Meedhuizen

Plaats
Dorp
Delfzijl
Groningen

meedhuizen_station_gevel_opschrift.jpg

Het stationsgebouw van het vroegere station Tjuchem-Meedhuizen is bewaard gebleven. Het is aan het opschrift nog duidelijk als zodanig herkenbaar. Tjuchem werd in die tijd nog met -gch- gespeld. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Het stationsgebouw van het vroegere station Tjuchem-Meedhuizen is bewaard gebleven. Het is aan het opschrift nog duidelijk als zodanig herkenbaar. Tjuchem werd in die tijd nog met -gch- gespeld. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Meedhuizen

Terug naar boven

Status

- Meedhuizen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Delfzijl.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Amsweer, Geefsweer, Ideweer, Opmeeden, Schaapbulten en - praktisch gezien - ook Wilderhof (die formeel onder het Slochterense dorp Tjuchem valt, maar dichterbij Meedhuizen ligt en daar daarom meer banden mee heeft).

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Mijhoezen, ook wel Midhuizen.

Oudere vermeldingen
1840 Meethuizen, 1883 Meedhuizen.

Terug naar boven

Ligging

Meedhuizen ligt Z van Delfzijl en Farmsum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Meedhuizen 31 huizen met 164 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ruim 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Meedhuizen is ontstaan op een natuurlijke hoogte in het kwelderlandschap langs de Eems. De bewoners hebben dit later opgehoogd tot een wierde. In de 19e eeuw is de wierde grotendeels afgegraven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Meedhuizen is in 2015 de eerste aardbevingsbestendige woning van de provincie Groningen gebouwd. D.w.z. het is de eerste vrijstaande woning die volledig voldoet aan de nieuwe bouwrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen (Nederlandse Praktijkrichtlijn). De massief houten constructie en de versterkte fundering maken dat de woning bestand is tegen de uitzonderlijke krachten die tijdens een aardbeving vrijkomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meedhuizen heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk (Hoofdstraat 6). De kerk, die op het hoogste gedeelte van de wierde staat, dateert oorspronkelijk uit 1237, maar is in de loop der eeuwen meermalen sterk gewijzigd. De huidige toren is gebouwd in 1803.

- Het dorp had een station aan de Woldjerspoorweg (1929-1941). Station Tjuchem - Meedhuizen lag in het laatstgenoemde dorp. Het stationsgebouw en de baanwachterswoning (Ideweersterweg 12) zijn bewaard gebleven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij de Midhoester Koolzaadtochten (weekend in mei) kun je kiezen uit de afstanden 5 en 10 km.

- Carbid Team Meedhuizen schiet jaarlijks op oudjaarsdag met carbid aan de Schaapbulterweg. Ze schieten met 20 tot 30 melkbussen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Meedhuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Meedhuizen.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Meedhuizen.

- Dorpshuis: - Het voortbestaan van Dorpsherberg Lanting - genoemd naar Johannes Lanting die hier in 1909 met de dorpsherberg is gestart - hangt in 2010 aan een zijden draadje; uitbater Frans Schmölzer stopt ermee, maar er is geen opvolger te vinden. Het dorp slaat de handen ineen en richt Stichting Dorpsherberg Lanting op, met als doel het behoud van de herberg voor Meedhuizen. De operationele invulling vindt sindsdien grotendeels plaats met vrijwilligers. Alleen bedrijfsleidster Annemieke Spaak staat op de loonlijst. Samen met meer dan 40 vrijwilligers zorgt zij er elke dag weer voor dat de herberg draait en een gastvrij onthaal biedt aan de bezoekers.

Na 7 jaar fondsen werven is het de stichting in 2017 gelukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen om het pand van de eigenaar te kunnen kopen. Voorzitter Abel Nieveen roemt bij de feestelijke overdracht op 29 september 2017 de inzet van de vele vrijwilligers, zoals het barpersoneel, de klusjesmannen en de activiteitencommissie: "Zonder jullie was de herberg allang dicht geweest. 7 jaar lang hebben we gevochten, met vallen en opstaan. Het was bloed, zweet en tranen.” Nieveen noemt de overdracht dan ook een historisch moment in de geschiedenis van Meedhuizen. ”We hebben het voor elkaar: we hebben samen een herberg!” (bron: 't Bokkeblad, 4-10-2017)

De zalen van de herberg zijn te huur voor feestelijke of zakelijke bijeenkomsten tot max. 175 personen. De herberg beschikt over een goede en modern geoutilleerde keuken, waar de vrijwillige chef-kok en haar sous-chefs de heerlijkste lekkernijen maken. Hier wordt ook het zaterdagmenu bedacht en samengesteld. Je kunt ook snackbar-artikelen zoals patat, kroketten, frikandellen e.d. bestellen, die je in de herberg kunt nuttigen. Natuurlijk kun je de bestelde etenswaren ook meenemen. Voor speciale feesten en partijen kunnen de vrijwilligers ook heerlijke hapjes maken. Door een goede samenwerking met catering De Vesting zijn ze in staat vanuit de herberg de keuzemogelijkheden te verbreden en kunnen ze nu ook complete buffetten aanbieden.

- Onderwijs: - Basisschool Meedhuizen heeft ca. 60 leerlingen en is een echte dorpsschool. Dat betekent dat het dorp erg betrokken is bij de school en andersom. Ieder jaar heeft de school een aantal momenten waarop inwoners van het dorp worden uitgenodigd, of waar de school samenwerkt met een buitenschoolse organisatie. Ze bakken bijvoorbeeld pannenkoeken voor de opa’s en oma’s en er is een koolzaadtocht. De musical aan het eind van een schooljaar is altijd een groot feest. Anno 2017 heeft de gemeente plannen om de school medio 2019 te laten opgaan in een nieuw 'kindcentrum' in Wagenborgen. De inwoners houden het liefst de school in het eigen dorp zo lang mogelijk open. Wat de gemeente betreft mag het dorp met plannen daarvoor komen.

- Sport: - v.v. Meedhuizen (voetbal) is opgericht in 1951.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Meedhuizen, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen