Pol

Plaats
Buurtschap
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

pol_plaatsnaambord_kopie.jpg

Pol is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw.

Pol is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw.

Pol

Terug naar boven

Status

- Pol is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. T/m 1820 gemeente Pol en Panheel. In 1821 over naar gedeeltelijk gemeente Heel en Panheel, gedeeltelijk gemeente Wessem, in 1991 in zijn geheel over naar gemeente Heel, in 2007 over naar gemeente Maasgouw.

- De buurtschap Pol valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wessem.

- De buurtschap Pol ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Pol. Een slordigheidje is dat de Limburgse naam op de plaatsnaamborden niet met een hoofdletter staat. Dat lijkt ons een 'drukfout'. Wij zien daar althans de logica niet van.

Oudere vermeldingen
1396 Polle, 1422/1803-1820/1877 Pol, 1490 Polle, Poll, 1513 Polle, 1835 Poll.

Naamsverklaring
Betekent pol '(begroeid) zandheuveltje, hoogte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Pol ligt rond de gelijknamige weg, Z van Heel, NO van Wessem, N van Maasbracht en NNW van Brachterbeek. De buurtschap ligt bij de samenvloeiing van het Kanaal Wessem-Nederweert met de rivier de Maas en nabij de samenvloeiing van het Lateraalkanaal Linne-Buggenum met de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Pol, voor het gedeelte onder de gemeente Wessem, 20 huizen met 89 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kapel Onze Lieve Vrouw van Rust (bij Pol 18) heeft een letterlijk bewogen geschiedenis. Daarover kun je meer lezen onder de link en in het tijdschrift Kapellen en Kruisen, april 2009, pag. 18.

Reacties

(2)

Leuke site. Pol heeft heeft momenteel 14 huisnummers opvolgend van 1 t/m 14, waarvan 12 woonhuizen. Er wonen momenteel 38 mensen

Dank voor uw complimenten. Dat doet mij goed om te horen! En het stimuleert mij om door te gaan met de laatste loodjes/puntjes op de i. Ik hoop dat u uw enthousiasme ook aan uw relaties wilt overbrengen, want helaas weten de meeste mensen nog altijd niet van het bestaan van de site, en degenen díe er van weten, zijn er allemaal enthousiast over.

Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Degene die hier destijds de statistieken van heeft gedaan, heeft het gebied iets te ruim genomen. Het betreft inderdaad alleen de bebouwing aan de weg Pol. Dergelijke kleine aantallen als deze rond ik af op 5, om niet telkens de getallen te hoeven aanpassen als er een huis wordt afgebroken of bij komt of een kindje wordt geboren of iemand overlijdt. Daar zou ik met 4.000 buurtschappen een dagtaak aan hebben. :-) Maar dank voor de melding. Ik heb er ca. 15/40 van gemaakt. Volgens het gemeentelijke bestand onder de link die ik er zojuist bij heb geplaatst betreft het ook 15 woonhuizen.

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen