Velddriel

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

velddriel_plaatsnaambord_met_carnavalsnaam_schumersdurp_erbij_kopie.jpg

Velddriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel. Tijdens carnaval heet het dorp Schumersdurp.

Velddriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel. Tijdens carnaval heet het dorp Schumersdurp.

Velddriel

Terug naar boven

Status

Velddriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel. De wijziging per 1-8-1944 betrof geen gemeentelijke herindeling maar een naamswijziging van de gemeente.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
996 kopie 2e helft 12e eeuw Thrile, 1265 Veltdrile, 1317 Veldriele, 1665 Velt Driel, 1840 Veld-Driel.

Naamsverklaring
Velddriel was het oude wereldlijke centrum van Driel (zoals dit gebied oorspronkelijk heette), ter onderscheiding van het kerkelijke centrum Kerkdriel. Zie ook Driel.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Schumersdurp.

Terug naar boven

Ligging

Velddriel ligt ZO van Zaltbommel. Het dorpsgebied grenst in het Z aan Hoenzadriel, in het O aan Kerkdriel, in het N aan de Achterdijk en de Overscharenweg, in het NW aan de spoorlijn en in het W aan de A2.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Velddriel 65 huizen met 422 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velddriel heeft 5 gemeentelijke monumenten, zijnde Voorstraat 49 (boerderij), 70/72 (voormalige school), 73 (voormalig klooster, nu woning), 74 en 91 (woonhuizen).

- De oude Martinuskerk in Velddriel dateerde uit 1858 en is in 1944 door oorlogshandelingen verwoest. In 1945 komt er een noodkerk, waarin nu dorpshuis De Boxhof is gevestigd. In 1953 verrijst de huidige kerk. Het is een driebeukige kruisbasiliek met gedrongen vieringtoren en halfronde absis, opgezet volgens de zogeheten christocentrische richtlijnen uit de jaren 1930 (priesterkoor en altaar op snijpunt schip en dwarsschip). Het ontwerp is beïnvloed door de Bossche School van Dom H. van der Laan en grijpt terug op de vroegchristelijke en vroegromaanse kerkbouw in Italië. De vrijstaande toren met opengewerkte lantaarn, geïnspireerd op de Italiaanse campanile, dateert uit 1962. De parochianen van de Heilige Martinuskerk (Voorstraat 102) kregen in januari 2016 te horen dat hun kerk (en die van Alem) te koop wordt gezet (Hedel en Rossum zijn in 2016 ook gesloten en worden ook verkocht). Zij begrijpen er niets van, omdat zij juist relatief het hoogste kerkbezoek hebben in de regio. Zij zetten zich dan ook in om de kerk en parochie te behouden. In 2017 is toegezegd dat de kerk vanaf dan in ieder geval nog 5 jaar open blijft.

- Dankzij het feit dat het voormalige klooster, tegenwoordig particulier bewoonde villa op Voorstraat 73 in 2020 te koop heeft gestaan, kunnen wij dit pand gedetailleerd beschrijven. De makelaar doet dat als volgt: "Mogelijk een van de meest unieke woningen die momenteel te koop wordt aangeboden. De rijke geschiedenis, de omvang, de kwaliteit, de uitstraling, het afwerkingsniveau, het perfecte contrast tussen klassiek en modern maken dat u echt de tijd moet nemen om dit op u in te laten werken. De rijke geschiedenis. In 1850 is in opdracht van Willem de Gier de basis van de villa gebouwd in eclectische stijl. Tot 1905 was de villa in gebruik als woning, totdat de Zusters van Liefde de villa betrokken. In 1922 is naast de oorspronkelijke villa een kloostergebouw opgetrokken. Op de eerste verdieping van dit kloostergebouw is in 1928 door W.C. van Erp een negotische kapel opgetrokken, naar ontwerp van Hendrik Vorstermans. Deze kapel heeft een driezijdig gesloten koor en een tentdak, waarop zich een achthoekige lantaarn bevindt. Tot op de dag van vandaag is de kapel behouden. Tegenwoordig is het een witgepleisterd ensemble dat - samen met de kerk - beeldbepalend is voor Velddriel. In 1951 is de oorspronkelijke villa nogmaals vergroot.

