Lobith

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Lobith

Terug naar boven

Status

- Lobith is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 1984 gemeente Herwen en Aerdt. In 1985 over naar gemeente Rijnwaarden, in 2018 over naar gemeente Zevenaar. Het was de hoofdplaats van de gemeente Rijnwaarden.

Lobith is formeel heel even een zelfstandige gemeente geweest. Het grondgebied was voor 1-3-1817 namelijk onderdeel van de Duitse (Pruisische) gemeente Elten. In afwachting van de geplande herindeling van het Gelderse platteland is het dorp per de genoemde datum toen, bij de overgang naar Nederland, voorlopig als gemeente ingesteld, met een burgemeester, maar zonder gemeenteraad en gemeentehuis. In 1818 is de gemeente opgegaan in de in dat jaar opgerichte gemeente Herwen en Aerdt.(1)

- Men woont niet in maar ´op´ Lobith.

- Dit dorp en buurdorp Tolkamer worden vaak samen genoemd als tweelingdorp Lobith-Tolkamer, omdat ze aan elkaar zijn gegroeid, veel voorzieningen delen en ook anderszins veel gemeenschappelijk hebben. Officieel, bijv. voor de postadressen en plaatsnaamborden, zijn het echter nog 2 aparte dorpen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1222 Lobedhe, Lobedde, 1224 Lobede, 1287 Lobeth, 1294-1295 Johanni de theloniis Lobedde, thelonium Lobedde, 1318 Loebede, 1465 Lobith, 1665 Lobet.

Naamsverklaring
Misschien een afleiding met het verzamelsuffix -iþi* van het Germaanse lauba*, Oudhoogduits loub 'loof' en dan 'plaats met veel gebladerte', of van het Germaanse laubjô-*, Oudhoogduits louba, louppa, Nieuwhoogduits Laube 'hal', Middelnederlands love 'luifel, afdak, galerij of voorhal, schuur', met als betekenis 'plaats met luifels'. Vergelijk Loveren.(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lobith ligt N van het Bijlands Kanaal en de Duitse plaatsen Schenkenschanz en Düffelward, NO van de dorpen Tolkamer en Leuth, het wijkdorp Tuindorp en de Duitse plaats Keeken, O van de dorpen Millingen aan de Rijn en Kekerdom, OZO van de dorpen Doornenburg en Gendt, ZO van de dorpen Herwen, Aerdt, Oud-Zevenaar, Ooy en Pannerden en en de stad Zevenaar, Z van het dorp Babberich, ZZW van de dorpen Didam en Nieuw-Dijk, ZW van de dorpen Beek en Loerbeek, WZW van het dorp Elten in Duitsland, het dorp Stokkum en de stad 's-Heerenberg, NW van het dorp Spijk en de plaats Emmerich in Duitsland en NNW van de Duitse plaatsen Rindern en Kleve (Kleef).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lobith 107 huizen met 682 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.250 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Lobith was sinds de middeleeuwen een grenspost, die van Gelre in 1473 naar Kleef overging en in 1817 bij Nederland werd gevoegd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lobith heeft 3 rijksmonumenten.

- Lobith heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De Tolhuys Coornmolen (Geuzenveld 10) is een korenmolen, die in 1888 is gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten beltmolen. In 1930 vloog de huidige molen in brand. De molen is zodanig hersteld dat aandrijving met motorkracht mogelijk was. De windaandrijving is niet hersteld. Derhalve heeft de molen er jarenlang als kale romp bij gestaan. Na 1960 raakt de molen buiten gebruik. In 1987 wordt Stichting Vrienden van de Lobithse Molen opgericht, waarna de molen in 1995 van een nieuwe kap, wiekenkruis en gangwerk wordt voorzien. Een vrijwillig molenaar stelt de molen wekelijks in bedrijf.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging Het Olde Tollus.

- Het in 1924 opgerichte Schuttersgilde Excelsior heeft als doel het onderhouden en bevorderen van de gemeenschapszin in het dorp door het organiseren van de jaarlijkse Schuttersfeesten in het weekend na Hemelvaart.

- Oktoberfest (op een zaterdag in oktober).

