Schoorl

Plaats
Dorp
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

NH gemeente Schoorl in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Schoorl in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Schoorl in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Schoorl

Terug naar boven

Status

- Schoorl is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen NH. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Schoorl.

- De gemeente Schoorl is in 1833 vergroot met de gemeente Groet en in 1990 met een deel van de gemeente Zijpe.

- Onder het dorp Schoorl vallen ook de buurtschappen Aagtdorp, Bregtdorp en Catrijp, een deel van de buurtschap Schoorldam en de badplaats Schoorl aan Zee. Voor de postadressen vallen ook de buurtschappen Camperduin en Hargen, een (klein) deel van de buurtschap Leihoek en een (klein) deel van de buurtschap Zijpersluis onder het dorp Schoorl, hoewel deze alle vier dichterbij het dorp Groet liggen. Voor de postcodes valt ook nog de badplaats Hargen aan Zee onder het dorp Schoorl, waarvoor ook geldt dat deze dichter bij het dorp Groet ligt.

Terug naar boven

Ligging

Schoorl ligt NW van Alkmaar, N van Bergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Schoorl 164 huizen met 970 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 12/66 (= huizen/inwoners), het dorp Groet 33/186, en de buurtschappen Aagtdorp 19/111, Buitenduin 34/213, Bregtdorp 18/109, Catrijp 13/83, Hargen 30/171, Camp 2/13 en Schoorldam (deels) 3/18. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) de voormalige gemeente Schoorl, kun je terecht bij Cultuur-Historische Vereniging Scoronlo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Schoorl heeft 20 rijksmonumenten.

- Molen Kijkduin.

- Hargermolen.

- Gevelstenen in Schoorl.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In de Schoorlse duinen is een tweede begrazingsgebied gerealiseerd, ten zuiden van de Schoorlse Zeeweg. Het tweede begrazingsgebied bestaat uit de Mariavlakte, het Frederiksveld en ‘t Groote Ganzenveld. Er zijn rasters, veeroosters en klaphekjes geplaatst. Sinds eind 2010 wordt het gebied begraasd met Black Aberdeen Angus runderen. Deze runderen lopen ook in het noordelijke begrazingsgebied. Ze zijn zeer vriendelijk van aard en kunnen het hele jaar buiten lopen.

Het uitgestrekte duingebied van Schoorl bestaat uit open duinen, bos en natte vlakten. Om het gebied open te houden is het belangrijk dat het niet met bomen dichtgroeit. Met de traditionele manier van beheer - kappen van houtopslag - lukt dit niet. Daarom is op twee plaatsen in het Schoorlse duingebied gekozen voor begrazing met runderen.

Het zuidelijke begrazingsgebied blijft toegankelijk voor het publiek. In het noordelijke gebied tussen de Baaknolweg, Harger Zeeweg, Schoorlse zeeweg en de nieuwe weg, lopen ook runderen. Dit noordelijk begrazingsgebied is niet toegankelijk voor honden, in het zuidelijk begrazingsgebied mogen honden aangelijnd mee. (bron: Staatsbosbeheer, 16-8-2010)

- Natura 2000-gebied Abtskolk en De Putten (genoemd naar de gelijknamige meertjes in het gebied) is ca. 600 hectare groot en ligt tussen Petten en Burgervlotbrug in het N en Groet, Hargen en Camperduin in het Z. Door het gebied loopt de Oude Schoorlse Zeedijk. N hiervan is voorheen gem. Zijpe, Z hiervan (= Verenigde Harger- en Pettemerpolder) is voorheen gem. Schoorl. Het is een leefgebied voor dwergganzen, kolganzen, grauwe ganzen en Smienten. - Nadere informatie over Abtskolk en De Putten op de site van de provincie Noord-Holland.

- In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer vindt u informatie over het ontstaan van de Schoorlse Duinen en de planten en dieren die er leven. Daarnaast is het centrum een vertrekpunt voor een bezoek aan de Schoorlse Duinen. Verder is hier voor kinderen het Speelbos Zandspoor. Klimmen en klauteren, een hut bouwen of kliederen met water. Vies worden mag!

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Bergen en Schoorl.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Schoorl (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - Duinrand S is een voetbalclub die voorkomt uit een fusie van v.v. Duinranders en s.v. Schoorl. De S is dus een afkorting van de plaatsnaam, maar wat de vereniging betreft staat de S ook voor Samen, Sociaal, Sterk en Sportief.

Reactie toevoegen