Nadat het klooster in Velddriel de jaren zeventig van de 20e eeuw door de zusters was verlaten, is het omgebouwd tot woonhuis en bewoond door achtereenvolgens twee gezinnen. In 1983 is het aangekocht door een sekte*, die er heeft verbleven tot het geld op was. De sekte verdween en is in 1992 naar Israël vertrokken. In 1993 kocht de huidige eigenaar het inmiddels verouderde pand aan en ging er na een flinke opknapbeurt en de noodzakelijke vernieuwingen met diens gezin wonen. Het woonhuis is in de opvolgende jaren in diverse fasen zeer ingrijpend gerenoveerd. De bijgebouwen zijn daarna ook nog eens omgebouwd tot een schitterend gastenverblijf met een poolhouse, wellness voorzieningen, en een luxe garage met parkeergelegenheid ten behoeve van meerdere auto’s.

De omvang. De woning heeft een oppervlakte van ruim 1100 m2!, waarvan thans ruim 800 m2 als woonoppervlakte in gebruik is. Met een inhoud van bijna 4000 m3! biedt de woning dan ook meer dan voldoende woonruimte en mogelijkheden voor alternatieve invullingen. De kwaliteit. De jarenlange renovatie en het structureel uitgevoerde, punctuele onderhoud maken dat de woning in een verbluffende staat van onderhoud verkeert. Waar mogelijk is gekozen voor de modernste materialen en beste kwaliteit om het comfort van de woning op het hoogst mogelijke niveau te krijgen. De uitstraling. De combinatie van de oorspronkelijk eclectische stijl van de originele villa gecombineerd met de neogotische architectuur van de kapel, de strak witgepleisterde gevels geven deze villa in Velddriel een unieke uitstraling die in Nederland zijn gelijke niet kent. Het afwerkingsniveau. Het oorspronkelijke bouwjaar in ogenschouw genomen is het afwerkingsniveau verbluffend te nomen. Er zijn geen concessies gedaan ten aanzien van comfort, kwaliteit en stijl, tenzij bouwkundig niet mogelijk. De beste merken zijn gebruikt voor sanitair keuken en installaties." (bron: Honders/Alting makelaars) De vraagprijs voor het geheel was 2.225.000 euro, maar dan heb je ook een vrijstaande villa met de enorme omvang zoals hiervoor beschreven, en met 20 kamers (waarvan 7 slaapkamers), sauna en zwembad...

* Het betrof de sekte Gemeente Gods van sekteleider Sipke Vrieswijk. Hannelore van Otterloo en andere vrouwen en meisjes werden er door hem misbruikt. Schrijver Frank Krake heeft daar in 2020 het boek 'Hannelore / het meisje uit de sekte' over geschreven en verslaggever Annemieke Schakelaar heeft daar in 2020 de documentaire 'Hannelore, het meisje uit de sekte' over gemaakt (hier vind je de link naar deze documentaire).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Toneelvereniging Sint Genesius in Velddriel is opgericht in 1955. De televisie was nog onbekend, dus werden er in de eerste jaren wel 2 stukken op de planken gebracht. Het waren niet altijd blijspelen, er werden ook drama’s gespeeld. De te spelen stukken waren wel “gecensureerd”; eerst moest mijnheer pastoor zijn goedkeuring geven, anders werd er niet gespeeld. Zo ging dat in de tijd. Dit duurde tot 1969. Door het grote verloop van leden besloot men om een tijdje te stoppen. In 1974 werd er nog wel een “eenakter” opgevoerd voor de jubilerende lokale voetbalclub RKVSC. Daarna werd het stil en pas in 1981 werd er weer een actie gehouden om meer leden te werven en dat resulteerde in 1982 met het kassucces “Opa ziet spoken”. Dit alles onder de bezielende regie van Frans Savelkouls uit Rosmalen. Sindsdien is St. Genesius weer helemaal “terug”!

