Loveren (Baarle-Nassau)

Plaats
Buurtschap
Baarle-Nassau
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Loveren (Baarle-Nassau)

Terug naar boven

Status

- Loveren is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Baarle-Nassau.

- De buurtschap Loveren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- Te oordelen naar de oude vormen gaat de naam terug op love ‘luifel, arcade, schuur, keet’. In de middeleeuwen maakten reizigers onderweg veel gebruik van loofhutten, maar love komt ook voor als naam van een landgoed (in de Vier Ambachten) en zelfs van een paleis (in Utrecht). Ook hier gaat het waarschijnlijk om een landgoed of hofgoed.(1)

- (2) stelt: “De oude vorm van de nederzettingsnaam is Loven, Loeven. Dat lijkt op de combinatie lo + ven, maar is waarschijnlijk lo + hoven, waarin hoven verzwakt is tot ven (vergelijk Nerhoven > Nerven; Nijhoven > Nijven). Men kan de naam gelijkstellen met Lohoven (1173) onder Reusel, een boerderij van de abdij Postel: later komt deze naam voor als Loven. Loo-namen dateren minstens uit de 9e eeuw: op de Veluwe wordt dan een tiental bosnamen op –loo genoemd.”

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loveren ligt rond de gelijknamige weg, direct W van Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Loveren 24 huizen met 217 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loveren maakt deel uit van de grillig verlopende grenzen tussen de gemeenten Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België). Er staat zelfs een huis, de vroegere herberg De Zwaan, met twee nummerbordjes*, omdat de landsgrens dwars door de voordeur loopt. De deur heeft ook twee bellen, maar ‘slechts’ één brievenbus… Volgens overlevering zou Hugo de Groot hier tijdens zijn vlucht gelogeerd hebben.
* Een Belgische nummer 2 en een Nederlandse nummer 19.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarmarkt (op een zondag begin mei).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Reuth - Loveren (10 km). Start: Groene Halte aan de Sint Janstraat. Ontdek de visvijver in het bosrijke gebied Goordonk en gooi hier evt. je hengel uit (pasje verkrijgbaar bij de VVV. Vervolgens wandel je van de Reuth naar de Hoogstratensebaan, in de volksmond ook wel Rooie weg genoemd. Dit omdat een eerste verharding van deze weg uit rood steenpuin bestond. Volg de groen-gele bewegwijzering tot knooppunt 54. Volg vanaf hier de knooppunten 65, 63, 44, 55, 68, 41, 67, 43, 45, 46, 48, 47, 59, 79, 86, richting 54, en je bent weer terug bij de aanlooproute naar de Groene Halte Sint Janstraat.

Terug naar boven

Links

- Actualiteiten uit Loveren op Facebook.

Reactie toevoegen