- Halloween (oktober).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2011 is begonnen met de aanleg van themapark Carvium Novum bij Lobith. Het park gaat een gebied van 60 hectare beslaan en is onder andere bedoeld om kinderen te laten kennismaken met de Romeinse nederzettingsgeschiedenis. Er is een meer van 20 hectare gepland, een hotel, een restaurant en 20 tot max. 50 vakantiehuisjes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lobith (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Bewonersplatform Lobith - Tolkamer zet zich in voor behoud en bevordering van de leefbaarheid in deze dorpen.

- Dorpshuis: - Het huidige Gildehuis in Lobith is gerealiseerd in 2004, als opvolger van het vorige pand dat dateerde uit 1923 en in 2003 is afgebroken. Je kunt er genieten van concerten en toneeluitvoeringen. Het is ook de thuisbasis van verschillende verenigingen, zoals Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht, Carnavalsvereniging Het Olde Tollus en de Leo Harmonie. Je kunt er ook ruimtes huren voor bijv. een vergadering.

- Muziek: - Drumfanfare P.C.L. Lobith is opgericht in 1934 en ging in het verleden als Showband door het leven. De fanfare heeft in de loop der jaren in binnen- en buitenland grote bekendheid verworven, maar is de laatste jaren vooral actief binnen de regio. Zo siert de vereniging menig evenement op met haar vrolijke klanken.

- Sport: - Voetbalvereniging s.c. Rijnland.

- Overige verenigingen: - Het is 24 juni in het jaar van de Vrede van Munster: 1648. In het Tolhuys te Lobith wordt met schriftelijke toestemming van Friedrich Wilhelm, keurvorst van Brandenburg, een schutterij opgericht. De voornaamste doelstellingen waren het jaarlijks vieren van het Schuttersfeest met als hoogtepunt het schieten op een vogel of schijf en voorts de onderlinge saamhorigheid te bevorderen, niet alleen door te feesten, maar ook door bij de begrafenis van een gestorven gildebroeder hem de laatste eer te bewijzen.

Wie de vogel van de paal schoot of de roos trof, was voor een jaar Koning van het gilde en moest aan het gilde een zilveren schild schenken dat aan de koningsketen werd bevestigd. Het oudste schild dateert dan ook uit 1648. Vandaag de dag, ca. 370 jaar later, wordt het Schuttersfeest nog altijd op dezelfde manier gevierd. De geschiedenis van Schuttersgilde EMM (Eendracht Maakt Macht) is vastgelegd in het door de bekende streekhistoricus drs. G.B. Janssen geschreven boek “Rondom de dikke toren”, uitgegeven ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan in 1998.

- Sectie Sjaak is in 1981 opgericht bij Floor Pop in Tolkamer. In de jaren zeventig o.a. ook bekend als Sexy Mona, ontstaat in 1981 de wens om met Sectieofficier Sjaak Geurds Sectie Sjaak op te richten. Schutters met dezelfde interesses, zoals volleybal, voetbal en de brassbende. Schutters die houden van lachen en lol maken. Schutters die samen met elkaar uitgaan bij Timmermans. Die schutters vormden toen en nu nog steeds de harde kern van de sectie. Naast de Kermis is Sectie Sjaak vooral bekend van zijn stunts en zijn feesten, zoals de Boerenbruiloft, het Guerillaweekend, het Galafeest en het Cowboyfeest.

- Vrouwensectie Sectie Perfectie is opgericht in 2012. Vele vrouwen binnen Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht zijn hen al voor geweest, maar uiteindelijk toch gestopt met hun Sectie. Dit willen zij niet laten gebeuren. Bij de oprichting hebben ze 18 leden. Een jaar later zijn dat er al 38. Kermismaandag met Sectie Perfectie is een jaarlijks terugkerend evenement bestaande uit gezelligheid, muziek, dansen, gezamenlijk ontbijten, Knuppelen etc. Als bij de mannen alles in het teken staat van schieten, gaat Sectie Perfectie voor het knuppelen.

- Veiligheid: - Brandweer Lobith - Tolkamer.

Reactie toevoegen