Jaarlijks komen meer dan 600 mensen uit de gemeente en de regio kijken naar hun voorstellingen en weten ze keer op keer de verwachtingen te overtreffen. De leden van de toneelvereniging bestaan uit een mooie mix van mannen en vrouwen, jong en ouder, waardoor ze in staat zijn veel populaire toneelstukken op de bühne te brengen. De amateurvereniging biedt ruimte voor enthousiaste inwoners van Velddriel en omliggende dorpen om de passie voor toneel op een gezellige manier uit te voeren. Jaarlijks brengen ze in februari een nieuw stuk op de planken."

- Oranje Verenigings Comité OVC Velddriel organiseert door het jaar heen diverse evenementen, waaronder Carnaval (met o.a. optocht en bal), Paaseieren zoeken, Koningsdag, het Dorpsfeest (september) en de Sinterklaasintocht.

- Carnaval. - "Jeugdraad De Schumers is in 1979 min of meer geboren uit Jeugdwerk de Muggenheuvel. Enkele enthousiastelingen hebben in dat jaar hun schouders eronder gezet en zo de basis gevormd voor onze huidige Jeugdraad. Korte tijd later, medio januari 1980, presenteerde zij haar eerste Prins Carnaval aan de bevolking van Schumersdurp (de naam van Velddriel tijdens Carnaval). Gerard Verhoeven had de eer om als eerste de welbegeerde functie van Jeugdprins van de Jeugdraad te dragen. We zijn inmiddels al meer dan 33 jaar verder en voor het goede fundament dat destijds is gelegd, samen met de leut en gein, zijn wij nu nog elke Carnaval dankbaar!"

- Jaarlijks in april is er in Velddriel een Rommelmarkt van JCV De Schumers. De opbrengst komt ten goede aan de vereniging. De Boxhof staat die dag vol met kraampjes met een divers aanbod van tweedehands spullen. Van serviesgoed tot radio en van speelgoed en leesboeken tot schilderijen en luxe artikelen en prullaria. De rommelmarkt is te bezoeken van 10.30 tot 13.30 uur. Wie goede, bruikbare spullen heeft, kan die op laten halen door een mailtje te sturen naar info@schumers.nl.

- Das Velddriels Oktoberfest (op een zaterdag eind september).

- "Waarom Dorpsquiz 'De 14 van Velddriel'* (december)? Het leek Beppie en Bertien dat de quiz een aanwinst voor het dorp zou zijn, want het bevordert de saamhorigheid en samenwerking. Leuk. Het is een leuke manier om samen met je familie, buurt of vrienden iets te doen en kennis te maken met dorpsgenoten die je anders nooit zou hebben leren kennen. Leerzaam. Daarbij is het ook nog eens leerzaam, want de vragen zijn niet bepaald makkelijk en je moet alle zeilen bijzetten om alle vragen af te krijgen binnen de tijd. In 2019 is dat niemand gelukt. Spannend. Het is een race tegen de klok. Kan je alle antwoorden op tijd vinden? Lukt het om de opdrachten naar behoren uit te voeren? En hoe zouden de andere teams het doen? Zul je de top 3 halen?
* De Dorpsquiz omvat 11 vragencategorieën, 1 geheime opdracht, 1 creatieve en 1 reeks doe-opdrachten = 14.

Wie zijn wij? De 2 B’s: Beppie en Bertien. Samen het brein achter Dorpsquiz 'De 14 van Velddriel'. Beppie en Bertien: al 50 jaar vriendjes en allebei gezegend met een tomeloze fantasie, een grote dosis creativiteit, humor en daarbij ook nog allebei goed in organiseren. Doordat ze elkaar zo lang en zo goed kennen vormen ze een unieke en onverslaanbare combinatie, wat het recept is voor een succesvolle Dorpsquiz. Beppie en Bertien krijgen op de quizavond hulp van Jan Willem, Gertie-Anne en Duke om toezicht te houden, extra handen te hebben voor het eventueel op weg helpen van deelnemers, foto’s en filmpjes te maken en te zorgen dat alles goed en eerlijk verloopt. Het bedenken van de vragen, het maken van het boek en de regie van de quiz is echter geheel en uitsluitend in handen van de 2 B’s, waarmee ze (voor zover bekend) de enige quiz-organisatoren zijn die een quiz van dit formaat met slechts twee personen in elkaar zetten en dragen."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Velddriel, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - "Dorpshuis De Boxhof is al meer dan vijftig jaar het adres voor je feest of andere egelegenheid. Ruime mogelijkheden, aantrekkelijke prijzen en dat alles op een zeer sfeervolle locatie midden in het pittoreske dorpje Velddriel. De Boxhof is een gezellig dorpshuis met verschillende zalen die uitermate geschikt zijn voor vrijwel alle gelegenheden. Warm verlicht, een inrichting met oog voor detail en elke zaal is volledig naar jouw wensen in te richten. Kom gerust langs om onze locatie te bekijken en een indruk te krijgen van de vele mogelijkheden die De Boxhof je te bieden heeft. Dorpshuis De Boxhof is een veelzijdige locatie voor al je particuliere en zakelijke feesten, gelegenheden en evenementen, tot maximaal 400 personen. De complete culinaire invulling van je verblijf wordt door onze chef-kok vanuit de eigen keuken verzorgd."

