Loo (Nistelrode)

Plaats
Buurtschap
Bernheze Landerd
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Loo (Nistelrode)

Terug naar boven

Status

- Loo is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in grotendeels gemeente Bernheze (t/m 1993 gemeente Nistelrode), deels gemeente Landerd (t/m 1993 gemeente Schaijk).

- De buurtschap Loo valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Nistelrode, deels onder het dorp Schaijk.

- De buurtschap Loo heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Betekent lo 'bos'. Zie daarvoor verder bij 't Loo bij Bergeijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loo ligt rond de gelijknamige weg (voor zover gelegen O van de A50) en rond de wegen Schaijksedreef, Waardse Bunders, Mortel, Hogeweg, Koudenoord (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de wegen Loo en Mortel), Zeelandseweg, Brobbelbiesweg (het gedeelte van deze weg NW vanaf rond het kruispunt met de Palmvenseweg), Palmvenseweg, Palmenweg en Slabroekseweg (het gedeelte van deze weg ZO van het kruispunt met de Palmenweg). De buurtschap ligt direct O van het dorp Nistelrode en de A50, ZW van het dorp Schaijk, WNW van het dorp Zeeland, Z van het dorp Berghem, ZZO van de stad Oss, ZO van het dorp Heesch en NW van de stad Uden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Loo 32 huizen met 198 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "De viaducten Menzel en Loo liggen in de gelijknamige Nistelrodese buurtschappen in natuurgebied De Maashorst. Ze functioneren voor het verkeer als onderdoorgang van de A50 en verlenen zo vanuit Nistelrode toegang tot het natuurgebied. Gemeente Bernheze wilde deze twee viaducten de uitstraling en beleving geven van poorten van het dorp naar het natuurgebied, in relatie tot de betekenis van De Maashorst. Hiervoor heeft de gemeente een kunstopdracht uitgeschreven. De twee kunstwerken zijn in het voorjaar van 2018 gerealiseerd. Dynamische Landschappen. De kunstopdrachten voor deze viaducten zijn onderdeel van het project 'Dynamische Landschappen'. Met dit project wil gemeente Bernheze de steden, dorpen en kernen gelegen in de nabijheid van De Maashorst sterker verbinden met het natuurgebied. De kunstenaars die zijn geselecteerd en die hun ontwerp hebben uitgevoerd zijn Arno Coenen en Robin Gerris.

In het ontwerp 'Maashorst Pagan Portal' van Arno Coenen is de historie van De Maashorst voelbaar. Zijn twee reusachtige, cortenstalen krijgers markeren de toegang van het natuurgebied, ter hoogte van tunnel Menzel. Met het werk verwijst Coenen vrij naar oernatuur, Romeinse opgravingen, sjamanisme en naar planten en dieren. Maar bovenal mag ieder bij het kunstwerk zijn eigen verhaal bedenken, aldus de kunstenaar. Maashorst Pagan Portal is in het voorjaar van 2018 onthuld.

Ook kunstenaar Robin Gerris liet zich inspireren door de rijke historie van De Maashorst en de omliggende kernen, maar dan vooral ook door die van de mens. Voor zijn kunstwerk 'Fototunnel' in tunnel Loo in de gelijknamige buurtschap maakte hij gebruik van historisch beeldmateriaal uit de streek, in nauwe samenwerking met lokale heemkundeverenigingen. Zo brengt hij de historie van Nistelrode en van de Maashorst - en de relatie daartussen - bij passanten terug in herinnering. De beelden staan volgens hem symbool voor de verbinding tussen natuur en cultuur. De beelden heeft hij zo bewerkt dat ze deels zijn vervaagd of zelfs uitgewist. Gerris hoopt de kijker op die manier uit te dagen om heel bewust te kijken en zelf een verhaal te vormen.

De rol van Kunstloc Brabant. Kunstloc adviseert gemeente Bernheze structureel bij haar beleid kunst in de openbare ruimte. Voor de kunstopdracht ten behoeve van de tunnels Menzel en Loo heeft de gemeente Kunstloc gevraagd een advies uit te brengen, kunstenaars voor te dragen en de begeleiding van het project uit te voeren. Als matchmaker brengt Kunstloc opdrachtgevers en makers met elkaar in contact. In de advisering staan innovatieve en creatieve oplossingen en ideeën die prikkelen centraal." (bron: Kunstloc Brabant)

Reactie toevoegen