Noord-Sleen

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

Noord-Sleen

Terug naar boven

Status

Noord-Sleen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Noord-Slien.

Spelling
De plaatsnaam hoort gespeld te worden als Noord-Sleen, met koppelteken. Zo is het door de gemeente vastgesteld en zo staat het ook op de plaatsnaamborden. Op de richtingborden in de omgeving staat het echter foutief als één woord gespeld.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Noord-Sleen ligt N van het dorp Sleen, Z van het dorp Odoornerveen, ZW van de dorpen 't Haantje en Klijndijk, W van de stad Emmen, NNW van het dorp Erm, NO van de dorpen Benneveld en Oosterhesselen, ONO van het dorp Meppen, O van het dorp Aalden, OZO van de dorpen Zweeloo en Wezup en ZO van de dorpen Wezuperbrug en Schoonoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Noord-Sleen 52 huizen met 350 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 230 huizen met ca. 580 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de Historische Commissie Noord-Sleen. Momenteel houden zij zich met name bezig met het verzamelen en digitaliseren van dia's en films van het dorp. Mocht je die nog in je bezit hebben, dan houden ze zich aanbevolen. Ook andere Noord-Sleense spullen zoals foto's, aktes en oorkondes blijven welkom.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Met de in 2017 verschenen Dorpsvisie Noord-Sleen geven de inwoners aan waar zij met het dorp naar toe willen in de komende jaren. Zij hebben dit vertaald in doelen die samen de Dorpsagenda vormen. Deze Dorpsagenda is een leidraad voor Dorpsbelangen om de komende jaren samen met inwoners, gemeente en andere belanghebbenden aan te werken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Korenmolen Albertdina is eigendom van de gemeente Coevorden en maalt af en toe op vrijwillige basis.

- Hunebed D50 bij Noord-Sleen is een mooi exemplaar. Bijzonder aan dit hunebed is dat het erg compleet is. Zo zijn er nog veel kransstenen aanwezig. De kring rond hunebed D50 is vrij compleet en geeft een mooi beeld tot waar de dekheuvel ooit gelegen moet hebben.

Terug naar boven

Evenementen

- Het eerstvolgende Volksfeest is in 2020.

- Toneelvereniging Noord-Sleen is opgericht in 1956 en brengt sindsdien jaarlijks in december een nieuw Drents blijspel op de planken. Ook andere verenigingen, zoals buurt- of vrouwenverenigingen, kunnen hen boeken voor een verrassende avondinvulling met een Drents blijspel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bosbad Noord-Sleen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noord-Sleen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Noord-Sleen.

- Belangenverenigingen: - Dorpsbelangen Noord-Sleen. - Boermarke Noord-Sleen is een oude vereniging (waarvan je de geschiedenis kunt lezen onder de link) die nog altijd een rol speelt in de lokale samenleving.

- Onderwijs: - Basisschool De Vlinderhof heeft ca. 75 leerlingen in 4 combinatiegroepen en ligt net buiten de dorpskern van Noord-Sleen aan een verkeersarme en veilige weg. De school ademt rust en sfeer uit. Achter de school bevindt zich een zeer royale speelgelegenheid. Er is een ruim opgezet schoolplein met speeltoestellen en een voetbalveldje. Ook zijn ze trots zijn op hun eigen (schoolplein)bos.

- Sport: - De Bridgeclub speelt 2x per maand in Café-restaurant Wielens. - Handbalvereniging Exito is opgericht in 1964. Hoe het destijds allemaal ontstaan is en hoe het er in de eerste decennia aan toe ging is een mooi verhaal, dat je kunt lezen onder de link.

- Rijvereniging (RV) & Ponyclub (PC) De Hullen is opgericht in 2004 en heeft haar thuisbasis bij Manege De Hullen in Noord-Sleen. De leden kunnen groepslessen en privélessen volgen, in zowel dressuur als springen. Ze organiseren regelmatig activiteiten zoals onderlinge wedstrijden (dressuur en springen), buitenritten, clubkampioenschappen, clubweekend, clinics en wekelijks KNHS dressuur- en/of springwedstrijden.

- Schietsportvereniging SVS is opgericht in 1959 en is een begrip in Noord-Sleen en omstreken. Door een 40-tal leden wordt op 8 wedstrijdbanen fanatiek geschoten in diverse disciplines, zoals luchtgeweer, luchtpistool en klein kaliber pistool. Geschoten wordt op 5, 10 en 12 meter. Wanneer je eens kennis wilt maken met de schietsport en een bezoek wilt brengen aan de vereniging, kun je contact opnemen met de secretaris of een afspraak maken. Je kunt ook langskomen op een van de verenigingsavonden op dinsdag en vrijdag vanaf 20.00 uur in Café-restaurant Wielens.

- Overige verenigingen: - Vrouwen van Nu afd. Noord-Sleen is opgericht in 1977 en houdt haar afdelingsavonden in Café-Restaurant Wielens. Het is een actieve en gezellige vereniging met ca. 65 leden. Door het jaar heen organiseren zij tal van activiteiten.

Reactie toevoegen