- Onderwijs en kinderopvang: - "In 1969 is het oude gebouw van onze school gebouwd. In 2012 heeft de Deken Wehmeijerschool de intrek mogen nemen in het mooie nieuwe gebouw van de Brede School Velddriel. De school is vernoemd naar de in 1968 overleden pastoor, deken H. Wehmeijer. Hoewel de school een duidelijke katholieke identiteit bezit, wordt de school door zo'n 15% niet-katholieke kinderen bezocht. Het leerlingaantal ligt momenteel rond de 85. De Deken Wehmeijerschool wil een school zijn waar ieder kind zich thuis voelt; een school waar iedere leerling zich veilig voelt. Vanuit die geborgenheid kan het kind zich ontwikkelen tot een uniek mens. Bij die ontwikkeling wordt het op school bijgestaan door leerkrachten, die rekening houden met de specifieke geaardheid en mogelijkheden van ieder kind.

De Deken Wehmeijerschool in Velddriel wil binnen het pedagogisch klimaat een onderwijsleersituatie creëren waarbij rekening wordt gehouden met verschillen die er zijn tussen de leerlingen. Het zo optimaal mogelijk - onderwijskundig, didactisch en organisatorisch - vorm geven aan adaptief onderwijs gedurende de gehele schoolperiode is voor het team van leerkrachten een uitdaging. Hierbij worden we geholpen door o.a. de Inspectie van Onderwijs die met regelmaat de vorderingen en activiteiten op onze school controleert. In april 2015 heeft de Inspectie onze school geheel doorgelicht. Het doet ons dan ook deugd u mee te kunnen delen dat de kwaliteit van het onderwijs op de Deken Wehmeijerschool als ruim voldoende is aangemerkt en dat er geen reden is voor de inspectie om het onderwijs op onze school intensiever te controleren. Dat neemt niet weg dat we beogen om de aanwijzingen die we vanuit het onderzoek hebben meegekregen door te voeren om het onderwijs voor de kinderen optimaal te laten verlopen."

- De basisschool biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal De Veldpeutertjes.

- Jeugd: - "Stichting De Muggenheuvel is een zelfstandige jeugdorganisatie die al sinds 1972 activiteiten organiseert voor met name de kinderen in Velddriel, maar kinderen uit omliggende dorpen zijn ook van harte welkom! De Muggenheuvel heeft een eigen bestuur en voert geheel zelfstandig haar activiteiten uit. De georganiseerde activiteiten zijn voor álle kinderen van Velddriel en omstreken, je hoeft dus niet in het dorp op school te zitten. De activiteiten zijn zowel wekelijks als jaarlijks. Wekelijkse activiteiten op locatie Muggenheuvel: maandagavond: knutsel- en sportavond. Jaarlijkse activiteiten: Carnavalsavond, in de Grote vakantie KleinKamp en GrootKamp, in november Lampionnenoptocht."

