aan een brede school met sportaccommodatie voor alle jeugd, kinderopvang, ouderenzorg, andere sporten zoals volleybal, tennis enz. Dat moet, met de geringe afstanden op het Gelders eiland, mogelijk zijn." De vereniging stelt dat de huidige sportvoorzieningen op het Gelders Eiland in relatie tot de bezettingsgraden relatief duur en inefficiënt zijn, en dat daarom beter nu kan worden toegewerkt naar een gezamenlijk complex, in plaats van zo doormodderen, waardoor alle afzonderlijke voorzieningen geleidelijk 'afsterven', en er op den duur wellicht helemaal geen sportvoorziening op het Gelders Eiland meer overblijft.

- Overige verenigingen: - Schuttersgilde Vrede & Vriendschap is opgericht in 1905.

Reactie toevoegen