Velddriel

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Velddriel

Terug naar boven

Status

Velddriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
996 kopie 2e helft 12e eeuw Thrile, 1265 Veltdrile, 1317 Veldriele, 1840 Veld-Driel.

Naamsverklaring
Zie Driel.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Schumersdurp.

Terug naar boven

Ligging

Velddriel ligt ZO van Zaltbommel. Het dorpsgebied grenst in het Z aan Hoenzadriel, in het O aan Kerkdriel, in het N aan de Achterdijk en de Overscharenweg, in het NW aan de spoorlijn en in het W aan de A2.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Velddriel 65 huizen met 422 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velddriel heeft 5 gemeentelijke monumenten: Voorstraat 49 (boerderij), 70/72 (voorm. school), 73 (voorm. kloosterkapel en pastorie uit 1928, nu woning), 74 en 91 (woonhuizen).

- De oude Martinuskerk uit 1858 is in 1944 door oorlogshandelingen verwoest. In 1945 komt er een noodkerk, waarin nu dorpshuis De Boxhof is gevestigd. In 1953 verrijst de huidige kerk. Bijzonder is dat de toren enkele meters van de kerk staat. De parochianen van de Heilige Martinuskerk kregen in januari 2016 te horen dat hun kerk (en die van Alem) te koop wordt gezet (Hedel en Rossum zijn in 2016 ook gesloten en worden ook verkocht). Zij begrijpen er niets van, omdat zij juist relatief het hoogste kerkbezoek hebben in de regio. Zij zetten zich dan ook in om de kerk en parochie te behouden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranje Comité Velddriel organiseert een aantal evenementen door het jaar heen, waaronder Carnaval, Koningsdag en een Dorpsfeest.

- Carnaval. - Jeugdraad De Schumers.

- Rommelmarkt (op een zondag in maart).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Velddriel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - De Deken Wehmeijerschool biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal De Veldpeutertjes.

- Muziek: - De in 1892 opgerichte Fanfare La Harpe is een bruisende vereniging die zich inzet voor tal van activiteiten in Velddriel. Zo organiseren zij het jaarlijkse Zomeravondfestijn, het Kerstconcert, zijn ze van de partij op Koningsdag en bij verschillende muzikale activiteiten.

- Zorg: - "Zorgboerderij Efkes d'r Uit in Velddriel is in 2007 in samenwerking met STMR (Stichting Thuiszorg Maatschappelijk werk Rivierenland) gestart met een zorgboerderij. Hier bieden wij dagbesteding voor zelfstandig wonende mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat is niet altijd eenvoudig. Met name voor mensen van wie de lichamelijke en/of geestelijke conditie niet meer optimaal is. Aan deze mensen biedt onze zorgboerderij dagbesteding voor een of meerdere dagen. De thuissituatie wordt hierdoor een stukje ontlast. Bovendien kan opname in een zorginstelling voorkomen dan wel uitgesteld worden. Voor het organiseren van activiteiten en om onze gasten te begeleiden zijn er elke dag twee professionele medewerkers en drie vrijwilligers aanwezig.

Graag willen wij onze gasten laten genieten van het buitenleven en het gevoel geven van terug naar de natuur, want ieder seizoen heeft zijn eigen charme. "Alles mag en niets moet" vinden wij heel belangrijk. We proberen daarom ook zoveel mogelijk om aan de wensen van onze gasten tegemoet te komen. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de warme maaltijd (gratis) of dat je zelf je brood meebrengt. Het vervoer wordt geregeld. Vind je het leuk om een keertje te komen kijken: maak een afspraak en de koffie staat klaar."

Reactie toevoegen