Nierhoven

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Nierhoven

Terug naar boven

Status

- Nierhoven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 2018 gemeente Nuth.

- De buurtschap Nierhoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nuth.

- De buurtschap Nierhoven ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Nuth en heeft witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Nirve.

Oudere vermeldingen
1803-1820 Nirven, 1874 Nierven, (landgoed: 1880 Neerhoven), 1913 Nierhoven, Nierven.

Naamsverklaring
Betekent 'bij de nieuwe hofstede'. De buurtschap is vernoemd naar het gelijknamige landhuis.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nierhoven ligt rond de gelijknamige weg, N van de Platsbeek en NW van de dorpskern van Nuth, en ligt verder W van de A76, ZW van Vaesrade, ZO van Spaubeek en Genhout, ONO van Schimmert en NNO van het dorp Hulsberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nierhoven omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Landhuis Huis Nierhoven (Limburgs: Hoes Nirve) is privé bezit en niet toegankelijk voor publiek. Tegenover het huis liggen enkele visvijvers en het beekdal van de Platsbeek. De historie van het complex gaat terug tot omstreeks 1550. Het landhuis bestaat uit een carréboerderij met gesloten binnenhof en poortgevel. Bij het complex hoort ook een kapel met altaar uit de 18e eeuw. In de jaren zeventig van de 20e eeuw is het complex gerestaureerd. In de 16e eeuw was de familie Hundjens (later verlatijniseerd naar Canisius) de eigenaar van het huis. Een aantal Limburgse pastoors stamt uit deze familie. In de 17e eeuw laat de familie het huis renoveren, waarbij met muurankers het jaartal 1679 op de voorgevel is geplaatst. In 1731 trouwt Elisabeth Canisius met Jan Willem van der Meer uit Tongeren.

De erfgename van hun zoon Mathius Philippus van der Meer verkoopt het landhuis aan priester Frans Nicolaas Augustinus de Limpens. Neef Leonard de Limpens erft landgoed Nierhoven in 1811. De volgende eigenaar is diens neef, Karel de Limpens, kantonrechter in Heerlen en Tweede Kamerlid. Aan het einde van de 19de eeuw sterft deze familie uit. August Naest uit Westerlo wordt dan de nieuwe eigenaar. In 1917 wordt het complex, inclusief 34 hectare grond, publiekelijk verkocht. Bewoners in die periode zijn o.a. de familie Klootz. In de jaren zestig wordt het landhuis door de gemeente aangekocht en gerenoveerd en is dan o.a. in gebruik als ambtswoning van de toenmalige burgemeester Schmedding, en huisvest daarnaast ook de lokale scoutingvereniging St. Hubertus.(2)

Terug naar boven

Jaartlijkse evenementen

- Op de Jaarmarkt van buurtschap Nierhoven (op de laatste zondag van augustus) zijn zowel nieuwe als tweedehands spullen te koop. Ook is er een Kinder-Rommelmarkt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Platsbeeksdal met visvijvers.

"Ingenieursbureau Geonius heeft in 2018 voor de toenmalige gemeente Nuth een visie en ontwerp opgesteld voor het opwaarderen van de vijvers en het park van Huis Nierhoven. De afdeling Landschap heeft een parkontwerp opgesteld, waarbij is uitgegaan van de bestaande landschappelijke karakteristiek. De vijvers, het park en de groenvoorziening zijn in de basis namelijk prachtig. Wel is ervoor gekozen om het park fysiek en visueel beter te verbinden met de omliggende woonstraten, waardoor het park nóg meer onderdeel uitmaakt van de bebouwde omgeving. Geonius zorgt dat de wandelverbinding langs de Platsbeek via het rustpunt aan de vijvers loopt, waardoor het park meer onderdeel uitmaakt van de route.

Verder worden in het nieuwe vijverontwerp natuurvriendelijke oevers met plasdraszones en nieuwe beschoeiingen gerealiseerd en haakt de padenstructuur aan op nieuwe recreatieve wandel- en fietsroutes. Ook worden, in het kader van het vergroten van de biodiversiteit, taluds en twee eilanden in de vijver ingezaaid met een bijenvriendelijk grasmengsel. Opvallend in het ontwerp zijn de hardhouten vlonders en verhoogd gelegen vlonderpaden. Op drie locaties worden visstekken ingericht, die allemaal toegankelijk zijn voor mindervaliden. Verder is in het ontwerp voornamelijk uitgegaan van de bestaande parkstructuur, waarbij wandelpaden en groenvoorzieningen enkel worden opgewaardeerd." (bron: Geonius)

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Nierhoven organiseert jaarlijks diverse activiteiten voor haar leden. Voor de kleintjes in de buurt komt ieder jaar Sinterklaas en de paashaas op bezoek en voor de volwassenen organiseren ze een culinaire wandeling, een themafeest en de Jaarmarkt.

Reactie toevoegen