- Muziek: - De in 1892 opgerichte Fanfare La Harpe is een bruisende vereniging die zich inzet voor tal van activiteiten in het dorp. Zo organiseren zij het jaarlijkse Zomeravondfestijn, het Kerstconcert, zijn ze van de partij op Koningsdag en bij verschillende muzikale activiteiten. "Het was in het jaar 1892 dat er door een aantal leden van de reeds bestaande harmonie werd besloten een fanfare op te richten. Een historisch moment want Velddriel had nu 2 muziekverenigingen, beide onder de bezielende leiding van de R.K. kerk. De harmonie is echter een aantal jaren later ter ziele gegaan. De fanfare kreeg de naam “La Harpe” en hield haar repetities in het patronaat nabij de kerk. Er waren in de beginjaren vele hoogte- en dieptepunten, maar met hangen en wurgen bleef de fanfare toch bestaan. Tijdens de oorlog werden de kerk en het patronaatsgebouw verwoest en zat de fanfare zonder repetitieruimte zodat er gezocht moest worden naar een andere geschikte ruimte.

Vlak na de oorlog werden de repetities hervat in Café De Gier aan de Voorstraat. Helaas brandde dit gebouw in 1948 af. Andere repetitieplaatsen waren daarna nog: smederij Toon Suikers (later EItink), thuis bij Fons van de Laar in het achterhuis, Café De Bijenkorf en Café Het Zwarte Paard. Het probleem van steeds een ander repetitielokaal zoeken werd uiteindelijk opgelost door de bouw van een nieuwe kerk in Velddriel waardoor de noodkerk, nu dorpshuis, vrijkwam. In het bovenzaaltje van het dorpshuis werd ruimte vrijgemaakt en hier werden nog menig jaar de partijen geoefend. Later oefenden de leden op het podium van De Boxhof. Thans is de repetitie in de grote zaal van dorpshuis De Boxhof, ook de drumband repeteert in het dorpshuis. Wij hebben daar als fanfare een eigen ruimte voor opslag van instrumenten en kunnen daar ook onbeperkt repeteren.

Sinds 2012 staat de Fanfare onder leiding van Jurgen van Nijnatten uit Breda. Jurgen is beroepstrompettist en is o.a. een van de vaste blazers tijdens de 'Groots' concerten van Guus Meeuwis. Ook in Velddriel pakken we het graag bourgondisch en Groots aan. Regelmatig zijn er kinderen in opleiding, die professioneel worden begeleid. We organiseren op gezette tijden een kennismaking waarbij iedereen kan kennismaken met de instrumenten van de fanfare. Zo zijn trompetten, bugels, hoorns, saxofoons, tuba’s en baritons van harte welkom om onze club te versterken. Wil je liever aan de slag met percussie, trommels of drumstel? Ook dat kan. Maar eerst moet er geoefend worden met toegankelijk, leuk en uitdagend opleidingsmateriaal, want daarna is het plezier des te groter! Natuurlijk krijg je ook een instrument in bruikleen als je dat wilt."

- Zorg: - "Zorgboerderij Efkes d'r Uit in Velddriel is in 2007 in samenwerking met STMR (Stichting Thuiszorg Maatschappelijk werk Rivierenland) gestart met een zorgboerderij. Hier bieden wij dagbesteding voor zelfstandig wonende mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat is niet altijd eenvoudig. Met name voor mensen van wie de lichamelijke en/of geestelijke conditie niet meer optimaal is. Aan deze mensen biedt onze zorgboerderij dagbesteding voor een of meerdere dagen. De thuissituatie wordt hierdoor een stukje ontlast. Bovendien kan opname in een zorginstelling voorkomen dan wel uitgesteld worden. Voor het organiseren van activiteiten en om onze gasten te begeleiden zijn er elke dag twee professionele medewerkers en drie vrijwilligers aanwezig.

Graag willen wij onze gasten laten genieten van het buitenleven in Velddriel en het gevoel geven van terug naar de natuur, want ieder seizoen heeft zijn eigen charme. "Alles mag en niets moet" vinden wij heel belangrijk. We proberen daarom ook zoveel mogelijk om aan de wensen van onze gasten tegemoet te komen. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de warme maaltijd (gratis) of dat je zelf je brood meebrengt. Het vervoer wordt geregeld. Vind je het leuk om een keertje te komen kijken: maak een afspraak en de koffie staat klaar."

Reactie toevoegen